Satıcılara Verilen Bağlantı Çekleri Muhasebe Kaydı

Üyelik
7 May 2007
Mesajlar
90
Konum
trabzon
mükellefim satıcı A ya gelecek zamanda alacağı mal için önceden bağlantı yapıp bağlantı çekleri hazırlayıp veriyor . bunun muhasebe kaydının nasıl olacağı hakkında bilgi vermenizi rica eder herkese şimdiden teşekkür ederim.
 
Günaydın;
Öncelikle verilen çekler ve ödeme emirleri 103 (A)
Verilen sipariş avansları (159) B olarak kayıt yapılır.
Çek ödendiği zaman
103 B 102 A yapılır.
 
Selamlar
Bağlantı çeki nedir? Böyle bir terim yok.Ön ödeme avans çeki dersek daha net anlaşılacaktır.
Zaten Nizam üstadımın kaydına ilave edilecek pek bir şey yoktur...
Saygılar
 
Tabi mal alımları başladığı zaman aslında normal olarak 320 hesabı kullanmak . Çekleri de avans hesabından buraya almak daha sağlıklı takip imkanı sağlar.:)
 
Son düzenleme:
Selamlar
Bağlantı çeki nedir? Böyle bir terim yok.Ön ödeme avans çeki dersek daha net anlaşılacaktır.
Zaten Nizam üstadımın kaydına ilave edilecek pek bir şey yoktur...
Saygılar

Merhaba,

Bağlantı çeki diye bir terim var sayın Twolf; alıcının dört beş aylık süreçte satabileceği ürünün sabit fiyattan temin edilmesi amacıyla vermiş olduğu genelde aylık taksitler halinde kesilen çekler için kullanılan bir terimdir. Satıcıyla miktar ve fiyat üzerinden anlaşılıp vadeleri önceden tesbit edilen bu çekler 321/103 hesaba alacak 159 hesaba borç verilerek muhasebeleştirilir. Malın tesliminde ise 153 hesaba borç 320 hesaba alacak verilmelidir. Satıcıyla yapılacak aylık mutabakatlar neticesinde dönemler halinde 159 ve 320 hesap arasında virman kesilerek 159 hesap kapatılır. Burada malın tesliminde 159 hesap yerine 320 hesabın kullanılış amacı; hem bağlantı yapılan satıcyla mutabakat işleminin dönemler halinde gerçekleşmesini sağlamak, bunun yanında bu tür anlaşmalarda genellikle , bağlantı yapılan miktarın % 10 vb. bir orandaki malın ayrıca çekilmesi durumunda bağlantı fiyatından teslim edilecektir şeklinde yer alan hükümler gereğince bu hakkın kullanılmasını takip etmek amaçlıdır.

Saygılarımla,
 
Teşekkürler sayın Uzman..
Demek ki ben bu terime pek aşina değilmişim.Avans işlemleri konusunda mutabığız zaten.O yüzden "terim" konusunda yanlış bilgi verdiğim için kusura bakmayın.bunuda bilgi dağarcığımıza ekleyelim..
Saygılar
 
Uzman Merhaba,

Aşağıdaki kısmı biraz detaylı açıklayabilir misin? Virman kesilerek kapatılacak hesap 153 mü yoksa 159 mudur? Bir örnekle açıklayabilirsen sevinirim. Emeğin için Terşekkürler.

""Malın tesliminde ise 153 hesaba borç 320 hesaba alacak verilmelidir. Satıcıyla yapılacak aylık mutabakatlar neticesinde dönemler halinde 159 ve 320 hesap arasında virman kesilerek 159 hesap kapatılır. Burada malın tesliminde 159 hesap yerine 320 hesabın kullanılış amacı; hem bağlantı yapılan satıcyla mutabakat işleminin dönemler halinde gerçekleşmesini sağlamak, bunun yanında bu tür anlaşmalarda genellikle , bağlantı yapılan miktarın % 10 vb. bir orandaki malın ayrıca çekilmesi durumunda bağlantı fiyatından teslim edilecektir şeklinde yer alan hükümler gereğince bu hakkın kullanılmasını takip etmek amaçlıdır.""


Saygılarımla,[/QUOTE]
 
vay anasını çok sayın seyircilerimiz bağlantı çeki yeni bir kavram daha öğrenmiş olduk bakalım daha neler göreceğiz haydı hayırlı traşlar
 
Üst