fonradar

Sanal Pos Uygulaması

stajyeradayi

Katkı Sunan Üye
Arkadaşlar merhaba bir konuda takıldım yardımcı olabilecek varsa sevinirim. Şimdi bir müşterimiz elektronik cihaz satıyor. Fakat bazı satışlarını şu şekilde yapıyor; alış-veriş yapacak kişi geliyor kredi kartını veriyor bizim müşterimiz kredi kartını kendi pos undan değil mal aldığı toptancısının sanal pos undan çekiyor. Alış-veriş yapanın kartı direk toptancının pos undan geçtiği için para, alış-veriş yapandan toptancıya (müşterimizin hiç bir şekilde hesabına vs. falan girmeden) gidiyor, daha sonra bizim müşterimiz, alış-veriş yapanların kartlarından çekilip toptancının sanal poslarında biriken poslar karşılığında mal alıyor hesap kapanıyor. Ben şimdi bu muhasebe kaydını nasıl yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler...

Ahmet kaya yıllar önce şarkısında söylemiş nerden baksan tutarsızlık nerden baksan ahmakca başım belada ever biz muhaseebcilerin başı hep belada her türlü alavereyi dalavereyi yapar işverenler sonra da muhasebeci çözsün işi kitabına uydursun bu işin içinden çıksın peki nasıl olacak o iş orası muamma toptancının posundan geçiyorsa toptancınızın fatura kesmesi lazım kendi müşterisi sayılır kesmiyora vay haline hem toptancı sizin ne kadar karla sattığınızıda görüyor mesela siz aslında 1000 tl ye alıyorsunuz malı ama 1200 tl ye satıyorsunuz postan 1200 tl çekiliyor sizin karınız var ona göre mal almanız lazım ama bu iş karışık ula kazım böyle alavere nemize lazım

Toptancı direk müşteriye pos rakamı üzerinden ft kesmesi gerekir. Siz aracı olarak toptancıya alış-satış yani karınız kadar komisyon ft kesmeniz gerekir.

Toptancı bize fatura kesiyor bizim aldığımız mallar karşılığında, parasınıda bizim onun posunda geçtiğimiz kartlardan düşüyor. Ben şöyle birşey düşünüyorum ama doğru olurmu bilmiyorum ve bu yüzdende henüz uygulamıyorum.

1-Müşterimiz Satış yaptı, bedelinide alan kişinin kredi kartından (Örn:)Toptancı A.Ş.'nin sanal posundan çekti, Noldu para Toptancı A.Ş.'ne gitti. Kayıt şöyle
---------------/-------------
159- 110
600- 100
391- 10
---------------/-------------

2-Müşterimiz Toptancı A.Ş.'den mal aldı çektiği poslardan biriken paradan mahsup oldu. Kayıt Şöyle
--------------/-------------
153- 100
191- 10
159- 110
--------------/-------------

Bu şekilde düşünüyorum ama doğru olurmu olmazmı karar veremedim?...

Bence bulduğunuz çözüm güzel. Tek değiştirilmesi gereken 159 yerine 136 kullanmanız, çünkü bu durumda sipariş avansı vermiş olmuyorsunuz, toptancıdan bir alacağınız oluyor ama o da mal satışından kaynaklanmadığı için 120 yerine 136 kullanmak gerekir.