Serbest Bölgelerde Geçici Vergi İşlemleri

Üyelik
26 Mar 2009
Mesajlar
20
herkese merhaba
hesaplarımız usd olarak tutulmaktadır, buna göre gelir tablosu ve bilançolarımızda usd olarak düzenlenmektedir. geçici vergi beyannamesi girilirken gelir tablosundaki bilgiler hangi kurla değerlendirilmesi gerekmektedir. teşekkürler
 
Ynt: Serbest Bölgelerde Geçici Vergi İşlemleri

Maliye bakanlığı değerleme kurlarını yayınlar. vuk genelgesi ile.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde Geçici Vergi İşlemleri

Sn.Serap DEMİR,
Maalesef sorunuzu çok geç farkettim ve geçici vergi beyannamenizi de verdiniz bu arada tabi. Ancak yine de belirtmeliyim ki, maalesef Sn.Nizam GÜROY'un yanıtının hatalı olduğunu düşünüyorum. Sn.Üstadın bahsettiği yayımlanan kurlar değerleme kurlarıdır. Serbest bölge firmalarına özgü dövizli defter tutan firmalar değerleme yapmadığı için bu kurları beyanname verirken kullanmaları hatalı olur. Aslında sorduğunuz sorunun cevabı 348 No.lu VUK Genel Tebliği'nde açık bir şekilde ifade edilmiş durumda,

348 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ

Resmi Gazete Sayısı 25813
Resmi Gazete Tarihi 12/05/2005
Kapsam
(...)
4. Serbest Bölgelerde Defter Tutma

5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun(7) 8 inci maddesi ile değişik 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun(8) 6 ncı maddesinde, kullanıcıların tutmak zorunda oldukları defterler ile düzenleyecekleri belgelere ilişkin olarak, Vergi Usul Kanununun hükümlerine bağımlı olmaksızın düzenleme yapmaya Maliye Bakanlığının yetkili olduğu hüküm altına alınmış olup, söz konusu yetkiye istinaden yapılan düzenlemeler 85 Seri Numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği(9) ve 345 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği(10) ile kamuoyuna duyurulmuştur.

Bu düzenlemelere ilaveten, 3218 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, tam mükellefiyete tabi gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin (adi ortaklıklar, kollektif ve adi komandit şirketler dahil) serbest bölgede faaliyette bulunan şubeleri ile serbest bölgede faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişilerin serbest bölge dışında ancak Türkiye sınırları içerisinde faaliyette bulunan şubeleri hariç olmak üzere, serbest bölgede faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerden isteyenlerin, defter kayıtlarını Türk para birimi dışında (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca, kuru günlük olarak belirlenen) herhangi bir yabancı para birimi ile de yapabilmeleri Bakanlığımızca uygun bulunmuştur.

Buna göre serbest bölgede faaliyet gösteren söz konusu mükellefler, Türk para birimiyle veya başka bir yabancı para birimiyle yapılan işlemlerini, işlemin gerçekleştiği günün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruyla ilgili para birimine çevirecekler, iktisadi işletmeye dahil kıymetlerin değerleri ile vergi matrahlarını kayıt yapılan para birimine göre tespit edecekler, ancak beyannamelerini (verilmesi gereken ayın ilk gününün kuruyla) Türk parasına çevirerek vereceklerdir.

Defter kayıtlarına esas alınan yabancı para biriminden ilk kayıt yapılan hesap dönemi dahil beşinci hesap döneminin sonuna kadar dönülemeyecektir.

Verginin ödenmesi, mahsubu ve iadesi işlemlerinde de Türk para birimi esas alınacaktır.

Serbest bölgede faaliyette bulunan mükelleflerin, istemeleri halinde defterlerini Türk para birimine göre tutabilecekleri ise tabiidir.

yukarıdaki açıklamara istinaden geçici vergi beyannamenizi(veya diğer beyannamelerinizi) verdiğiniz veya vereceğiniz ayın ilk gününün Döviz Alış kurunu dikkate alarak vermeniz gerekir diye düşünüyorum.

İyi çalışmalar dilerim,
 
Ynt: Serbest Bölgelerde Geçici Vergi İşlemleri

sn. canercin ilginize çok teşekkür ederim
Araştırmalarım sonucu bende 348 sıra nolu vuk genel tebliğini buldum fakat beyannameyi vermiş bulundum . Tekrar düzeltme vermedim artık 2. geçici vergide düzgün veririm diye,sizce ne yapmalıyım?? Saygılar
 

Benzer konular

Üst