Sermaye Ödendiği Raporunda Geçmiş Yıl Defterlerine Ulaşamıyorum.

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Selamlar arkadaşlar
Şöyle bir sıkıntım var.
Sermaye artırım işlemi yapıyorum.Sermayeye dahil edilecek unsurlar
* Geçmiş yıl dağıtılmamış karlar
* Sermaye düzeltmesi olumlu farkları
* Düşük tutarda nakit.

İlk 2 raporu hazırladım.Fakat eskis ermayenin ödendi raporunu hazırlarken takıldım.Son sermaye artışı 2003 ten önce yapılmış ve tamamı ödenmiş.O dönemler müşavir başkası olduğundan kayıtlar elimn altında yok.Kayıtlar olmadığı gibi,defterlerde firmada kimbilir nerdedir.Özetle 2003 ve öncesine ait ne sermayenin ödeme kayıtlarına ne de defterlere ulaşmam mümkün..Aslında mümkün de çok zaman alacak.Bu raporu,bu defter ve kayıtlara değinmeden nasıl hazırlayabilirim.Karara bu raporla beraber toplam 3 rapor eklemiş olacağım.Arada kaynar mı diye düşünüyorum ister istemez.
Sizin görüşünüz ne olabilir?
Teşekkürler,saygılar

Ynt: Sermaye Ödendiği raporunda geçmiş yıl defterlerine ulaşamıyorum.

Siz Bu raporda sermayenin daha önce ödendiğini tespit edeceksiniz.

Ben bu tarz raporlarda geçmiş yıllara hiç bakmam.

Örneğin Sermaye ödemesinin yapıldığının tespit edildiği

Madde Tarih

1 01.01.2011

Zaten 2010 Yılı bilançosunda sermaye ödemesini tespit etmiş oluyorsunuz.

Sermaye ödemesinin tespit edildiği yıla ait bilgiler. 2011 yılı defter tastik bilgilerini girmeniz yeterli

Kolay gelsin

Çok teşekkür ederim Sayın Subaşı.
Söylediğiniz akla yatkın,sermaye ödendtilerini hiç yazmamaktansa 2011 başını yazmak hem dikkat çekmeyecektir hemde bilanço ile tevsik edilebilecektir.
Tekrar teşekkürler,saygılar

Selamlar
Dediğiniz şekilde yaptım ve tescile sorunsuz olarak verdim.Umarım kontrol aşamasında sorun çıkmaz.
Tekrar teşekkürler
Saygılar

Merhaba,

Daha önceden bende aynı şekilde uygulama yaptım, tescilden herhangi bir sorun çıkmadı.

İyi çalışmalar.

twolf ' Alıntı:
Selamlar
Dediğiniz şekilde yaptım ve tescile sorunsuz olarak verdim.Umarım kontrol aşamasında sorun çıkmaz.
Tekrar teşekkürler
Saygılar

Ben bütün sermaye art.raporlarını bu şekilde yapıyorum.Bizden istenen sermayenin ödendiğini tespit etmemiz.Bizde tespit ediyoruz sorun yok.

Kolay gelsin

Maalesef ben bugüne kadar hiç eksik rapor doldurmadım.
Hoş,bunuda tamamlardım ama epey zaman alacaktı.
Herşeyin bir ilki vardır :)
Teşekkürler,saygılar

merhabalar bende geçmiş yıl defterlerine ulaşamıyorum.. ulaştıklarım için yaptığım raporlar var geçmiş yıl karlarının bulunduğu ve geçmişte ödenen sermaye kayıllarının olduğu defterler yok..bunun için sermayenin ödendi raporunu nasıl yazacağımı bilemedim..örnek olarak varsa paylaşabilirmisiniz .

