fonradar

Satışlara İlişkin Kur Farkı

  • Konbuyu başlatan TAMER00
  • Başlangıç tarihi
T

TAMER00

Ziyaretçi
yurtiçi satışlara ilişkin lehte kur farkı hangi hesapta izlenmelidir.Yurtdışı satışların 601 hesaba alındığını biliyorum.

a)600
b)646
 
Ynt: Satışlara İlişkin Kur Farkı

Merhaba Tamer, 646 hesap açıklaması aşağıdaki gibidir.

646 KAMBİYO KARLARI

Kambiyo kârlarının izlendiği hesaptır. (İhracatla ilgili dönem içinde ortaya çıkan kur farkları bu hesaba değil, "601- YURT DIŞI SATIŞLAR" hesabına aktarılır.)

Bölümlenmesi

Bu hesap sağlanan kambiyo karlarının niteliklerine göre veya aynı isim altında tek bir hesap olarak defter-i kebir seviyesinde bölümlenebilir.

646 KAMBİYO KARLARI

6461 Kambiyo Karları (Dönem içi, yurt dışı satışları dışında kalanlar)

İşleyişi

Kambiyo işlemlerinden doğan kârlar bu hesaba alacak yazılır.

VUK 'nun değerleme hükümlerine göre işletmenin dönem içerisinde döviz cinisnen olan banka cari hesaplarıyla döviz tevdiat hesaplarının hareketleriyle alıp veya sattığı yabancı paralar ile dönem sonunda, yabancı para cinisnden kasa, banka hesap hareketleri ile mevcutlarını ve alacaklarını değerlemesi sonucu ortaya çıkan olumlu kur farkları, dönem içinde ihracattan kaynaklanan kur farkları hariç olmak üzere bu hesaba kaydedilir. (VUK Md.280).


Bu sebeple kur farklarını 600 Yurtiçi Satışlar Hesabında takip etmeniz gerekmektedir. İhracaat ile ilgili kur farkları nasıl 601 hesapta takip ediliyorsa. İyi çalışmalar.
 
Ynt: Satışlara İlişkin Kur Farkı

peki aleyhte olan kur farkı 656 Kambiyo zararı hesabına mı alınmalı yoksa 612 Satış indirimleri hesabı şeklinde bir hesaptamı değerlendirilmelidir
 
Ynt: Satışlara İlişkin Kur Farkı

Aleyhimize olan kur farkı özü itibarıyla bir satış indirimi değildir. Bu nedenle 656 hesap daha doğrudur.
 
Ynt: Satışlara İlişkin Kur Farkı

Diğer arkadaşlarıma aynen katılmaktayım. Leyh te olursa 646 Kambiyo karları aleyhte olursa 656 Kambiyo zararalrında izlememiz gerekmektedir.

Saygılarımla,

Adem ÜNLÜ
 
Üst