Serbest Bölgelerde Verilen Hizmetlerde Kdv?

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,694
Konum
İstanbul
Selam arkadaşlar.
Gümrükleme firması var ve serbest bölgede faaliyet gösteren başka bir firmaya müşavirlik bedeli altında fatura kesiliyor ve kdv tahsil ediliyor.Kdv tahsil edilmesi doğru mudur?Teşekkürler.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde verilen hizmetlerde kdv?

doğrudur. serbest bölgedeki firma fatura toplamını direkt gider kaydedecek.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde verilen hizmetlerde kdv?

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin 50 nci maddesinde; ? Bölgede sigortacılık, nakliye acenteliği, gümrük komisyonculuğu, yeminli mali müşavirlik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve eksperlik gibi çeşitli hizmet faaliyetlerinde çalışmak isteyenler, Bölge Müdürlüğünden temin edecekleri "Giriş İzin Belgesi" ile bu hizmetleri yerine getirebilirler. ? açıklaması yer almaktadır.

Bu itibarla, yukarıda belirtilen hizmetlerin serbest bölgede ifa edilmesi ve Bölge Müdürlüğünden temin edilen giriş izin belgesinin bulunması halinde katma değer vergisi hesaplanmaması, hizmetlerin faaliyet ruhsatı, giriş izin belgesi olmadan yerine getirilmesi halinde, hizmet serbest bölge dışında ifa edilmiş sayılacağından katma değer vergisi uygulanması gerekmektedir.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde verilen hizmetlerde kdv?

Sayın twolf

KDV Kanunu 17. Madde 4/ı bölümünde Serbest Bölgelerde verilen hizmetler istisnadır der.

Ancak bununla ilgili çeşitli muktezalar var, istenildiğinde paylaşacağım ancak benim görüşüm verilen hizmet serbest bölge sınırları içindeyse istisnadır, serbest bölge sınırları içinde değilse istisna değildir.

Saygılar.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde verilen hizmetlerde kdv?

istisna kapsamında değerlendirilmesi gerektiği düşüncesi daha ağır basıyor bende de..Ama ismini vermiyorum hizmeti alan firma büyük ve kendi alanında tanınmış bir firma ve yaklaşık 4-5 yıldır da aynı şekilde hizmet almakta.Bugüne kadar da karşı firmadan (hizmeti alandan) gümrükleme firmasına bu konuda herhangi bir uyarı vs.gelmedi.Bu durumda yapılan işlem doğru mu değil mi tereddüt içindeyim.Birde sizlerin fikrini alayım istedim.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde verilen hizmetlerde kdv?

Öncelikle Sayın ozdgn'a yardımları için teşekkür ederek konuya devam edeyim.Bahsedilen maddeleri okudum.Burada üzerinde durulması gereken şeyin hizmetin serbest bölge içinde mi yoksa dışında mı yapıldığını belirlemek olacaktır.Bunuda ancak her düzenlenen faturanın eklerine veya içeriğine bakılarak anlaşılabileceğini düşünüyorum.Firma adresi serbest bölgede olabilir ama verilen hizmet serbest bölge dışında da yapılmış olabilir.Bu durumda istisnadan bahsedemeyiz.Herhalde doğru anladım.Bu durumda işin içinde çıkmak çok zor olacak.Her faturayı bu şekilde incelemek mümkün değil :) Yanılıyor muyum?
 

Benzer konular

Üst