Sermaye Arttırım Mali Müşavirlik Raporu

Üyelik
9 Ağu 2005
Mesajlar
7
Hayırlı günler, Mali müşavirler sermayenin ödendiğine dair rapor düzenlerken Bilanço da özkaynak grubunun artı olması durumunda Mevcut sermayenin özsermaye içinde korunmuş olduğu ifadesini belirtiyorlar. Bazı firmalarda Geçmiş yıllar zararlarından dolayı Özkaynaklar eksi durumda olmaktadır. Dolayısıyla sermaye özkaynak içinde erimiş ve sermaye korunamamış olmaktadır. Böyle durumda olan firmalar sermaye arttırımında bulunmaları halinde Buna uygun şekilde nasıl mali müşavirlere sermayenin ödendiğine ait rapor tanzim ettirmeleri gerekir. (TTK-324 madde hükümlerini gözönüne alarak).Böyle durumda rapor düzenleyenler bilgi verirse sevinirim. Teşekkür ederim.F.Enes [/b]
 
Sayın fatih enes,
Yapacak bir şey yok. İlgili mali tablo üzerindeki analiz sonucu ne ise onu raporlara geçireceksiniz. Sermayenin ödendiğine ait tespit raporunda sadece taahhüt edilen sermayenin ödenip ödenmediğinin tespitini yapıp raporunu düzenleyeceksiniz.
Sözkonusu raporda sadece sermayenin ödendiğinin tespiti yapılmaktadır. Firma ile ilgili bir denetim yapılmamaktadır. Buna göre değerlendiriniz. T.T.K.324 hükümleri ise idare vazifeleri başlığı altında idare meclisinin görevleri içinde sayılan son yıllık bilançonun incelenerek esas sermayenin yarısının karşılıksız kaldığının tespiti halinde idare meclisinin görevlerini zikretmiştir.
Yine sizin düzenlediğininz bu rapor sadece mevcut sermaye miktarının taahhüt edilen ortaklar tarafından ödenip ödenmediğinin tespiti raporudur. Geçmiş zararlar sonucu oluşan, sermaye, özkaynaklar eksilmesine karşılık ortakların alacağı sermaye artırım kararı ve buna bağlı yapılacak işlemler ayrıca değerlendirilecek ve raporlanacaktır.
Selamlar...
 
Ynt: Sermaye Arttırım Mali Müşavirlik Raporu

Başka bu durum ile karşılaşan oldumu arkadaşlar.?

Bizde de şuanda böyle bir durum var.
Ticaret Odası bunu fark ettiği zaman, tescili yapmayıp, ilgili birimlere şikayet/bildirim yapmazmı.?


Yardımcı olacak varmı acaba.?
 
Ynt: Sermaye Arttırım Mali Müşavirlik Raporu

Benzer durumu bende yaşıyorum. Ticaret sicil memuruna böyle bir durumda sermaye artışı yapılacağının fakat artan kısımla birlikte dahi TK 324 ( Teknik İflas) hükümlerine uygunluğun sağlanamadığının bu durumda tescil işlemi yapılıp yapılmayacağını telefonla sordum. Olmaz, İflasın ertelendiğine dair mahkeme kararı getir dediler.
Zindan Bey sizin başvurunuz ne durumda başvuru yaprınız mı ? ya da ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz.
Bu konuyla ilgili olmazsa telefonla iletişime geçelim.
 
Ynt: Sermaye Arttırım Mali Müşavirlik Raporu

Genel Kurulu Kararı öncesinde, Ttknın 324.maddesine göre bir karar alınarak, özvarlığını yitirdiğinden dolayı sermaye artışına karar verilmişdir bir karar aldık.Bunu da diğer evraklar ile birlikte dün itibari ile tescile verdim.Bugün yada yarın tescil olmasını bekliyorum.Bir sorun çıkacakmı diye bende merakla bekliyorum.

Kararı Sicil memurunun söylediklerine dayanarak yazdık.

Sonucu unutmaz isem buradan bildiririm.

Kolay gelsin.
 
Ynt: Sermaye Arttırım Mali Müşavirlik Raporu

Peki bu artışı yaptıktan sonra ödenmiş sermaye yada tescil edilmiş yeni sermaye toplamı özkaynakların 1/3 ünden fazla duruma geliyor muydu?
 
Ynt: Sermaye Arttırım Mali Müşavirlik Raporu

Tabi.Zaten yapılan sermaye artışı bunu telafi edecek şekilde yapılıyor.Fazlası ile.
Telafi edecek şekilde yapmaz iseniz tescilden geri döner, tescil edilmez.
Ayrıca smmm raporunda bilgiler kısmında şirket özvarlığını koruyamamıştır şeklinde bir ibare ile bu durumu da belirtmelisiniz.


Kolay gelsin.
 
Ynt: Sermaye Arttırım Mali Müşavirlik Raporu

tescile verdiğiniz işlemin cevabını alabildinizmi? bizde şu an özvarlığı eksi veren bir şirkete sermaye arttırımı yapmayı düşünüyoruz nasıl bir yol izlemeleyiz. biz iki yoldan birini uygulamayı düşünüyoruz
1. ilk önce karar alıp geçmiş yıl zararlarını ortaklar cari hesabına atıp özvarlığın + vermesini sağlayıp daha sonra tekrar bir sermaye arttırımı kararı alıp bunu sicile vermeyi
2. direk özvarlığın eksi vermesinden dolayı sermaye arttırımı kararı alıp sicile vermeyi düşünüyoruz.

tavsiyeleriniz hangi yöndedir. nasıl bir uygulama yapmamız lazım.
 
Üst