Serbest Bölge satış faturası kaydı?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bil_gin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

bil_gin

Tanınmış Üye
Üyelik
5 Ara 2007
Mesajlar
1,060
Konum
İstanbul
Herkese öncelikle mutlu yıllar. İlk kez foruma bir sorunumu yazacağım, umarım net bir cevap elde edebilirim. Şimdiden tüm yorumlarınız için teşekkürler. Sorum şu;
Şirketlerimizden bir tanesinin Mersin Serbest Bölgede faaliyet gösteren bir şubesi var. 2007 Aralık ayında bu şubemizden proformaya istinaden fatura kesilmiş ancak karşı firma henüz malların çekim işlemlerini gerçekleştirmemiştir. Ayrıca karşı firma bu alımına istinaden banka avalli bir poliçe düzenleyip şirketimize ciro etmiş bizde bu poliçeyi kabul edip karşı tarafın bankasına göndermiş bulunmaktayız. Poliçede fatura numarası olarak 2007 yılında kestiğimiz faturanın numarası mevcuttur. Ancak malların teslimi gerçekleşmediğinden ben faturanın iptal edilerek 2008 yılında tekrar bir fatura düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Karşı taraf bankasındaki poliçede yazan fatura numarasınında değişmesi gerekir mi? Eğer faturayı iptal etmezsek muhasebe kayıtlarımızda ve stoklarımızda ne tür bir işlem gerçekleştirmemiz gerekir?
 
Ynt: Serbest Bölge satış faturası kaydı?

Sn. bil_gin,

İhracat fiilen gerçekleşmediği için kesilen faturayı gelecek aylara ait gelirler hesabına kaydedip,
gerçekleştiği yılda da gelir kaydedebilirsiniz. Söz konusu mallarda 31.12 itibariyle stoklarda görülür.

İthalatçı firma açısından da; faturayı önce 159 hesaba alıp, ithalat fiilen gerçekleştiğinde diğer masraflarla birlikte ilgili hesaplara alırsınız.
Selamlar,
 
Ynt: Serbest Bölge satış faturası kaydı?

Sayın bülent249;
280 hesabı kullandığım zaman karşılığında hangi hesabı kullanmam gerekir peki? Benim düşüncem satmadığım bir malı gelir gösterip maliyetlendiremediğim için fazla vergi ödememek? Eğer muhasebe kaydı ile ilgili bilgilerinizi de paylaşırsanız çok sevinirim.
 
Ynt: Serbest Bölge satış faturası kaydı?

180 veya 280 hesabı kullandığınızda geliri 2008 yılına almış olursunuz.
120 B - 180/280 A

Fiili ihracatı gerçekleştiğinde de
180 B - 601 A
daha sonra maliyetinide
620/621 B
152/153 A şeklinde kaydedersiniz.
 
Ynt: Serbest Bölge satış faturası kaydı?

Sayın bil_gin

Bence zorlama işlem yapmanıza gerek yoktur. Mademki satış faturası kesilmiş, karşılığında poliçe alınmıştır, malın mülkiyetinin devri işlemi tamamlanmıştır. Esasen fatura kesimi malın devri işlemi sonucunu doğurur. Malın fiilen çekilmemesi sonucu değiştirmez. Yani burada Borçlar kanununun icap-kabul prosedürü tamamlanmış, mal üzerindeki mülkiyet hakkı devredilmiştir.

Sizin yapmanız gereken işlem malın faturadaki haliyle normal çıkış işlemini yapmak ve fiilen teslim alınmayan malları emanete alınmak olmalıdır. Bunun için nazım hesaplarda şu muhasebeleştirme işlemini yapmalısınız

____________________________ ../../199. _________________________________

931 EMANET ALINAN KIYMETLER 100
931.10 Emanet Alınan Mallar
932 EMANET KIYMET VERENLER 100
.. Firması
___________________________ _________________________________
 
Ynt: Serbest Bölge satış faturası kaydı?

Sayın Osman Erol;
Öncelikle cevabınız için teşekkürler. Malın teslimi gümrükten yapılacağı için mülkiyetin devrinin yapıldığı tarih gümrükten malın çekim tarihi değil midir? Mal ve hizmet teslimi yapılmadan vergiyi doğuran olayın vuku bulması nasıl mümkün olur? Emanet mallarda takip edeceksem eğer bu faturanın bedelini envanter defterimde bu faturadaki malları gösterecek miyim? Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
 
Ynt: Serbest Bölge satış faturası kaydı?

Sayın bil_gin

Sorularınıza sıra ile cevap vereyim:

Soru:

Malın teslimi gümrükten yapılacağı için mülkiyetin devrinin yapıldığı tarih gümrükten malın çekim tarihi değil midir?


