Sebze ve Meyve Hal komisyoncularında muhasebe kaydı

abdsis

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Ara 2005
Mesajlar
869
Konum
ABCDEFG
Merhaba,

Sebze ve Meyve Hal komisyoncularında muhasebe kaydı konusunda forumda kayda değer bir tartışma yapılmamış.

Değerli meslektaşlardan halde muhasebe kaydıyla ilgili deneyimlerini burada paylaşmalarını rica ediyor iyi çalışmalar diliyorum.
 
Ynt: Sebze ve Meyve Hal komisyoncularında muhasebe kaydı

haldeki komisyoncular bazen başka illerden köylülerden müstahsillerle sebze ve meyve alıyorlar kendi irsaliyeleriyle işyerlerine getiriyorlar, bazende illerdeki komisyonculardan komisyon faturası ile alıp kendi irsaliyeleri ile işyerlerine getiriyorlar ve bunlarıda manavlara marketlere vs satıyorlar mükellef olanlara; veya sıradan kişilere satıyorlar yani mükellef olmaylara. Bu durumda belge düzeni nasıl olmalı. alırken satarken nasıl kayıt yapılmalı. faturalar kime kesilmeli. kdv oranları % 0 1 ve 8 hangi durumlarda oluyor. velhasıl bütünüyle halde muhasebe kaydı doğru şekilde nasıl olmalıdır. Haldeki alım satımlarda ba bs bildirimi nasıl olur. Bana biraz karışık geliyor ama mutlaka bir kolaylığı vardır bu nedenle görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
 
Ynt: Sebze ve Meyve Hal komisyoncularında muhasebe kaydı

Hal komisyoncuları,
Gerçek usülde kdv mükelleflerine yapılan satışlarında kdv % 1, basit usül ve kdv mükellefiyeti olmayan satışlarında ise kdv % 8 dir.

ayrıca dayanak;
91 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Resmi Gazete Sayısı 25387
Resmi Gazete Tarihi 28/02/2004


B- TOPTANCI HALLERİNDE FAALİYET GÖSTERENLER TARAFINDAN YAPILAN TESLİMLER

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 28 inci maddesinin, mal ve hizmetlere uygulanacak katma değer vergisi oranlarının tespiti konusunda Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2002/4480 sayılı Kararnameye ekli I sayılı listenin 14 üncü sırası ile "24.06.1995 tarihli ve 552 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre toptancı hallerinde faaliyette bulunanlara ve bunlar tarafından gerçek usule tabi katma değer vergisi mükelleflerine yapılan taze sebze ve meyve (mamulleri hariç) teslimleri" % 1 vergi oranı kapsamına alınmıştır. Toptancı hallerinde faaliyet gösteren bazı mükellefler, kendi işletmelerine ait mallar ile toptancı hallerindeki diğer işletmelerden satın aldıkları malları toptancı halleri dışındaki ünitelerinde satışa sunabilmektedir.

Toptancı hallerinde faaliyet gösterenlerin, hallerden temin ettikleri taze sebze ve meyveleri hal dışındaki ünitelerinde satmaları halinde de Kararname hükümlerine göre işlem yapılacak ve bu ünitelerden gerçek usule tabi katma değer vergisi mükelleflerine yapılan teslimlerde %1, diğer teslimlerde ise % 8 katma değer vergisi oranı uygulanacaktır.

Hal komisyoncuları 1.sınıfa tabi iseler ba-bs formu verilecek.

Ayrıca Belge Düzeni ile ilgili ve fatura örneği

Unutulmaması gereken bir başka husus ise hal komisyoncularının satış bedeli üzerinden alacakları komisyon oranı % 8'i geçmemesi gerekmekte.
 
Ynt: Sebze ve Meyve Hal komisyoncularında muhasebe kaydı

Sayın İrem TEKİN,

gönderdiğiniz cevap ve cevabın içindeki belge düzeniyle ilgili yazıyı okudum çok faydalı oldu. teşekkürler, Ancak muhasebe kaydı konusundada bir bilgi varsa elinizde paylaşırsanız memnun olurum.

