Sahte Fatura İhbar

Üyelik
23 Şub 2016
Mesajlar
7
Konum
Istanbul
Konuyu kisaca ozetleyecek olursam 3 kisi hakkinda sahte fatura duzenledikleri gerekcesi ile ilgili ihbarda bulundum. Yaklasik 100 milyon tl tutarinda faturayi yuzde 3 bedelle piyasaya satmislar. Vergi mufettisleri ihbarimi kayda deger bulup incelediler. Ve her seyi en ince ayrintisina kadar bildirdigim icin ikramiyeyi uygun gorduler.

Sorum su.
Bu gibi durumlarda matrah farki nasil hesaplanir? 100 milyon tl nin tamami fark sayilmayacagi muhakkak. Bu durumda nasil bir fark cikar ve buna ne kadar ceza tahakkuk ettirilir. Ve ayrica tahminen ne kadar ikramiye alirim? Alacagim ikramiyeye kdv yonunden kesilecek cezalarda dahilmidir? Kdv tahakkuk ettirilecekse sozkonusu rakamin ne kadarina tahakkuk ettirilir?

Zaman ayirip vereceginiz vevaplar icin simdiden tesekkur ederim
 
Son düzenleme:
Yaklaşık olarak zarara uğratılan verginin %10u kadar ikramiye verilir. Ancak vergi incelemesinin de ihbarla paralel olması gerekir. Yani kesilen ceza ile ihbar arasında doğrudan bağlantı olması gerekir ki anladığım kadarıyla var.
 
Muhbirin İkramiye alabilmesi için;

1- Muhbir kendisini gizlememelidir. İhbarı yapan şahsın vergi incelemesine başlanmadan veya inceleme sırasında luzüm görünürse inceleme elemanı ile temasa geçmesi ve gerekli bilgileri vermesi icap eder.

2- Muhbirin ihbar dilekçesinde belirttiği konular somut delillere dayanmalı ve inceleme elemanı ihbar dilekçesindeki bilgiler sayesinde vergi tarhiyatı istemelidir.

3- Muhbirin 1905 sayılı Yasaya göre ikramiye isteyip istemediğini yazıda açıkça belirtmesi gerekmektedir. İkramiye talep edilmemesi halinde muhbire herhangi bir ödeme yapılmaz.

İnceleme bitirildikten sonra İhbar İkramiyesi Raporu ‘’düzenlenmekte ve bu raporda muhbirin ikramiyeyi hak edip etmediği işlendikten sonra kanaat olumlu ise muhbire ödenecek ikramiye tutarı bu raporda açıkça belli edilmektedir. Bundan sonra ise vergi ve cezaların toplamının %10'unun muhbire ödenmesi önerilmektedir. uygulamada yasa gereği bu ikramiyenin üçte biri vergi ve cezalar tahakkuk ettikten sonra kalan üçte ikisi ise vergi ve cezalar tahsil edildikten sonra ödenmektedir.
 
Örnek:

100 Milyon TL KDV hariç sahte fatura ise KDV dahil 118 Milyon TL olacaktır. %3 komisyon varsa (118 * %3)=3.540.000 TL olur. bu durumda;

KDV Vergi Aslı= 3.540.000 * 0,18= 637.200 TL
KDV Vergi Ziyaı Cezası = 637.200 * 3 = 1.911.600
Kurumlar Vergisi Vergi Aslı= 3.540.000 * 0,18= 708.000 TL
Kurumlar Vergisi Vergi Ziyaı Cezası= 708.000 * 3= 2.124.000 TL

TOPLAM VERGİ VE CEZA= 5.380.000 TL (Yaklaşık Rakam)
TOPLAM İKRAMİYE= 538.000 TL
Tahakkuk Aşamasında Ödenecek Olan= 179.000 TL
 
Sayin sakindurun diyorki ( inceleme bittikten sonra ihbar ikramiyesi raporu duzenlenmekte ve muhbire odenecek tutar bu raporda acikca belirtilmektedir. ) bu rapora nereden ulasabilirim. Yada ulasabilirmiyim diye sorsam :)
Ancak oncelikle bu rapor elime ulasmadi. Ikinci husus. Ilgili vd muduruyle gorusmemde raporun komisyona sevk edilecegi ve bunun sonucunda tahakkuk gerceklesecegi vede ikramiye tutarida bu islemler sonucunda belli olacagi yonunde idi..
Diger bir husus bir makalede okudugum kadari ile sadece vergi aslinin %10 u ikramiye odeniyormus. Baska bir makaleye gore ise vergi asli ve buna bagli cezalar uzerinden %10 ikramiye. Acaba hangisi gecerli
 
Son düzenleme:
İhbar ikramiyesi vergi aslı ve buna bağlı cezalar üzerinden hesaplanıp ödenir. bu da vergi aslı ile vergi ziyaı cezasının toplamını ifade eder. vergi zyaı cezası da bazı durumlarda bir kat ve bazu durumlarda 3 kattır. sahte fatura düzenleme fiili VUK 359. maddede sayılan nitelikli vergi suçlarından biri olduğundan cezası 3 kattır.

diğer yandan ihbar ikramiyesi raporu ihbarcıya verilmez. ihbarcıya sadece sonuç hakkında yazılı bilgi verilir.
 