Cevap:

Mülkiyetin devri faturanın kesildiği tarihtir. Malın fiilen teslim alınması gerekmez. Bilindiği gibi umumi mağazalara teslim edilen mallar resepise-varant senetleri ile mal görülmeden defalarca el değiştirebilir. Kısaca teslim kağıt üzerinde yapılır. Fiilen değil hukuken teslim söz konusudur.

Soru:

Mal ve hizmet teslimi yapılmadan vergiyi doğuran olayın vuku bulması nasıl mümkün olur?


Cevap:

Vergiyi doğuran olay malın teslimi değil, faturanın kesilmesidir. Ticari kazançta vergiyi doğuran olay tahakkuk esasına bağlıdır. Örneğin satılan malın bedelinin tahsil edilmemesi vergi hukuku açısından önemli değildir. Satışı yapan mükellef bunun vergisini bedelini tahsil etmiş gibi öder.

Nitekim KDV kanunun 10/b maddesinde vergiyi doğuran olay şöyle tarif ediliyor:

b) Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi,

Soru:

Emanet mallarda takip edeceksem eğer bu faturanın bedelini envanter defterimde bu faturadaki malları gösterecek miyim?


Cevap:

Faturası kesilen mallar işletmenin mal varlığından çıkmış sayılır. Dolayısıyla artık bunları envanterde göstermek anlamsızdır. Önceki cevabımda muhasebeleştirmede nazım hesapların kullanılmasını önermemin sebebi de budur. Bu hesaplar bilindiği gibi bilgi kabilinden tutulur ve bilançonun dışında takip edilir.

................
 
Ynt: Serbest Bölge satış faturası kaydı?

Sayın Osman Erol,
Yapılan işlemin serbest bölgeden yapılan bir ihracat işlemi olduğunu hatırlatırım. İhracatın gerçekleşmesi faturanın kesilmesine bağlı değil gümrük hattını geçmesine bağlıdır. (İntaç tarihi). Ayrıca birde bunun alıcı tarafı var sizin söylediğiniz gibi düşünürsek fatura kesildiğine göre alıcının da bu malı stoklarına alması gerekmez mi?
Selamlar,
 
Ynt: Serbest Bölge satış faturası kaydı?

Sayın Bülent249

Aynı şeyden bahsetmiyoruz. Benim bahsettiğim konu mülkiyetin intikali ile ilgilidir. Sizin bahsettiğiniz ise katma Değer Vergisi ihracat istisnası ile ilgilidir. (*)

İşin alıcı tarafındaki muhasebe işlemine gelince; muhasebede ?yoldaki mallar? diye bir kavram var ve bu 155 no.lu hesapta gösterilir.

Alıcının şöyle bir kayıt düşerek malı aktifine aktarması gerekir.

_______________________________.. ./..________________________________

155 İŞLETME DIŞINDAKİ STOKLAR 100
155.00 Yoldaki mallar

159 VERİLEN SİPARİŞ AVANSLARI 100
159.510 Akreditif Karşılıkları
159.511 Akreditif Giderleri
_______________________________.... _________________________________

...
(*)T.C.BAŞBAKANLIK Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.00.18.541-196204.04.2007 GENELGE(2007/19) İntaç tarihi uygulaması kaldırıldı
 
Ynt: Serbest Bölge satış faturası kaydı?

Sayın bil_gin,


Merhaba,


Olayı HASILAT AÇISINDAN (GELİR VEYA KURUMLAR VERGİSİ) inceleyelim:

İhracat faturası, akreditif ve gümrük beyannamesinin açılması ve sair nedenlerle mallar fiilen ihraç edilmeden önce düzenlenebilmektedir. Vergiyi doğuran olayın, malların fiilen ihraç edildiği tarihte meydana geldiği ve alacak hakkının bu tarihte doğduğu ilkesi göz önünde tutularak, ihracat faturası bir önceki yılda düzenlense dahi ihracat bedelinin malların fiilen ihraç edildiği yılda elde edildiği kabul edilmeli ve bu yılın geliri olarak vergilendirilmelidir.

Maliyenin görüşü de bu yönde olup, verilmiş özelgeler mevcuttur.

Saygılar.
 
Ynt: Serbest Bölge satış faturası kaydı?

Sayın Şükrü Ergül

Kafa karışıklığına meydan vermemek için konu üzerinde biraz daha durmakta fayda görüyorum.

Satıcının alacak hakkının doğmasını malın teslimi şartına bağlamışsınız. Ancak dikkat ederseniz soruyu soran arkadaş ?...Ayrıca karşı firma bu alımına istinaden banka avalli bir poliçe düzenleyip şirketimize ciro etmiş bizde bu poliçeyi kabul edip karşı tarafın bankasına göndermiş bulunmaktayız.? Diyor. Yani burada alım satım akdi ikmal edilmiş, malın bedeli tahsil edilmiş, bunun karşılığında da fatura kesilmiştir. Bu durumda satıcının mal varlığında dönem içinde poliçe tutarı kadar bir artış söz konusudur. İşte verginin konusu da dönemsellik ilkesi gereği satış dolayısıyla öz sermayede meydana gelen bu artıştır. Öz sermayede meydana gelen bu artışın vergilendirilmesini müteakip döneme aktarmak vergi zıyaına konu olur.

