fonradar

Senet Protestosu

Üyelik
7 Mar 2016
Mesajlar
1
Konum
izmir
Merhaba benim 20 subatta odemem gereken bankada senetim vardi o tarihte odeyemedim 3 martta bankada halaa duran senedimi protesto masrafiyla odeyip elime aldim.. Fakat senet alacakliya ulasmadan aldim, bu durumda 13 gun gec odenmis oldu, bu senet protestosunun erken yada gec odenmesi arti saglarsa bu nedir ve kredi cekmek istedigimde bu odedigim tarih banka sisteminde tam gozukurmu.. Birde senet gec odendi diyemi gozukur yoksa protestoyu 13 gunde yemis olurmuyum, tesekkurler
 
Protestolar bankalar arası risk sitemine bildirilir. Senedin tutarı önemlidir. Bir miktarın üstü bildiirliyor. Protesto olduğu zaman bildirim yapılır. kalkınca yine bilidirlir.
 
Senet bazı asgari bildirim limiti 2011 yılı ve sonrası için 2.000 TL olup bunun altındaki tutarlar toplu olarak bildirilmektedir.

Protestolu senet bilgileri, 1211 sayılı T.C.Merkez Bankası Kanunu'nun 44 üncü maddesi çerçevesinde bankalar ve özel finans kurumları ile T.C.Merkez Bankası arasında bilgi değişimine tabi tutulmaktadır. Bilgi değişimi, önce protestoya ilişkin bildirimin yapılması, bilahare protestonun kaldırılmasını müteakip, kaldırı bildiriminin tüm bankalara duyurulması şeklinde yürütülmektedir. Kaldırı işleminin yapılabilmesi için ilgili banka şubesine müracaat edilmesi gerekmektedir. Kaldırı işlemi, protestonun kaldırılmasını ifade etmekte olup, protesto kaydının kütükten silinmesi anlamına gelmemektedir.

Protestolu senet bilgilerinin bilgi işlem ortamında etkin bir şekilde yürütülebilmesi için, ekonomik durum ve parasal değerlerdeki değişim de dikkate alınarak her yıl protesto bazı asgari bildirim limiti tespit edilmektedir. Bu limitin üzerindeki protestolar senet bazında, altında kalan protestolar ise, adet ve tutar olarak tek kalem halinde (global olarak) ayda iki kez değişime konu edilmektedir. Yıl bazında belirlenen asgari bildirim limitleri, Protesto Edilen Senet Tutarları'na ilişkin tabloda dipnot şeklinde verilmektedir.

Bankalar kendi bilgisayarlarına aldıkları bu bilgilerle dosyalarını oluşturmakta ve hiçbir şekilde T.C.Merkez Bankası'nda yer alan bilgiler ile ilgisi olmadan kendi kayıtlarından kişilerin protesto durumlarını takip etmektedirler.

Ayrıca, Protestolu senetlerle ilgili olarak, bildiri (B) kayıtlarında 5 takvim yılını, kaldırısı (K) yapılmış kayıtlarda ise 3 takvim yılını doldurmuş olanlar T.C.Merkez Bankası nezdindeki protestolu senetler kütüğünden silinmekte olup, söz konusu bilgilerin sisteme katılımcı bankaların kütüklerinden silinip silinmemesi bankaların kendi yetkilerindedir.

Alıntı TCMB
 

Benzer konular

Üst