Sevk İrsaliyesi Ve Fatura

Üyelik
14 Tem 2014
Mesajlar
15
Konum
İstanbul
Selamlar...Şirketimizde fatura bittiği için müşteriye sevk irsaliyesi kestim...Şu an fatura geldi...İki sorum olacak...
1) Faturanın sevk tarihine sevk irsaliyesindeki tarihi mi yazacağım ?
2) Faturaya sevk irsaliyesinin numarasını yazacakmıyım ? Yada faturaya nasıl bir not düşmeliyim ?
 
Sevk edilen malın Fatura kesimi ay aşılmamak kaydı ile 7 gündür.Matbaacının teslim ettiği tutanak düzenlediği günden önceye fatura kesemezsiniz.Faturaya sevk irsaliye nosu ve sevk tarihide yazılır.Kolay gelsin.
 
Çok teşekkür ederim...Çok açıklayıcı oldu...Bir sorum daha olacak...Örneğin ayın 31inde sevk irsaliyesi kesmişim...Faturasını 7 geçmemek şartıyla diğer aya kessem sıkıntı olur mu ?
 
Sıkıntı olur kdv yi ötelediğin düşünülür.Bu şekilde yaparsan alcı fatura tarihinde kdv indirebilir satıcı ise irsaliyeden
teslim ile kdv doğduğu gerekçesi ile kdv'sini 31 tarihine yazmalı ve ödemelidir.Gelecek ay ise kdv yi düzeltmelidir.
Yasa koyuvcu kdv yi bir ay ötelemek isteyenler olabileceği gerekçesi ile böyle bir tedbir almış belki alıcıda gelecek aya fatura istemez anbar hesabı yapıyordun o malın bir kısmını satmıştır olmayan deposunda bulunmayan malı satmış gibi olur mahsurludur.İyi çalışmalar.
 
Sağolun hocam çok açıklayıcı oldu...Ben Sevk İrsaliye numarasını sağ üst köşeye yazarım...Başka herhangi bir açıklama gerekiyor mu ? Bu nolu irsaliyeye istinaden gibi bir not düşülmeli mi ? İrsaliyeyi faturayı iliştirmelimiyiz ? Çünkü bizim faturalarda irsaliye faturası...
 
Kestiğiniz sevk irsaliyelerini irsaliyeli fatura ile fatura kesemezsiniz. Üzerinde sadece "fatura" ibaresi bulunan ile ft edebilirsiniz.
 
Maliyenin "ft kesmemek için malın yarısını irsaliye ile diğer yarısını irsaliyeli ft ile gönderdiğiniz" sorusuna nasıl ispatlı kanıt sunacaksınız? irs.ft malın sevk edilirken hem irs hemde ft aynı anda kesilmesini tek bir belgede toplamak amaçlıdır.
 
Üstad bizim işimiz zaten hep ispat olmuş :) koyarız tüm irsaliye ile faturaları önüne ispatımızı yaparız. İrsaliyeli faturanın amacı dediğin gibi zaten ama benim söylemek istediğim kesinlikle kesilemez diye bişey olmadığı sadece gerek olmadığıdır.
 
Ben inceleme elemanı olsam bu tip olayda kayıtdışı alım ve satım olarak raporlar ceza keserim.
 
neye göre ceza kesecen ortada kayıtdışı bir olay yapmadıysan. Biz devletin olaya biraz daha pratik bakmasını düşünürken kendi meslektaşımız bakmazsa devletin bize yapacağı herşey müstehak.

birde keyfiyete göre değildir incelemeler mevzuata göredir. he sen mevzuatı yanlış yorumlarsan bir üst dereceden döner yaptığın iş.
aslında burdaki olay farklı ben sana diyorum ki irsaliyeli faturan varsa kesinlikle sevk irsaliyesi düzenleyemezsin diye bir madde varmı?
Varsa söyle bende düzelteyim yanlış bilgimi.
 
Arkadaşlar Merhaba,
Çok bilgilendirici bir site çok sağolun, bir sorum var yardımcı olursanız sevinirim,
Endüstriyel otomasyon işiyle uğraşıyoruz, hep şöyle bir durumda kalıyoruz; fabrikaya sistem bazında iş yapıyoruz, ve yapılan panoların fabrikaya gönderilmesiyle sistemin devreye alınarak faturalandırılması arasında bazen 9-10 ay süre olabiliyor, tabi bu arada giden panolar irsaliye ile gönderiliyor, ancak irsaliye tarihiyle işin faturalandırılması arasında aylar olabiliyor, ayrıca önceden fiyatta anlaşılmış olmasına rağmen sahada yapılan işlerden dolayı fiyat değişiklikleri olabiliyor ve fabrikalar hep sistemin tek faturayla ve işin sonunda faturalandırılmasını istiyorlar , bu durumda irsaliye ve fatura arasında uzun zaman farkı olacağından ne yapmayı önerirsiniz, bazı muhasebeciler irsaliyeyi gönderirken "Sistem bazında iştir, sistem tesliminde fatura edilecektir" ibaresi konularak faturanın iş tesliminde yazılacağını söylerken kimisi olmaz diyor, şaşırdım kaldım, bizim iş de irsaliye fatura süresinin tutturulması asla mümkün değil, bir proje en az 2 ay sürer, yasal bir çözüm verebilirseniz sevinirim.
 
Sayın terenova,

"Sistem bazında iştir, sistem tesliminde fatura edilecektir" önerisinde bulunan arkadaşlar doğru söylemişler. Vergi yasalarına göre İrsaliye-Fatura süresi 7 gündür doğru KDV yasası açısından ise Vergiyi Doğuran Olay kısaca "Teslim" dir. İşin sözleşmeye dayalı ve teslimi şarta bağlı olaylarda ( sizin durumunuz budur ) veya ihale işlemlerinde ihale şartlarına göre işin tamamlanması sürece bağlı olduğundan işin kabulu teslim sayılacağından fatura kabul tutanağına dayalı olarak düzenlenebilir. Bu süreç zarfında düzenlenen irsaliyeler üzerine işin nevi hakkında bir bilgi yazıp yukarda yazıldığı gibi bir not düşmek, veya "Yalnız Sevkiyat İçindir" notunu düşmek yeterlidir. Bir önerim bu gibi işlemlerde bir dosya hazırlayıp iş sonuna kadar anılan irsaliye örneklerinin bu dosya içinde birarada biriktirilmesi iyi bir yöntemdir, işin bütünlüğü ve ispat yükünü kolay ve anlaşılır kılar.
 

Benzer konular

Üst