Sermaye Artırımı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan e_1334
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar,

Tamamen konuya yabancı biri olarak limited şirketlerde sermaye artışı hakkında siz değerli arkadaşlarımın bilgilerini almak istiyorum. Hangi kalemleri sermaye artırımında kullanabiliriz ya da nakdi sermaye koyarsak bunun bir vergi yükümlülüğü var mıdır? Beni bilgilendirebilirseniz yada kaynak gösterebilirseniz çok memnun olurum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Ynt: Sermaye Artırımı

e_1334 ' Alıntı:
Merhabalar,

Tamamen konuya yabancı biri olarak limited şirketlerde sermaye artışı hakkında siz değerli arkadaşlarımın bilgilerini almak istiyorum. Hangi kalemleri sermaye artırımında kullanabiliriz ya da nakdi sermaye koyarsak bunun bir vergi yükümlülüğü var mıdır? Beni bilgilendirebilirseniz yada kaynak gösterebilirseniz çok memnun olurum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Sevgili formdaş

ltd.şti'lerde sermaye artışı olarak Özkaynaklar grbunun altındaki Yedek Akçeler,Geçmiş Yıllar Karları ve Enf.Düz.Olumlu farklarını sermayeye ilave ederek sermaye artışı yapabilirsin.Ayrıca nakit sermaye artışı yababileceğin gibi eğer Ortaklara Borçlar hesabında (331 hesap) rakam varsa bunu da sermayeye ilave edebilirsin bu yukarda saydıklarımın sermayeye ilavasinde herhangi bir vergilendirme söz konusu değil.Yinede yardıma ihtiyacın olursa formda görüşürüz

Merhaba

Sermaye artırımının 8000 tl ye kadar olan kısımlarının kasadan olması bir problem doğurur mu?

Teşekkür ederim

SERMAYE TAAHHÜDÜ
Sayın Umut
Şirketlerin kuruluş veya sermaye artışı işlemlerinde ana sözleşme ve değişikliği hükümleri önemlidir. Ana sözleşmede veya değişiklik maddelerinde nakit sermayenin defaten ödeneceği belirtilmiş ise taahhüt edilen sermayenin veya artış kısmının bankadaki bir hesaba yatırılmış olması gerekir. Eğer ana sözleşmede sermayenin veya artışın 1/4 ünün üç ay içinde geri kallanının (3/4) 3 yıl içinde ödeneceği belirtilmiş ise bu sürelere riayet edilir.
Burada sermaye taahhüdünün yerine getirildiğinin tevsiki önemlidir. Sanayi ve Ticaret bakanlığının yayınlamış olduğu İç Ticaret: 2003/3 sayılı tebliğinde nakdi sermaye taahhütlerinin yerine getirilmesinde bankada açılan bir hesaba yatırılması gerektiği belirtilmiştir. VUK nda da 8000 TL. ve üzeri işlemlerin tevsiki için banka veya finans kurumlarının kullanılması şartı getirilmiştir.
Sermayenin ödendiğinin tesbitinde SMMM veya YMM raporu aranılmaktadır. Bunlar da raporu düzenlerken gerekli defter kayıt ve belgeler üzerinden tesbit yapmaktadırlar. 8000 TL. altındaki taahhütlerin elden ödenmesi San.ve Tic.Bakanlığı tebliğine aykırı olmakla birlikte VUK hükümlerine aykırı değildir. Bir yaptırımı da yoktur. İmkan varsa bütün taahhütlerin banka hesabına yatırılarak tevsiki daha iyi olur.
Selam ve sevgiler
AHMET KIZIL karşılık verdi. [ 1/11/2009 4:34:07 PM]

Teşekkür ettim

İyi Çalışmalar

Merhabalar,
Firmamızın sermayesini nakdi olarak arttırdık
Ortaklar hisselerine düşen oranda ödemeleri gereken tutarları nakit ödeyemeyecekleri ortaya çıktı.
Nakdi sermayeyi gayri nakdi (taşınmaz mal) sermayeye çevirme durumu olabilir mi?

Bütün sermaye kararlarını ve sürecini yeniden yapmanız gerekecektir.