Burada konuya açıklık kazandırmak için ticari kazançta elde etme kavramını,yani tasarruf kavramını açıklama lüzumunu görüyorum. Elde etmenin üç şekli vardır. Bunalar;
-Hukuki tasarruf
-Ekonomik tasarruf
-Fiili tasarruf

Tur.

-Hukuki tasarruf, gelirin sahibi tarafından talep edilebilir hale gelmesidir.
- Ekonomik tasarruf, ödemeyi yapacak olan tarafından, gelirin sahibinin emrine amade kılınmasıdır. Emre amade kılınmadan kasıt, istihkakının istendiği anda, sahibine ödenecek hale gelmiş olmasıdır.
-Fiili tasarruf, gelirin nakit veya ayın şeklinde madde bir kıymet veya gayri maddi bir servet unsuru olarak, sahibinin mal varlığına dahil bulunmasını ifade eder. Gelir, geliri doğuran muamelenin karşı tarafının tasarrufundan, bütün unsurları ile çıkmış, ilgilinin mal varlığına girmiştir. Fiili tasarruf, normal olarak hukuki ve ekonomik tasarrufu izleyen sonuncu aşamadır. Ancak bazı hallerde gelir, hukuken talep edilebilme imkanı bulunmamakla beraber, fiilen elde edilmiş sayılır

Soru konusu olayda poliçe karşılığının satıcının hukuki, ekonomik ve fiili tasarrufu altına girdiği tartışmasızdır. Bu itibarla, satıcı tarafından elde etme şartı ve dolayısıyla vergiyi doğuran olay da gerçekleşmiş olmaktadır.

Diğer taraftan vergiyi doğuran olayı KDV açısından incelersek; faturanın kesilmiş olması KDV tahakkuku için yeterlidir. Soruyu soran arkadaşın söylediği gibi ?Bu faturayı iptal edip, müteakip dönemde yeni fatura kesmek? de izahı mümkün olmayan bir işlem olur. Çünkü fatura bedeli zaten tahsil de edilmiştir.
 
Ynt: Serbest Bölge satış faturası kaydı?

Sn. Osman Erol,
Fatura kesildiği anda kdv doğmuştur diyorsunuz. Bu mal serbest bölgeden ithal edildiğine göre kdv, gümrük beyannamesinin açılmasını müteakip fiilen ithal edildiği esanada gümrükte ödenir. Siz olayı yurtiçi teslimlere göre yorumluyorsunuz. Ayrıca 159 hesap nasıl alacaklı oldu. Mademki mal alıcının mülkiyetine geçmiş, sizin kayıtlarınızda satıcının alacağı nerede görülüyor?
alıntı; Osman Erol
155 İŞLETME DIŞINDAKİ STOKLAR 100
155.00 Yoldaki mallar

159 VERİLEN SİPARİŞ AVANSLARI 100
159.510 Akreditif Karşılıkları
159.511 Akreditif Giderleri
 
Ynt: Serbest Bölge satış faturası kaydı?

Bir borcun tahakkuku başka, ödenmesi başka dır. Olayın KDV?sini ilgilendiren kısmı ihracat istisnası ile ilgilidir. Bu iki konuyu karıştırmayalım.

Hesabın evveliyatını yazmamıştım. Hesap açıldığında şöyle olur.
____________________________ ../.. __________________________________

159 VERİLEN SİPARİŞ AVANSLARI 100
159.00 Verilen Yurt İçi
Sipariş Avansları
102 BANKALAR 100
İş Bankası
_____________________________ __________________________________

Daha sonra bu hesap örnekteki gibi stok hesabı ile kapatılır.
 
Ynt: Serbest Bölge satış faturası kaydı?

Sayın Osman Erol;
Son verdiğiniz örnekte mal alıcısı firma stoklarında bu faturadaki malları göstermiş olmuyor mu? Ayrıca poliçenin kesilip tarafımızdan onaylanması bu faturayı 2008 yılı itibariyle düzenlememizi neden etkilesin ki?

Saygı, sevgi
 
Ynt: Serbest Bölge satış faturası kaydı?

Sayın bil_gin

Siz sorunuzda lehdar olarak poliçeyi kabul ettiğinizi söylüyorsunuz. Ben de size sorayım; Lehdar poliçeyi kabul ettiğinde poliçe muhatap için bir borç senedi, lehar için alacak senedi olur. Kabul bir hukuki muameledir. Siz bunu nasıl muhasebeleştirdiniz? Üstelik bunun karşılığında fatura kesmişsiniz.
 
Üst