Sermaye Artışında 8000 Ytl. Sınırı!

Üyelik
2 Tem 2005
Mesajlar
73
sayın meslektaşlar ve üstatlarım..2006 yılının son günlerini yaşadığımız bu dönemde hepimiz yine yoğun iş temposuyla çalışıyoruz..Bu tempoda şu sorumuza yanıt verenlere çok teşekkürlerimi sunuyorum.
bu dönemdeki En önemli konumuz "Sermaye Artışı"....Sermaye artışıyla sermayemizi 100.000 ytl.ye yükseltiyoruz. ama ödemelerini bankadan yapma zorunluluğumuz varmı? sekizmilyar sınırı sermayede dikkate alınmalımıdır?
 
VUK 323 nolu tebliğin ilgili bölümü aşağıdaki gibidir.

" 4. Tevsik Zorunluluğu Olmayan Ödeme ve Tahsilatlar

Tevsik zorunluluğu kapsamına giren kişiler ile nihai tüketicilerin genel ve katma bütçeli idareler ile döner sermaye işletmelerine yapacakları ödeme veya tahsilat işlemlerine ilave olarak aşağıdaki kurum ve kuruluşlarda yapılan işlemler de ilave edilmiştir.

1-Sermaye piyasası aracı kurumlarında,

2-Yetkili döviz müesseselerinde,

3-Noterlerde,

4-Tapu idarelerinde

yapılan işlemlere konu ödeme ve tahsilatların belirtilen kurumlar aracı kılınarak yapılması zorunlu bulunmamaktadır. "


Buradan da anlaşılacağı üzere sermaye ödemeleri de banka veya özel finans kurumları aracı kılınarak yapılmak zorundadır.
 
Sayın A.B.G.;

8000 ytl nin altında olan sermaye ödemeleri için bankadan ödeme zorunluluğu var mıdır?
 
SERMAYE.....

A.B.G. çok teşekkür ederim...artan tüm sermayeyi 8.000 altındada olsa bankamı olacak.?..bu durum bizi çok zorlayacak.....üç ay içinde ödenecek % 25 lik kısım baya para yapıyor.....
 
8.000 in altına düşürmek için parçalara ayrılması durumunda toplam rakam 8.000 i geçeceği için tüm ödemelerin bankadan yapılması gerekir.

Kaldı ki sermaye ödemelerinin bankalar aracılığıyla yapılması her zaman tavsiye ettiğim bir husustur.

VUK taki tevsik müessesesinden öte ticaret kanunu, borçlar kanunu, 6183 vs. tüm kanunlarda uyuşmazlık halinde ispat edici belge olarak kullanılabilir.
 
Zaten tüm sermaye ödemelerinin banka kanalıyla yapılması konusunda bir ticaret bakanlığı yazısı var.

Daha önce de bu forumda detaylı tartışıldı. Arama yapınız.
 
sayın nguroy;
Bahs ettiğiniz Genelgenin EK 2 Deki ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLERİN ANA SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİNDE İSTENEN BELGELER ile ilgili Bölümün Artırılan sermayenin ortakların şirketten alacaklarının ilavesi yolu ile yapılması halinde bunların tespitine dair SMM Raporu istenmektedir.
Buradan haraketle Banka Yolu ile Ödenmeyen Sermaye Tahhütlerinin , V.U.K. gereğince Tevsik Zorunluluğu bulunmayan ödemelerden oluşan şirket ortaklarının şirketlerden olan alacaklarından mahsup ederek karşılanabilmektedir.
 

Benzer konular

Üst