Sayin sakindurun. Ilginize ve vermis oldugunuz bilgiler icin cok tesekkur ederim. Ilgili vd. Mudurunun dedigine gore yaklasik birbucuk ay sonra 3 te birlik ilk ikramiyeyi alabilecekmisim. Sonucu ogrenince buraya bilgi amacli paylasacagim.
Tekrar Teşekkürler
 
Merak ettiğim için soruyorum. İhbar ikramiyesi için sanırım vergi ve cezalar tahsil olunduktan sonramı ilgiliye ödenir. Yani tahsil esasına mı bağlıdır.?
 
Devlet geçici v vb iadeleri öderken dahi nazlanırken bunu tahsil etmeden ödermi ...
 
Yasa gereği ihbar ikramiyesinin üçte biri vergi ve cezalar tahakkuk ettikten sonra kalan üçte ikisi ise vergi ve cezalar tahsil edildikten sonra ödenmektedir.
 
Yani ihbar ikramiyesinin üçte biri vergi dairesi tarafından vergiler tahakkuk ettirilince ve cezalar kesilince hemen ihbarcıya ödenir. burada adına vergi salınan ceza kesilen kişinin dava açıp açmaması, uzlaşıp uzlaşmaması ve vergiyi ödeyip ödememesi önemli değildir.

diğer yandan kalan kısım (2/3 lük İKRAMİYE) vergi ve cezaların tamamı tahsil edildikten sonra ödenir. burada da mükellef dava açarsa davanın mükellef aleyhine kesinleşmesine kadar herhangi bir ödeme yapılmaz. mükellef uzlaşırsa vergi ve cezaların tamamı tahsil edilene kadar ihbarcıya yine ödeme yapılmaz. kalan 2/3 lük kısmın ihbarcıya ödenmesi için vergi ve cezaların tamamının tahsil edilmesi şarttır. saygılarımla....
 
Şirket Muhasebe Yöneticisi şirketin kullandığı sahte faturayı ihbar edebilir mi ?

Sahte fatura yı onaylayan ve muhasebe kayıtlarına girmesini sağlayan kişi, şirket ile iş ilişkisini sonlandırmadan ihbar yaparsa tazminata hak kazanır mı ?

Muhasebe meslek üyeleri TURMOB Etik Kurallara Uymadıklarında bir müeyyidesi varmıdır ?
 
3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun “meslek sırları” başlıklı 43. maddesine göre;
“Meslek mensupları(yani muhasebeci ve mali müşavirler)ve bunların yanlarında çalışanlar, işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ifşa edemezler. Çeşitli kanunlarda muhbire tanınan hak ve menfaatlerden faydalanamazlar”.Bu maddeye istinaden; serbest muhasebeci mali müşavirlere ve yeminli mali müşavirlere “ihbar ikramiyesi” ödenmiyor.

ancak burada ihbar ikramiyesi ödenmemesi için ilgili kişinin resmi anlamda muhasebeci olması (sözleşmeli) yani beyannameleri veren SMMM olması lazımdır. yani muhasebe departmanında çalışan belgesi olmayan bir çalışan ihbar ikramiyesi alabilir. ama resmi muhasebeci ikramiye alamaz.
 
Herkeze iyi gunler. Daha oncede belirttigim gibi sonucu burada bilgi amacli paylasacagimi yazmistim.
An itibari ile ihbara konu 3 mukelleften biri icin sudan sebeplerle ret. Diger ikisine onay geldi. Iki mukellefin toplamda yaklasik olarak 60 milyon tl sahte fatura kestikleri ve neticede bana toplamda 110 bin tl ikramiye odenmesine karar verildi. Bugun ilgili vd muduru ile gorusmemde maliye bakanligindan odenek talep edeceklerini ve odememi yapacaklarini belirttiler.
Bu durumda sanirim vergi asli ve buna bagli vezalar uzerinden ikramiye hesaplanmis olup mujellefin kazancini %2 ile carpmislar.
Degerli forum uye ve okuyucularina saygi ile duyurulur
 

Benzer konular

Üst