Serbest Bölgeye Alınan Aracın İhracı Sonrası Ötv İadesi

Üyelik
28 Ocak 2013
Mesajlar
66
Konum
şehir
Tüm forumdaşlara selamlar,

Bir müşterimiz serbest bölgede bulunan firmasına araç satın almıştır (Ford Transit). Sonrasında söz konusu aracı yurt dışına satmıştır.
Söz konusu işlemlerle ilgili sırasıyla hangi kayıtlar yapılmalıdır?

1- Serbest bölgeye aracın alınma kaydı.
2- Yurtdışına aracın satılma kaydı. Burada asıl merak ettiğim ÖTV iadesini de göz önünde bulundurarak yapılacak olan kayıt .


Bilgi ve tecrübelerini paylaşacak olan herkese şimdiden çok teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Sayın Benjamin

İşler yoğun malüm.(Birçok konuyu yazacağım dediğim halde yazamıyorum.Bu konuda onlardan biriydi) Ancak işlerden fırsat bulunca veya acil konular dışında pek yazamıyorum.

Konuya gelince;

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 5/1 inci maddesiyle, yurt dışındaki müşterilere teslim edilen ve Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkan mallar ÖTV'den istisna edilmiştir. Bu istisnanın uygulamasına ilişkin açıklamaların yapıldığı 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (5.1.1.) bölümünde, yurt dışındaki müşteri tabirinin; ikametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezleri yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir işletmenin yurt dışında faaliyet gösteren şubelerini ifade ettiği, ihraç konusu malların yurt dışına çıktığının gümrük beyannamesinin aslı veya ilgili gümrük idaresi, noter ya da yeminli mali müşavir tarafından onaylı örneğinin, ihracatın gerçekleştiği dönemdeki ÖTV beyannamesine eklenmek suretiyle tevsik edileceği belirtilmiştir.
Öte yandan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun
12/1 inci maddesindeki serbest bölgedeki alıcıya veya yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılan teslimlerin ihracat teslimi sayılacağına dair hükümler, ÖTV Kanununda yer almamaktadır. Bu nedenle serbest bölgelere veya yetkili gümrük antreposu işleticilerine yapılan teslimlerde ÖTV yönünden ihracat istisnası uygulanması mümkün değildir.

Aynı şekilde, KDV Kanununun 11/1 inci maddesi kapsamında Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara yapılan teslimlerde KDV iadesi uygulamasına ilişkin 43 Seri No.lu ve özel fatura ile KDV istisnası uygulamasına ilişkin 61 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde yapılan düzenlemelerin ÖTV uygulaması açısından geçerliliği bulunmamaktadır. Bu nedenle Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara ÖTV kapsamına giren malların tesliminde ÖTV istisnası uygulanması veya tahsil edilen ÖTV'nin iadesi söz konusu değildir.

Ayrıca serbest bölgeye veya Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara yapılan teslimlerde ihracat istisnası uygulanmadığından, serbest bölgeye veya Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara teslim edilecek malların ÖTV mükelleflerinden satın alınmasında, ÖTV Kanununun 8/2 nci maddesi kapsamında tecil-terkin uygulamasının olmayacağı da tabiidir.
 
Sayın Ferhat,

Bu yoğun döneminizde vaktinizi ayırıp verdiğiniz değerli bilgi için çok teşekkür ediyorum.

İyi çalışmalar
 
Sayın Benjamin,

Özelge talep etmelisiniz, konu KDV kanunu kadar net değil. Mal teslimindeki KDV' de istisna var, ama ÖTV' de yok.

Bölgeye girişide satışı da maliyet üzerinden yapıp konuyu kapatmakta sizin tercihiniz.

kolay gelsin.
 
Sayın yunuss85;

Neden Özelge talep edilsin, konu KDV kanunu kadar net olmayan ne ? Eğer konu bu kadar net değilse . ''Mal teslimindeki KDV' de istisna var, ama ÖTV' de yok.'' O zaman bu cümleyi neye istinaden yazdınız ?

Ayrıca ''Bölgeye girişide satışı da maliyet üzerinden yapıp konuyu kapatmakta sizin tercihiniz. O zaman böyle bir tercih yapacaksa neden Özelge talep etsin diyorsunuz.
 
Sayın ferhat,

konu yoruma açık olduğu için kendi düşüncemi belirttim. Ayrıca bir ürün teslim ediyoruz diyelim, teslim edilen ürünün KDV si istisna deniliyor(ki bu konu çok net), ama ÖTV' de bu istisnasını göremiyoruz. (ki buda çok net) Sizce de burada idarenin görüşünde bir terslik yok mu?

/edit.
 
Son düzenleme:
Sevgili kardeşim yunuss85

konu yoruma açık olduğu için kendi düşüncemi belirttim. Ayrıca bir ürün teslim ediyoruz diyelim, teslim edilen ürünün KDV si istisna deniliyor(ki bu konu çok net), ama ÖTV' de bu istisnasını göremiyoruz. (ki buda çok net) Sizce de burada idarenin görüşünde bir terslik yok mu?

Düşüncelerine bir şey demiyorum ve saygı duyuyorum. KDV si istisna deniliyor(ki bu konu çok net), ama ÖTV' de bu istisnasını göremiyoruz.Bu yazdığında da hem fikirim zira bende Öte yandan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 12/1 inci maddesindeki serbest bölgedeki alıcıya veya yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılan teslimlerin ihracat teslimi sayılacağına dair hükümler, ÖTV Kanununda yer almamaktadır. bu yönde yazmışım

Yani hemfikir olduğumuz konularda çelişki olmasın onun için özelgeye gerek yok demek istiyorum. Hem fikir olduğumuz konularda çelişki olursa özelge talep edilebilir

Saygılarımla
 
Sayın ferhat,
Üstadım.

Haklısınız. İsteğimiz bu tür çelişkilerin ortadan kaldırılması. Sayenizde sesimizi duyuruyoruz.
İyi Günler.
 

Benzer konular

Üst