Şahıstan alınan gayrimenkul.

Üyelik
12 Eki 2005
Mesajlar
42
Konum
İzmir
Merhaba,
Şirketimizin hizmet binası olarak satın almak üzere olduğumuz bir gayrimenkul var fakat sahibi şahıs olduğundan fatura kesemiyor,biz de bu binayı ve ödediğimiz tutarı kayıtlarımıza nasıl yansıtabiliriz?
Teşekkürler...
 
Ynt: Şahıstan alınan gayrimenkul.

Tapudaki alım bedeli ile kayıtlara alınmalıdır. Tapunun fotokopisini mahsuba ekleyiniz.
 
Ynt: Şahıstan alınan gayrimenkul.

Tapudaki alım bedeli ile bizim ödediğimiz rakam aynı değilki?
Tapuda satış rayiç bedeli üzerinden yapılıyor oysa bizim ödediğimiz rakam daha fazla.
 
Ynt: Şahıstan alınan gayrimenkul.

ya alım gerçek alım bedelini beyan ederek tapuya şerh ettirmelisiniz yada aradaki farkı şerefiye hesabına falan mı almalı!!? ben de merak ettim :)
 
Ynt: Şahıstan alınan gayrimenkul.

Gerçek bedel üzerinde tabuda işlem yaptırabilirsiz .önceden emlak değerleri üzeinden işlem yapılıyordu fakat 2008 yılında bununla ilgili bir düzenleme yapıldı gerçek değer beyan edip harç yatırılarak tapu kayıtlarını esas alarak kayıt yapabilirsiz

ALINTI:

"Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu ve kadastro harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır.

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki farka isabet eden harç ikmalen veya re?sen tarh edilir. Bu suretle tarh edilecek tapu ve kadastro harcı için, 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan vergi ziyaı cezası % 25 nispetinde uygulanır. Takdir komisyonu kararlarına istinaden bu fıkra uyarınca tarhiyat yapılamaz


gerçek değeri göstermekte yarar var dolayısı ile maliye tarafından saptandıgı zaman vergi ziya cezası keilebilir. Durum sizin içinde önemli gerçek değeri gösteririseniz ileride elden çıkarmanız durumunda yüklü bir vergi ile karşı karşıya kalmazsınız.
 
Üst