Şahıs Firması Ve E-ticaret Siteleri Fatura

Üyelik
24 Eki 2014
Mesajlar
1
Konum
Istanbul
Merhaba
Yaklasık birkac senedir yurtdısına ait filehost (turbobit, letitbit, uploaded gibi dosya paylasım sitelerinin) premium hesap satısını yapıyoruz.
Baslarda cok yüksek mevla kazanmadıgımdan firma acmayı düsünmedim. Paypal gibi aracı kurumlarla calıstık. Havale ile ödeme aldık.
Fakat suanda e-ticaret sitelerindede satıs yapmayı düsündügüm icin sahıs firması kurmak istiyorum. Ürünü almanın pekcok çeşidi var faturalandırmaları nasıl olabilir.

1 - Bazı yurtdısı filehost firmalarından ürün alırken, ürüne fatura kesemiyor. Sadece ödeme yaparken kullandıgımız banka cıktısı, kredi kartı cıktısı yada webmoney gibi ek ödeme yöntemlerinin cıktısı elimizde mevcut oluyor. Bunları nasıl ürünün maliyeti yani gider olarak gösterip faturalandırabiliriz.

2 - Bazı filehostlarda ise türkiyedeki bir bireyden letitbit 1 Aylık kodu alıp bunu müsterimize satıyoruz. Bireyden toplu kod aldıgımıza dair banka havalesi ciktisi elimizde oluyor. Ürünün maliyetini yani gideri sadece bu belgelerle fatura olarak sunabiliyormuyuz.

Yani her iki secenektede 30 TL maliyeti olan bir ürünü, karla birlikte 35 TL +%18 KDV ile sattıgımda bu 30 TL yi maliyet olarak nasıl gösterebilirim. Ayrıca sanalpazar gittigidiyor gibi sitelerde satıs yaptıgımızda onlarındada ek olarak bizden aldıgı %8-10 gibi komisyonları gider olarak gösterebiliyormuyuz. E-ticaret sitelerinde satacagımız bir ürüne +18KDV + %10 Eticaret sitesi komisyonunuda ürünümüze ekleyerek mi satıs yapmalıyız. Bilgilendirirmisiniz.
 
Son düzenleme:
- Yurtdışındaki firmadan fatura almalısınız, yurtdışındaki ürün aldığınız yer o ülkenin kanunlarına göre kurulu bir firma ise fatura verebilmelidir. Fatura alamıyorsanız bunun yerine gider pusulası ile bu ürünleri kayıtlarınıza alabilirsiniz, ancak gider pusulasının detayına bakmak lazım! Gelir vergisi oranı, kdv tevkifatı vs. incelemek gerekir, hassas bir konu!
- Burada da gider pusulası ile alım yapmalısınız, banka ödemelerinizin olması yapılabilecek eleştirilere de engel olur.
Bir de bu konular hassastır, tavsiyem Maliye'den özelge alarak yola çıkınız.
- GG'un komisyonlarını tabiki gider olarak kayıtlarınıza alabilirsiniz, onlar size zaten komisyon faturası kesecekler. Evet, onların komisyonlarını ürünün fiyatının içine eklemelisiniz.
 
Üst