Sermaye Yedeği

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
Bir firmanın sermaye arttırması gerekiyor, ondan mal alan firmanın talebi bu yönde .. ancak firma sermaye artışını sermaye yedeği koymak şeklinde yapacağız demiş, bu ne şekilde olur?

sermaye yedeği zaten hesaplar üzerinde var olan (genellikle ortaklara borçlar) hesabının 529 diğer sermaye yedekleri hesabına virmanlanması ile mümkündür.bankadan nakit sermaye koyularak ta olabilir. fakat; niye öyle yapma gereği duyuldu onun araştırılması lazım.
muhtemel olası sebepler firmanın teknik iflasta olması durumu olabilir.
eğer öyle birşey yoksa ortaklara borçlar hesabını direkt sermaye artışında kullanmak suretiyle veya nakit olarak tahahhütte bulunmak suretiyle de sermaye artışı yapabilirsiniz.

sayın fugenç bu dediğinizin MSUGT.leri ile gelen muhasebe standartlarına ve tek düzen hesap planına uygunluğu ve aynı zamanda ticaret kanununa uygun bir tarafı yoktur ve ben ilk defa böyle bir sermaye artırımı yapma duydum ve bu hesapların 529 ilede bir alakası yoktur ve kayıtlı sermaye uygulaması ilede alakalı değildir ve eğer böyle bir düşünceyi sicil uygulama olarak yaparsa bunu neye göre yapacağınıda ben inanın çok merak ediyorum çünkü 20 senedir böyle bir şey duymadım ve adı üzerinde sermaye artırımı ve sermayenin yedeği ile alakalı değildir 1 nolu MSUGT.liği ilgili 52 nolu grubla alakalı değildir,kolay gelsin.

Firmadan gelen yeni açıklamada, şirket arzisinin satışından elde edilen gelirin sermaye yedeği hesabına aktarıldığı belirtilmiş, bu uygun mudur?

sayın meslektaşım bu nasıl olabilir muhasebe uygulamalarına ve vergi kanunlarına terstir,250 hesaptaki arazi satışından elde edilen kar varsa (VUK.314.md.kapsamında boş arazi değilse)bu kar VUK.328.maddeye göre 549 özel fonlara alınabilir yani kar yedeklerine ama sermaye yedeklerine alınamaz ve böyle bir izin yok ve yanlış bir uygulama yapılmış olur çünkü bu rakam eğer arazinin yenisi alınmayacaksa o zaman 3 yılın sonunda gelire eklenmelidir,sermaye yedeğine alındığında bu işlemi yapamazsınız,kolay gelsin.