Sermaye artırmında Sorun

Kızıldereli

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Kas 2007
Mesajlar
823
Slm Kolay Gelsin
3 ortaklı Limited şirketin de
A ortak.......%51
B ortak.......%22
C ortak........%27
hisse ye sahipler ve sermaye 100.000,00 tl
A ve B ortak sermaye artırımına gitmek istiyorlar fakat C ortak kabul etmiyor ve karar a imza atmam diyor tabi baktığımızda A ve B ortak hisse toplamı %72 yi buluyor yani 2/3 çoğunluk var ve A ve B ortak sermayeyi 1.000.000,00 tl ye çıkarmak istiyor
Kafama takılanlar şöyle;
-C ortağın imzası olmadan sermaye artırımı olabilir mi ?
-Sermaye artırımı olursa C ortak hissesi %27 den %2,7 ye düş müş olacak C ortak sermaye artırımını iptal edebilmek için neler yapabilir yoksa yapacak bir şey yokmu çünkü A ve B ortak 2/3 çoğunluğu sağlayabiliyor
Teşekkürler
 
Ynt: Sermaye artırmında Sorun

Ana sözleşmeye bir bakın bakalım. sermaye artışı için gerekli özel nisap kaç olarak konmuş.
Ona göre karar verirsiniz.
 
Ynt: Sermaye artırmında Sorun

Bu konuyla ilgili makalelerde kararın oy birliği ile alınması gerektiği yazmaktadır. Ancak Sanayi ve Ticaret Bakanlığının web sitesinde şu şekilde bilgi verilmiş.

"Şirket anasözleşmesinin değiştirilmesi ile sermayenin artırılması ve azaltılmasına ilişkin yapılacak genel kurul toplantılarında karar alınabilmesi için toplam şirket sermayesinin en az üçte ikisini temsil eden ortakların toplantıda hazır bulunmaları ve bunların karar lehinde oy kullanmaları şarttır. "
 
Ynt: Sermaye artırmında Sorun

Ana sözleşmede daha yüksek bir nisap öngörülmemiş ise ana sözleşme, sermayenin üçte ikisini temsil eden ortakların kararıyla değiştirilebilir. İkinci fıkrasında ise ortakların mesuliyetini genişletme hakkındaki kararların, her halde ittifakla verilmesi gerektiği düzenlenmiştir. 513. maddenin eski ikinci fıkrasında "sermayeyi artırma veya ortakların mesuliyetini genişletme" sözcüklerine yer verildiği halde yeni ikinci fıkrada "sermayeyi artırma" ibaresi maddeden çıkarılmıştır. Şu halde yeni ikinci fıkra, sadece sermaye artırımı dışında kalan ve ortakların sorumluluğunu artıran değişikliklerde uygulanabilir. Her sermaye artırımı bir ana sözleşme değişikliği olduğuna göre, sermaye artırımı için ana sözleşmede daha yüksek bir nisap öngörülmemiş ise TTK.'nun 513/1. maddesi uyarınca, sermayenin üçte ikisini temsil eden ortakların kararı yeterlidir.
 
Ynt: Sermaye artırmında Sorun

TTK Md 507 - sermaye payı en az 25 TL veya katları olmalı.
 
Ynt: Sermaye artırmında Sorun

T U R K O ' Alıntı:
TTK Md 507 - sermaye payı en az 25 TL veya katları olmalı.

Sayın TURKO bu sermaye payının 25 ve katları olması konusunda 2 gündür mükelleflerle sorun yaşıyorum.Aslında tek sorun noterlerin bu kanundan haberleri olmayışı.2 firmam noterden hisse devri yaptı.Hisseleri yanlış dağıtmışlar 180 veya 40 TL gibi.Haliyle 25 ve katları olmadığı için hepsi hatalı oldu.Noterleri aradım 2 noterde bu olayı bilmediklerini ne isteniyorsa onu yaptıklarını söyledi.Devirleri iptal etmek içinde tekrar harç yatırmamızı söylüyorlar.Bu hisse devirlerinin bir sureti verdi dairelerine gönerildiğinden bende daireye gidip bu işlemin yanlış olduğunu gelen veya gelecek olan hisse devirlerini dikkate almamaları gerektiğini söylemeyi düşünüyorum.Ne kadar geçerli olur bilmiyorum böyle yapmak niyetindeyim.Sizlerin önerisi bu konuda neler olabilir.Bu hisse devirlerini hiç dikkate almadan doğrusu olacak şekilde yeniden düzenlesek ve yenilerini ilan etsek önceki devirler konusunda sorun yaşar mıyız? Tşk.ederim.Saygılar.
 
Ynt: Sermaye artırmında Sorun

Benzer bir durumda ticaret odası ve vergi dairesi ana sözleşmenin sermaye maddesi için tadil yapın demişlerdi. Bence de en mantıklısı bu.
 
Üst