Serbest Meslekte Eşe Ödenen Ücret

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nizo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Serbest Meslekte Eşe Ödenen Ücret

alitiras ' Alıntı:
Öncelikle yararlı bir forum olmuş teşekkürler,
Gecenin bir vakti müşterimin birisi arayıp; eşimin sigortası ile ilgili giderleri yazıyormusun diye bir soru yöneltti
biraz irdeleyince GV 41.maddeye istinaden birileri bir şeyler söylemiş ; Başımız ağrımasın eşimin sigorta masraflarını vergiden düşme dedi. Ben de hemen hz. google a sordum....
Bahsettiğim kişi Limited şirket ortağı , Ortağı olduğu şirketin faaliyeti lokantacılık, 3-5 kişi sigortalı çalışıyor
bunlardan birisi de Ortağın Eşi;ASGARİ ücret üzerinden sigortalı
Zaman zaman da gerçekten gelip kasa da duruyor ;
Ben gider yazabileceğini söyledim Örtülü kazanç tanımında emsallerine göre yüksek ücret ,prim ...vs. ödenirse KKEG dir diyor. diye yorumladım Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum
Siz yorumlamışsınız zaten yoruma gerek yok :)

Şirket değilde şahıs işletmesi olsa idi rakam ne olursa olsun kkeg idi ancak şirket ayrı bir tüzel kişiliktir ve eşi çocuğu da olamayacağına göre gider yazılır.

Güzel bir paylaşım olduğuna katılıyorum.

SM kazancı ve kurum kazancında indirim konusu olan bu ödemeler, niçin ticari kazancın tespitinde indirim konusu olmuyor? Bunun mantığı nedir acaba?

Neden serbest meslek faaliyeti sırasında eşinizin yanınızda çalışması (ve dolayısıyla ona ödediğiniz ücretin kazançtan indirilmesi) mümkünken, konfeksiyon mağazasında eşinizin yanınızda çalışması (ve dolayısıyla ücretin kazançtan indirilmesi) mümkün değil?

Vergi kanunları öyle.
Not: vakti zamanında bir avukatın dava açması sonrası s.meslek için değişikliğe gidildi olarak hatırlıyorum.

Şöyle düşünemez miyiz?
SM erbabı bir kişinin kazandığı para kendine aittir. Ne kadar para kazanırsa kazansın kendi parasıdır. Bunun vergisini v.s. öder ve sorun kalmaz. Dolayısı ile kendi kazancı olan bu paranın bir kısmını eşine de verebilir. Zaten KKEG olarak değerlendirildiğinde devlete ödenecek vergi v.s. açısından da devletin de bir kaybı olmaz.

Ancak;
Bu bir ŞİRKET ise, şirket ortaklarından BİRİNİN eşi böyle bir durumda olursa, işler değişir. Çünkü eşe verilen para ORTAĞIN değil, ŞİRKETİN parasıdır. Şirketin parasında ise, DİĞER ortak(lar)ın da hakkı vardır.

Yani "Kanun böyle ne yapalım"dan ziyade, gayet de mantığa uygun görünüyor.
Umarım atladığım / kaçırdığım bir şey yoktur.

senoleker ' Alıntı:
Şöyle düşünemez miyiz?
SM erbabı bir kişinin kazandığı para kendine aittir. Ne kadar para kazanırsa kazansın kendi parasıdır. Bunun vergisini v.s. öder ve sorun kalmaz. Dolayısı ile kendi kazancı olan bu paranın bir kısmını eşine de verebilir. Zaten KKEG olarak değerlendirildiğinde devlete ödenecek vergi v.s. açısından da devletin de bir kaybı olmaz.

Ancak;
Bu bir ŞİRKET ise, şirket ortaklarından BİRİNİN eşi böyle bir durumda olursa, işler değişir. Çünkü eşe verilen para ORTAĞIN değil, ŞİRKETİN parasıdır. Şirketin parasında ise, DİĞER ortak(lar)ın da hakkı vardır.

Yani "Kanun böyle ne yapalım"dan ziyade, gayet de mantığa uygun görünüyor.
Umarım atladığım / kaçırdığım bir şey yoktur.

Kesinlikle fikirlerinize katılıyorum.

Ayrıca, kurum kazancı konusunda söylediklerinizin mantığı tabii ki yazdığınız şekildedir. Tüzel kişilik/gerçek kişilik kavramını bilmeyen meslek mensubu ya da adayı yoktur sanırım.

Fakat, konfeksiyonu olan bir kişinin elde ettiği ticari kazancın, avukatlık faaliyeti sonucunda elde edilen kazançtan (bu konuda bahsedilen nokta açısından) farkı nedir?

Avukat ve konfeksiyon arasında fark olduğunun delili (kanun / yönetmelik v.s.) var mı? Belki onu inceleyerek mantığı anlaşılabilir. Mantıksız bir kural olacağını hiç zannetmiyorum. Atladığımız bir nokta olmalı.

Not: Her ne kadar birkaç sene iktisat okuduysam ve 25-30 sene evveline kadar dayanan muhasebe yazılımları yazma hikayem varsa da, mesleğim muhasebe değil; mühendisim. O yüzden yorumlarımı ona göre değerlendirin.

Peki Arkadaşlar,
Konuyu biraz daha genişletelim.

68/5. Kiralanan veya envantere dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri.

Serbest Meslek Mensubunun bir otomobili var.Bunuda aktife kayıtladı.Amortisman ve Giderlerinde nasıl davranacağız.

Bu konudaki fikirler nedir.

VUK göre amortismanları ayırıp gider yazabilirsiniz. Giderlerinide MTV hariç olmak üzere gider yazabilirsiniz.