fonradar

Serbest Bölgedeki Ürün Satılması Hk.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Serbest Bölgedeki bir firmaya etiket satıyoruz, burada ne gibi bir işlem yapılması gerekiyor?
Beyanname ile mi yapılıyor bu satış, yoksa direkt dövizli fatura kesebiliyor muyuz?
Rakamsal bir sınır var mıdır?
 
Gçb olmayacak serbest bölge işlem formu olacak. gümrükcünüz daha iyi bilgi verecektir.

Serbest bölge işlem formu ile yapılan ihracat hakkında bilgi verir misiniz?


- 12.08.2010 -

Soru:
Serbest bölge işlem formu ile yapılan ihracat hakkında bilgi verir misiniz?


Cevap:
Serbest bölge işlem formu ile işlem yapacak ihracatçı firmaların bilmeleri gereken önemli noktalar aşağıda maddeler halinde ele alınmıştır.

a) Miktar ve kıymetine bakılmaksızın serbest dolaşımda bulunan eşyanın, işlem görmüş/görecek ürünlerin tesliminde kullanılmak üzere serbest bölgelere SBİF ile gönderilmesi durumunda ihracat istisnasından yararlanması mümkün bulunmaktadır.

b) Serbest bölgeden çıkacak bir malın üretiminde girdi olarak kullanılmadığı için ilgili gümrük idaresince gümrük beyannamesi düzenlenmeyen hallerde de, söz konusu malların serbest bölgelere ihracında SBİF'in gümrük beyannamesi yerine tevsik edici belge olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.

c) 3218 sayılı Kanunun 8 inci maddesi kapsamında bedeli 5000 ABD doları veya karşılığı Türk Lirasını geçmeyen Türkiye mahreçli malların isteğe bağlı olarak ihracat işlemine tabi tutulmadan işlem görmüş/görecek ürünlerin tesliminde kullanılmak veya serbest bölgede tüketilmek, sarf edilmek veya kullanılmak üzere serbest bölgedeki alıcılara tesliminin herhangi bir bedel sınırlaması olmaksızın, SBİF ile tevsik edilmek kaydıyla, KDV'den istisna tutulması mümkün bulunmaktadır.

d) 3218 sayılı Kanunun 8 inci maddesi kapsamında serbest bölgeye gönderilen ve bedeli 5000 ABD doları veya Türk Lirasını geçmeyen Türkiye mahreçli mallar ile miktar ve kıymetine bakılmaksızın serbest bölgeye gönderilen mallar arasında bir fark bulunmamakta olup ihracat istisnası uygulaması bakımından da bir farklılık yaratmamaktadır.


muhasebetr alıntı
 
Son düzenleme:
tl yada döviz fatura fark etmez. kdvsiz fatura düzenliyorsunuz. Tutar 5.000.-$'dan yüksek ise beyanname ile ihraç ediyorsunuz eğer 5.000.-$'dan aşağıda ise müşteri size Serbest bölge işlem fişi düzenliyor. Bu fiş ihracat beyannamesi yerine geçiyor.
Yani üst sınır 5.000.-$
 
İhraç ettiğiniz malı alıcı firma nasıl kullanacaksa ona göre düzenlemeniz gerekiyor bi faturaayı eğer üretim ise euro keseceksiniz masraf ise tl demirbaş ise euro bu gibi farkılılıklar da var tabi gümrükçü daha iyi biliyor.
 
Merhaba arkadaşlar serbest bölge işlem formu ihracat beyannamesi yerine geçiyor ise, internet vergi dairesi girişlerinde GÇN listesine hangi numarayı gireceğiz.
Sistem 16 hanelli bir numara istiyor ama, işlem furmu üzerinde böyle bir numara yok malesef.
Ya da ben bulamadım bilemiyorum Gçb listesinde bildirimi ne şekilde yapılacak?
 
Üst