Satıcılara Kesilen Ciro Prim Faturasının Muhasebeleştrilmesi

huseyinsisman

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
282
Konum
İst.
A mükellefi bayisi olduğu firmaya her ay veya sene sonunda Ciro Primi
faturası kesmektedir.Kesilen faturayı hizmet kabul edip KDV Beyannamesinde teslim ve hizmetler kısmında göstereceğimize dair Maliye
Bak'nın özelgesini Yaklaşım dergisinin eski sayılarında okumuştum.Benim
merak ettiğim kesilen bu faturayı Tek Düzen Hesap Planında hangi hesapta göstereceğimiz.
Herkese kolay gelsin...
 
sayın şiman ve sultan,
ciro primleri satışa ait biz cüz olduğundan 600 ün altında uygun hesaplarda izlenir.
 
sayın ibrahimb `ye katılıyorum.
Yapılan satış ile ilgili bir gelir olduğu için 600 `alt grubunda takip edilir.
 
Ciro Primi

Merhaba
Ciro primlerinin hangi hesaba kayıt edileceği konusunda MSUGT lerinde açık bir tarif bulunmamaktadır.Buna rağmen ciro primleri alış tutarı veya satış tıtarlarına bağlı olarak belli dönemlerde hesaplandığı için satış sonrası hesaplanan vade farkları gibi değerlendirilerek 602 hesaba yazılması gerektiği kanaatindeyim.Bayinin satışına bağlı olarak hesaplanan ciro primleri belki satışın bir cüzü olarak değerlendirilip 600 hesaba yazılmalıdır denilebilir ama ciro primi bayinin alışına bağlı olarak hesaplanıyorsa satışın bir cüzüdür denemez.Bu sebeple muhasebenin bütünlüğü açısından da 602 hesapta izlenmelidir.
 
Teşekkürler

Arkadaşlar teşekkürler...
Kesilen faturanın hizmet olduğunu düşünürsek bu geliri 600 hesabının altına atmanın bir sakıncası olmaz herhalde.Bende bu yönde kanaat oluştu.
Kolay gelsin.
 
Merhaba,i
Ben de 600 Hesapta Alt Hesap açarak izliyorum.
İyi çalışmalar,
 
Arkadaşlar!..
600 hesap da 602 hesap da sonuç itibariyle gelir hesabıdır. Özünde yanlış olmaz.
Fakat!
Miktarsal stok tuttuğunuzu düşünün. Ciro primlerini satış miktarlarına bağlı olarak satış bedeli üzerine nasıl dağıtacaksınız. Muhasebe bürolarında miktarsal stok tutulmadığı için bu gözardı ediliyor.
Bana göre 602.
Hoşçakalın
 
Arkadaşlar 602 nolu hesabın açıklamasını aşağıya belirtiyorum.

602-DİĞER GELİRLER "İşletmenin korunması, ihracatı teşvik ya da hükümet politikalarına uyum zorunluluğu karşıssında oluşan işletmenin faaliyet hasılatındaki düşüklüğü veya faaliyet zararını gidermek için sermaye katkısı niteliğinde olmayan, mali yardımlar (sübvansiyonlar), devletin bu malları, vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerinden istisna etmesi yoluyla yaptığı yardımlar (vergi iadeleri ve satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili fiyat istikrar destekleme geliri v.b. hasılat kalemleri bu hesapta izlenir."

Bu hesabın açıklamasından ciro primi hizmet geliri vb. satışların bu hesapta takip edilemeyeceği anlaşılıyor.

Bu arada sayın JNTOPK miktarlı muhasebe tutulduğu zaman bu primin satışlara yayılamayacağından belirtmiş. Miktarsal stok tutulsa bile bu satışların satış miktarlarına yayılmasının bir anlamı yok ki zaten. Belli bir tarihteki stok envanteri alışlar üzerinden hesaplanmaktadır. Satışları miktarlı olarak girerseniz arada bu tip faturaları miktarsız girerseniz yine gerçek stok miktarına ulaşmış olursunuz.
 
Bu arada sayın JNTOPK miktarlı muhasebe tutulduğu zaman bu primin satışlara yayılamayacağından belirtmiş. Miktarsal stok tutulsa bile bu satışların satış miktarlarına yayılmasının bir anlamı yok ki zaten. Belli bir tarihteki stok envanteri alışlar üzerinden hesaplanmaktadır. Satışları miktarlı olarak girerseniz arada bu tip faturaları miktarsız girerseniz yine gerçek stok miktarına ulaşmış olursunuz.[/quote]

Sayın Mehmet Yalçın!

Muhasebe bürolarının miktarsal stok ile pek ilgili olmadıklarını yazdım.
Benim sözünü ettiğim firma içi çalışmalarla alakalı.
Mesela belli bir stok grubu bazında kar,
veya bir tek stok bazında kar gibi...
Bu gibi analizler benim için önemli olduğundan, farklı yolları denedim ve doğru sonuç alabilecek şekilde uyguluyorum.
 
Üst