fonradar

Şahıs Şirketi Olarak Hizmet İhracatı Yapmak Hakkında

Üyelik
28 Ara 2012
Mesajlar
1
Konum
İstanbul
Arkadaşlar merhaba,

Aranıza yeni katıldım. Otomotiv sektöründe devamlı çalışan bir makine mühendisiyim. Hali hazırda İngiliz mühendislerle birlikte uluslararası projeler için çalışmaktayım. Yakın zamanda edindiğim bağlantılarında sayesinde yurt dışından çok cazip ve sıra dışı bir iş teklifi aldım. İngiltere merkezli ve Türkiye'de hiçbir resmi iştiraki bulunmayan bir mühendislik şirketi bana yabancı bir otomotiv projesi için 12 ay kontratlı mühendislik hizmeti teklifinde bulundu. İşi benim Türkiye'de icra etmem gerekiyor. İngiltere'de bulunmaya gerek yok, tamamen internet üzerinden yapılacak bir iş. (böylece karşı tarafda ciddi kar sağlıyor)

Öncelikle söylemek gerekirse kontratlı çalışma şekli İngiltere'de çok yaygın bir durum ve İngiliz devleti bu konuda bütün yasal düzenlemeleri yapmış ve hatta teşvik edici çok fazla uygulama var. Basitçe söylemek gerekirse kontratlı çalışan mühendisler ve firmalar daha az vergi ödüyor, firmalar aynı zamanda proje bitiminde mühendisi boş yere istihdam etmek zorunda kalmıyor ve ülkedeki iş akışı dahada hızlanıyor. Hatta bu işleri halledebilmesi için İngiltere'de umbrella company diye tabir edilen aracı firmalar var. (bir nevi muhasebe ve insan kaynakları firması ) Bu şirketler firmaların ve çalışanların bütün yasal ve mali düzenlemeleri ile ilgileniyor, bunun karşılığında da bir miktar para alıyor. Fakat bu tür bir uygulamalar "bildiğim kadarıyla" Türkiye'de pek yaygın değil hatta Freelance diye tabir edilen çalışma şekli için açık bir yasal düzenleme yok. Fazla uzatmadan konuya girmek istiyorum.

Benim bu işi yapabilmem ve şirketin bana her ay kontratta belirtilen ücreti gönderdikten sonra devletin bana sen bu parayı nereden buluyorsun kardeşim diyip enseme yapışmasından endişelendiğim için yapacağım bu işi yasal bir zemine oturtmak istemekteyim.
Bunun için günlerdir internet araştırmalar yapıyorum, tanıdık mali müşavirler ile görüşüyorum fakat işe girecek cesareti henüz elde edebilmiş değilim çünkü hesabımı iyi yapamazsam hem mevcut işimi kaybetmiş olacağım hemde vergileri ödedikten sonra beklediğim geliri elde edememiş olacağım. Açıkcası yaptığı bu seçim beni pişman edecek. Fakat tam tersi olumlu olursa hem kariyerim için iyi olacak hemde iyi bir gelir elde etmiş olacağım.

Yaptığım araştırmalar sonucunda yurt dışına hizmet ihracatı yapmanın kdv tabi olmadığını öğrendim. (Yaptığım iş tamamen hizmet ihracatı koşullarına uyuyor, bu konuda sıkıntı yok) Bununla birlikte elde edilen gelirin %50'de vergiye tabi tutulmayacak şeklinde yeni bir yasal düzenleme yapılmış.

Yaptığım anlaşma gereği diyelim ki 100000 $ bir gelir elde edeceğim. Öncelikle bu işi faturalandırırken kdv'siz faturalandıracağım. Bununla birlikte giderlerimi çıkardıktan sonra kalan miktarın %50'si için vergi ödemeyeceğim. yani basit bir hesapla;

Giderlerim 20000$ desek. 800000/2 = 40000$ için gelir vergisi ödeyeceğim. Bu sayede hem yaptığım iş yasal olacak, devlete vergimi vereceğim hemde devletin bu teşviğinden yararlanarak ülkeme döviz girişi sağlayacağım.

