Serbest Muhasebeciler ve Bilirkişilik

  • Konbuyu başlatan NİSAN
  • Başlangıç tarihi
N

NİSAN

Ziyaretçi
Forumdaki bütün arkadaşlara merhaba,
benim bildiğim kadarıyla SMMM mevzuatının .2/A-C maddesine
istinaden sm'ler bilirkişilik yapamazdiye biliyorum. Ne varki çevreme baktığım zaman yapan arkadaşlarım var.Acaba ben mi yanlış biliyorum.
madde 45 yasaklarda böyle birşeyde yazmıyor. bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim teşekkürler
 
Kimse cevap vermediğine göre bilen yokmuş demekki..
arkadaşlar ben araştırdım ve öğrendim. sizlerede bilgi vereyim.
sm ler bilirkişilik yapabiliyormuş. aranan en önemli şart :eek:daya kayıt tarihinden itibaren 3 yıllık deneyim
hep beraber öğrenmiş olduk.
 
Merhabalar

B) Serbest muhasebeci olmanın şartları:

(A/a) bendinde belirtilen konularda ön lisans seviyesinde öğrenim görmüş olanlar ile ticaret liseleri ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar, staj şartını yerine getirmiş olmaları halinde, sınav şartı aranmaksızın sadece serbest muhasebeci unvanı ile çalışırlar. "Serbest muhasebei malî müşavir" unvanının kullanamazlar ve Kanunun (2/A) maddesinin (b) ve (c) bentlerinde belirtilen işleri yapamazlar. Staj süresi ön lisans seviyesinde mezun olanlar için 4 yıl, ticaret liselerinden ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar için 6 yıldır.

Madde 2 – A) Muhasebecilik ve malî müşavirlik mesleğinin konusu:
Gerçek ve tüzelkişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;
a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço kâr-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak.
b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, malî mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.
c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, malî tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.

Sayın Nisan , 3568 sayılı Kanunla Serbest Muhasebecilerin yapacakları ve yapmaları yasaklanan işler belirlenmiştir.Bunun dışında eğer Serbest Muhasebecilerin bilirkişilik yapacağına dair bir tebliğ,yönetmelik vs. varsa bunları bizimle paylaşırsanız seviniriz.Teşekkürler.

Saygılarımla,
 
yazdıklarınızı bende biliyorum.ancak çevremde yapanlar var.bende merak edip forum sayfasına yazdım cevap çıkmadı.Daha sonra ASMMMO'yu arayıp görüştüm.olumlu yanıt verdiler. yapan arkadaşlar mevcut imiş.SAYGILAR
 
smmm bilirkişilik

s.m ler bilirkişilik yapamazlar.
c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, malî tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak
s.m'nin yapamayacağı smmm'in yapacağı işlerdir.
 
smmm bilirkişilik

sayın nisan :
sizin dediğiniz belgesi olmadan muhasebe tutup belgesi olana imzalatanların yaptığı gibi bir durumdur diye düşünüyorum.
 
mahkemede hakim atıyorsa sm'lerde bilirkişi olabilir.
 
ewet sm ler bili kişilik yapabiliyorlar bulunduğum ilde bilirkişilik raporlarını çoğunu sm ler düzenliyor. dikkat edilirse müracatlarda illa smmm olacak veya o konuda uzman olacaktır gibi bir ibare yok 3 yıllık birmesleki deneyim şartı aranıyor... kolay gelsin
 
Üst