Serbest Bölge Muhtasar Beyannamesi

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,858
Konum
İstanbul
Merhaba

Serbest bölgede personelin ücretlerinde gelir vergisi yokmuş. Biz muhtasarı nasıl yapacağız ? Yani beyan edip sonra öderken az mı ödeyeceğiz ? Muhtasar beyannameye hiç mi yazmayacağız ?

Saygılarımla
 
Serbest bölgede çalışan personelin ücretleri gelir vergisinden istisna. Yurtdışına ihracat yapılması şartı ile
 
Serbest bölgede çalışan personelin ücretleri gelir vergisinden istisna. Yurtdışına ihracat yapılması şartı ile
%85 ihracatı şartı sağlanmış yani o zaman muhtasarda gelir vergisini beyan edecek sonra YMM raporunu ibraz ederek terkin ettireceksiniz.

'Uygulamaya göre serbest bölgelerde faaliyet gösteren işletmeler, istisna kapsamında değerlendirilen ücretler üzerinden hesaplanan gelir vergisini, muhtasar beyannameyle genel hükümlere uygun olarak beyan edeceklerdir. Bu şekilde tarh ve tahakkuk ettirilen vergi tecil edilecektir. İstisna uygulamasından yararlanan mükelleflerin kendi ürünlerine ilişkin ihracat tutarının aynı ürünlerin toplam satış tutarına oranı, %85 veya üzerinde gerçekleştiğinin YMM faaliyet raporu ile tespit edilmesi halinde, vergi dairesince tecil edilen vergi terkin edilecektir.'
 
Değerli üstadım,

Terkin ne demek ?

Yani biz muhtasar beyannamede gelir vergisi ödeyeceğiz sonra iade mi alacağız ? Yoksa tahakkuk bu kadar eksik mi olacak ? Yoksa tahakkuk tam olacak biz eksik mi ödeyeceğiz ?

Çok teşekkür ederim, sizi yoruyorum
 
Değerli üstadım,

Terkin ne demek ?

Yani biz muhtasar beyannamede gelir vergisi ödeyeceğiz sonra iade mi alacağız ? Yoksa tahakkuk bu kadar eksik mi olacak ? Yoksa tahakkuk tam olacak biz eksik mi ödeyeceğiz ?

Çok teşekkür ederim, sizi yoruyorum
Önce borç olarak beyan edeceksiniz ama ödemeyeceksiniz. Daha sonra YMM raporuna istinaden kendi ürettiğiniz ürünlerin %85' ini ihraç ettiğiniz ispatlayarak bu borçları terkin(sildirmek) ettireceksiniz. Uygulamada hiç yapmadım ama mevzuat kısmı bu şekilde. Uygulayan diğer üstatlar yardım olacaklardır. Selamlar
 
sanırım pay want kullandığı için faturaları serbest bölge faturası kesiliyor ve kdv yok.
Bende sormuştum cevap böyle gelmişti.

Merhaba, tarif ettiğiniz bilgilere göre anladığım kadarıyla, yapmış olduğunuz hizmet kdv kanunu 11-1a maddesine göre hizmet ihracıdır, kdv beyannamesinde bu şekilde beyan edilmelidir.

2. Hizmet İhracı

3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmetler vergiden istisna edilmiştir...

2.1. İstisnanın Kapsamı

3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesi kapsamında bir hizmetin KDV’den istisna olabilmesi için, aynı Kanunun (12/2)nci maddesine göre;

- Hizmetin yurtdışındaki bir müşteri için yapılması,.

- Hizmetten yurtdışında faydalanılması,

gerekir.

Hizmetin yurtdışındaki bir müşteri için yapıldığı, yurtdışındaki müşteri adına düzenlenen fatura ve benzeri belge ile tevsik edilir.

  1. Fatura Tipi İstisna'mı kesilecek? Evet İstisna
  2. TC Numarası vermişler onu yazdık Kabul ederse verilen numarayı girin Kabul etmezse 2222222222 veya 1111111111 kullanılmalı. gerekirse açıklama kısmına yazarsınız.
  3. E-Arşivde Şirket, Ülkeyi "Yurt Dışı" seçmelisiniz dedi ama yurt dışı seçeneği yok, ne seçilmesi lazım? Ülke Kıbrıs seçilmeli
  4. İstisna seçtikten sonra fatura kısmında GTİP numarası istiyor, bu ne yazılmalıdır? GTİP numarasını nerden bulabilirim? Hizmet ihracında gtip numarası yok. Boş bırakmanız gerekir. Kabul etmezse gtip listesinden "diğer" adı altında bir kod girerek işlem yapabilirsiniz.
  5. KDV E-Beyanname hangi kod ile bildirilmelidir. Hizmet İhracı diye bir şeyden bahsetti.. 302 Nolu Beyannamemidir? Normal KDV beyannamesi olmayacak mı? Normal KDV beyannamesi içerisinde beyan edilmeli.
 

Benzer konular

Üst