Biliyorum konuyu çok fazla uzattım, sadede geleceğim. :) Benim size sormak istediğim konu şu; kuracağım şirket şahış şirketi olabilir mi? Yoksa Limited şirketi mi kurmak zorundayım. Bildiğim kadarıyla limited şirketlerinin ödedikleri kurumlar vergisi daha az (%20) (gelir vergisinde bu durum % 40'lara kadar çıkabiliyor) fakat ben şahsen limited şirketi kurmaya çok mantıklı bakmıyorum çünkü limited şirketi açmak da kapatmakta çok zor ve maliyetli bir iş (kapatmak 1.5 yıl kadar sürüyormuş ) Sonuçta benim bu işe 12 ay sonunda devam edip etmeyeceğim belli değil.

Burada konusunda uzman arkadaşların yardımını almak istiyorum. Şahıs şirketi kurarak hizmet ihracatı yapabilir miyim? Hizmet ihracatı teşviklerinden yararlanabilir miyim? Siz bu durumda bana ne tavsiye edersiniz?
 
Bu konu buranın sınırlarını aşar. Yaptığınız işin hizmet ihracı olup olmadığına siz nasıl karar verdiniz. Hizmet ihracında en önemli ve karmaşık unsur "YARARLANMA" dır. Yaptığınız hizmetten nerde yararlandıldığı çok net belirlenmelidir. Ayrıca ta istisna olabildiği gibi kısmi istisna da vardır.
Bu işin Türkiye içersinde yapılacağını söylüyorsunuz. ikametgahınız İngiltere ise orda vergilendirip ücret olarak szie ödenmesi daha mantıklı bence
 
merhaba

Öncelikle böyle bir girişiminiz için sizi tebrik etmek gerekir.
Vergi konusunda gelince; vergiye tabi bir faaliyette bulunmak için ille de şirket kurmak (Kurumlaşmak) şart değildir. Diğer taraftan, kurumların vergi yönünden daha avantajlı olduğu iddiası da doğru değildir. Çünkü, kurumlarda gelirler evvelemirde sabit oranda kurumlar vergisine tabi tutulurken, daha sonra bakiyesi ortaklara dağıtılırken de Gelir Vergisi kesintisine (Stopaja) tabi tutulur. Sonuçta vergi yükü aynı kapıya çıkar.

Sizin faaliyetiniz GVK’nun 65. maddesindeki serbest meslek faaliyeti tarifine uymaktadır. Yani siz vergiye tabi gelirlerinizi serbest meslek defteri tutarak tespit etmelisiniz. Buna göre sizin fatura değil, serbest meslek makbuzu düzenlemeniz gerekir.

Kanun KDV istisnasından yararlanmak için aşağıda yazılı şartları bir arada görmek istiyor:

1- Hizmet, Türkiye'de yurtdışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.
2- Fatura ve benzeri nitelikteki belge (Sizin için Serbest meslek makbuzu) yurtdışındaki müşteri adına düzenlenmelidir.
3- Hizmet bedeli, döviz olarak Türkiye'ye getirilmelidir.
4- Hizmetten yurtdışında yararlanılmalıdır.

İstenen bu şartları yerine getirdikten sonra KDV istisnasından yararlanmamak için bir sebep yoktur.

Yukarıda gelirinizin serbest meslek faaliyeti kapsamında vergilendirilmesi gerektiğini söylemiştim. Yani kazancınız Gelir Vergisi kapsamında değerlendirilecektir. Ancak, Gelir Vergisi Kanunun 7. maddesi bir gelirin GV. Kapsamında değerlendirilebilmesi için onun Türkiye’de elde edilmesi gerektiğini söylüyor. Bu maddeye göre (maddeyi okuyunuz) sizin geliriniz Gelir Vergisine de tabi değildir. Diğer taraftan aynı kanunun istisnaları düzenleyen 18. maddesi de işinizin mahiyeti icabı gelirinizi vergiden müstesna tutmaktadır. Yani hiçbir vergi ödemeyeceksiniz.
……………………………………………………………………………….
Not: Serbest Meslek Faaliyeti defterinizi bir muhasebeciye tutturunuz ve bu yazıyı kendisine gösteriniz.
 
Merhabalar,

Osman bey "İşi benim Türkiye'de icra etmem gerekiyor" ifadesini gözden kaçırdınız herhalde. Tam mükellefiyet sözkonusu.

Gv 18 Md. Bahsedilen istisnalar içerisinde mühendislik faaliyeti ibaresi geçmemekte?

Saygılarımla
 
Üst