Ayrıca, komisyoncunun 1.sınıf olduğunu kabul edersek, tüccar veya müstahsilden onların adına satmak için aldığı malın tutarı 5000 i geçtiğinde ba bs formunda bildirilecekmi bu konuda net bişey bulamadım.

tüccardan veya müstahsilden onların adına satmak için aldığı malın muhasebe kaydı nasıl olacak. 153 hesapmı kullanılcak yoksa nazım hesaplardamı takip edilcek yoksa hiçmi deftere işlenmeyecek bununla ilgili bilgilerinizi siz veya diğer meslektaşlardan paşlaşmalarını rica ediyor. iyi çalışmalar diliyorum.
 
Ynt: Sebze ve Meyve Hal komisyoncularında muhasebe kaydı

381 nolu VUK Genel Tebliği

4.8. Mükellefler, Vergi Usul Kanununun 235 inci maddesi hükmü gereğince müstahsil makbuzu düzenlemek suretiyle yapmış oldukları alımlarını Form Ba ile bildirmek zorundadırlar. Müstahsil makbuzu ile yapılan alımlar, gelir vergisi tevkifatı yapılmadan önceki brüt tutarları ile bildirilecektir.

bu tebliğde adı geçen bölümden hareketle b formlarının haddi aşılması halinde verilmesi gerekir düşüncesindeyim.

kayıt konusunda ise benim düşüncem,

müstahsil alımı
------------------/---------------------
153. 100
600. (komisyon %5) 5
391. komisyon kdv 0,90
360. stopaj (%2) 2
369. rüsum (%2) 2
361. bağkur (%1) 1
100. hal kasası 89,10
-----------------/------------------------

tüccar satış faturası oluncada
----------------/-------------------------
100. 100
153 100
--------------/-----------------------------

farklı görüş, fikir verende olur tabiki. Ben yıllar evvel hal defteri tutmuştum. Hatırlayabildiğim kadarıyla böyle olması gerek.
Ancak araştırmalarımda şöyle bir kayıt sisteminide sizinle paylaşayım, bir SMMM ile beraber yapılmış. Benim yaptığım kayıtlardan çok farklı bir sistem. Yinede incelemenizi öneririm.

TDHP na göre Hal Komisyoncusunun Muhasebe Kayıtları
 
Ynt: Sebze ve Meyve Hal komisyoncularında muhasebe kaydı

sayın tekin, tekrar ilginize teşekkürler ama mal komisyoncunun malı olmadığında bunu 153 e kaydetmemiz doğrumu. ayrıca hal içinde sadece komisyon karşılığında müstahsille alınan ve komisyoncunun sayılmayan malın için ba bs formu verilmesi bana biraz doğru gelmedi. Her nekadar Tebliğde müstahsil makbuzuyla yapılan alımlar bildirilmek zorundadır denilmiş isede bu konuda net bir açıklamalı bir tebliğ yayınlanması gerektiği düşüncesindeyim.
 
Ynt: Sebze ve Meyve Hal komisyoncularında muhasebe kaydı

tüccar malı satıldığında, bunun faturası komisyoncu tarafından kesiliyor, bu mal bs de bildirilecekmi.
 
Ynt: Sebze ve Meyve Hal komisyoncularında muhasebe kaydı

abdsis ' Alıntı:
tüccar malı satıldığında, bunun faturası komisyoncu tarafından kesiliyor, bu mal bs de bildirilecekmi.
Komisyoncu bs'de satış olarak bildirecek, malı satılan tüccarın düzenleyeceği fatura bedelini de ba'da bildirecek.
 
Ynt: Sebze ve Meyve Hal komisyoncularında muhasebe kaydı

Müstahsillerde (hal faturalarında) yukarıda yapılan kayıt doğru mudur? Değilse doğrusu nedir?Teşekkürler.
 

Benzer konular

Üst