fonradar

Serbest Meslek Erbabı

Üyelik
27 Eyl 2008
Mesajlar
98
Konum
istanbul
arkadaşlar merhaba bir müşteri ayakkabı üretiminde kullanılmak üzere ,ayakkabı kalıbı çıkarmaktadır.ve kendi adına çalışmaktadır. çıkarılan bu ayakkabı kalıbıyla ise fabrikada seri üretime geçirilir.sorum şudur; ayakkabı kalıbı (ayakkabı kalıbı modelcisi) çıkaran müşteri sadece bir adet ayakkabı kalıbı çıkamaktadır. bunu çıkarmak için herhangi bir mal emtia almamaktadır. kalıbı tamamen el becerisiyle ,zımparalayarak,yontarak şekil vermektedir. bu kişi serbest meslek defterimi tutmalıdır. yoksa işletme defterimi tşk
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Selamlar
Bana göre bu şahıs işletme defteri tutmalı ve ticari kazanç üzerinden vergilendirilmelidir.Çünkü,serbest meslek faaliyeti özelliklerinin büyük çoğunluğunu taşısa da bana göre en önemli özelliğini taşımamaktadır.Bu da "ilmi ve mesleki bilgi ve ihtisas" konusudur.
Bu faaliyet becerisi olan herkese açık bir faaliyettir.Tahsil ve ihtisas şartı gerektirmez.Bu nedenle ticari kazanca tabi olup işletme defterine tabi olmalıdır..
Saygılar
 
Eger bir konuda yapmis oldugu ihtisas diplomaya baglanmamissa isletme, eger diplomasi varsa serbest meslek defteri tutar.. Sizin orneginizdeki is sahibi isletme defteri tutmalidir..
 
Üst