Selamlar
Geçmiş yıl karlarına,geçmiş yıl beyanlarından ulaşma şansınız var.Nasıl ulaşırsınız,tabiki siz daha iyi bilirsiniz.belki önceki önceki meslek mensubuna ulaşıp, o kişiden,sistemden tekrar çıktı almalarını isteyebilirsiniz.
Sermaye kayıtlarına ise, daha önce arttırılmış sermayeleri varsa,o dönem hazırlanan raporlara ulaşma imkanınız olabilir.
Ya da,(hiç denemedim ama) odaya giderek memurdan dosyayı açtırıp içindeki belgelere bakma şansınız olabilir - ki çok zayıf bir ihtimal
Hiç bir şey yapamıyorsanız,mesela, sermaye geçmiş yıllarda ödenmiş ve tamamlanmışsa 2011 de tamamlanmış gibi,2011 defter bilgileriniz yazılabilir.(tabiki yanlış olacaktır)
veya -ki bunuda pek tavsiye etmem ama aslında en doğrusu bu- , Geçmiş yıl kayıtlarına ulaşılamadığından önceki dönem sermaye taahhütlerinin rapora eklenemediği konusunda, rapora ek bir madde de düşebilirsiniz.
Fakat gerçek olan şu ki, bu geçmiş yıl sermaye taahhüt kayıtları başlı başına bir sorun...
Saygılar

sayın twolf teşekkür ederim.sonuç olarak 2011 yılının kaytılarında ödenmemiş sermaye görünmüyor bu durumda 2011 yılı defter bilgilerini dikkate alacağım (tabiki yanlış olacaktır.) fakat çokda seçeneğimi yok zaten..

Selamlar
Maalesef başka alternatif görünmüyor.Aslında kendinizi riske atmamak adına (çünkü rapor sizi bağlayacaktır) geçmiş ödenmiş sermaye kayıtlarını hiç rapora yazmasanız çok daha iyi olur.Netice de hangi bilgilere ulaşabiliyorsanız raporu o şekilde hazırlamanız sizin açınızdan daha sağlıklı olmayacak mıdır? 2011 bilgisini yazmakla yanlışı üzerimize almış olmaz mıyız? Sonuçta rapor hatalıdır ve hatayı yapanda bizler olacağız..Tabiki son karar size aittir.
Saygılar

aynı durum bizde de olmuştu, ticaret sicilden "yapılan bilanço ve mizan incelemelerinde önceki sermayenin ödendiği görülmüştür" gibi birşey yazmanız yeterli demişlerdi, o şekilde verdik hiç bir sorun da olmadı., kolay gelsin

Bir arkadaşımda sermaye artırımı işi var, 31/12/2013 tarihli mizanda özvarlığı tespit ediyor, eski sermayenin ödendiği de tespit ediliyor, ancak sermayenin ödendiği yıla ilişkin defterler nerede bilinmiyor? Defter yok, bilgi yok, evrak yok.

Sermayenin ödendiğinin ödenmemiş sermayeden hareket ederek yazdık diyelim, sermaye ödemesinin yapıldığı yılın defter bilgileri de boş kalacak? Bu durumda ne yapmak gerekir?

Boş mu bırakmak gerekir? Defterlere ulaşılamamıştır mı denir? Yoksa son 2013 yılının defter bilgileri mi yazılır?

O bilgilerin olduğu kısmı boş bırakabilirsiniz. Zaten benim elimdeki formatta aşağıdaki şekilde mesela: (a şıkkını doldurup, b'yi boş bırakabilirsiniz, b şıkkını hiç yazmayabilirsiniz) Sonuçta rapor elinizdeki verilerin bir dökümü ve sonucudur, olmayan veriyi yazmanız beklenemez.

3- ŞİRKETİN YASAL DEFTERLERİNİN TASDİKİNE İLİŞKİN BİLGİLER
a) Tasdikin Yapıldığı Yıla Ait Defterler
Yılı Yasal Defter Nev'i Noter Tarih No

b) Sermayenin Ödendiği Yıla Ait Defterler
Yılı Yasal Defter Nev'i Noter Tarih No

Sicile sormuş arkadaş, hiç yazmayın, sadece sonuç kısmında ödendiğinden bahsedin yeterli olur demişler.