Şahıs Firmasında Tahsilat

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,863
Konum
İstanbul
Merhaba

Henüz bilanço esasına geçmemiş bir şahıs firmasında muhasebe tahakkuk esasına göre mi tutulur, yoksa tahsilat esası mı geçerlidir?

Saygılarımla
 
Serbest meslek olmadığı için tabii ki tahakkuk esası geçerlidir. Gerçi bizim meslekte serbest meslek olarak geçse de büyük oranda tahakkuk esasına göre dönüyor ama neyse :)
 
Sevgili day-dream izin verirsen bende sana şunu sorayım.
2.sınıf defterde (işletme defteri) tahakkuk veya tahsilat esası ayırımı senin için neden önemli?
Yani bu soruyu sorma amacın ne?:)
Velev ki tahsilat esası geçerli olsun,senin için ne değişecek mesela?
 
Tahsin abi bitanesin :) sen olmasan bu forum tadı tuzu olmaz. Kadıköy'e ne zaman gideceğiz?

sormak istediğim şu aslında 2. sınıf defter olan bir kişi tahsilat yaptığında faturasını kesse bu ne kadar riskli olabilir ki? bir de banka girmiyoruz 2.sınıf diye kur değerlemesi yapacak mıyız?
 
Tahsin abi bitanesin :) sen olmasan bu forum tadı tuzu olmaz. Kadıköy'e ne zaman gideceğiz?

sormak istediğim şu aslında 2. sınıf defter olan bir kişi tahsilat yaptığında faturasını kesse bu ne kadar riskli olabilir ki? bir de banka girmiyoruz 2.sınıf diye kur değerlemesi yapacak mıyız?
Sevgili kardeşim,benim bir ayağım her zaman Kadıköy'de.Ama organize işleri bıraktım :) Artık biraz millet uğraşsın,biz hazıra konalım diye bekliyorum.Yoruldum artık.
İşletme defteri tek taraflı kayıt sistemine bağlı.Dolayısıyla gelir-gider mantığıyla çalışan bir defter.İşletmeden çekilen değerler,işletmeye eklenen değerler.Gelir ve gideri ilgilendirmeyen işlemlerde (bunlar çift taraflı kaydı gerektirir) bu deftere kaydolmaz.Haliyle tahakkuk veya tahsil esasının olup olmadığı da defter kaydı için çok önemli değil.
tahsilat yapıldığında fatura kesilse ne sorun olabilir ki? Bu sorunun cevabı,işletme veya bilanço defteri olmanla bir ilgisi yok.Bir teslim veya hizmet yapılmışsa,kdv doğmuştur,kdv doğmuşsa,faturası da düzenlenmesi gerekir.bunun,hangi defter türüne bağlı olduğunla bir ilgisi yoktur.Bilanço defteri için hangi riskleri alıyorsan aslında aynı risk işletme defteri içinde geçerlidir.Banka hareketleri için değil ama mesela normal satışlardaki kur farkları aslında benimde kafamı kurcalayan bir konu.Soruna soruyla cevap vermiş gibi olacağım ama bende mesela şunun cevabını arıyorum;
yurtdışına yazılım satan serbest meslek mükellefim var.Yazılım için euro-tl bazlı makbuz düzenliyor,ama 3-5 gün sonra hesabına euro para geliyor.Aradaki kur farkı gelir tarafına yazılmalı mı?Bence yazılmalı,sonuçta asıl faaliyetle ilgili kur farkı kazancı bu.Ama bu konuda pekte bir örneğe veya bilgiye rastlayamadım.Bende bunun cevabını aramaktayım.Ayrıca kimler bu tarz kur farklarını deftere kaydediyor,ondan da emin değilim.
 
Tahsin abi maliye bakanı senin kadar detay düşünmüyor boşver :) o kadar da kur farkı riski kalsın.

zaten sonra vergi affı çıkıyor, mükellef ne oldu bak diyor bize, sözümüz de geçmiyor artık
 
Üst