Seyahat Acentası Kdv Beyannamesi,

Sayın Arkadaşlar,

Türkiyede kurulu ve Yurtdışına turist götürüp getiren seyahat acentaları için 40 seri nolu Kdv genel tebliği uyarınca fatura kesilirken taşımacılık bedelinin ayrıcı gösterilmesi halinde ; yurtdışı konaklama, rehberlik, harcama , vs. giderleri için Kdv hesaplanmıyor.

Buna mukabil faturası kesilen ve içinde yurtdışı konaklama ve taşımacılık bedelini içeren kdv siz matrahın kdv beyannamesinde nerede gösterildiğini bildirirseniz sevinirim.

Teşekkürler,
S.Genç

İLGİLİ TEBLİĞ:

A ? TÜRKİYE'DE YERLEŞİK SEYAHAT ACENTALARINCA ORGANİZE EDİLEREK YURT DIŞINA DÜZENLENEN TURLARIN KATMA DEĞER VERGİSİ KARŞISINDAKİ DURUMU:

Türkiye'de yerleşik seyahat acentalarınca organize edilerek yurt dışına düzenlenen turlara katılanlara, yurt dışında verilen yeme-içme, konaklama, ulaştırma, rehberlik, gezi, sağlık v.b. hizmetler yurt dışında verildiğinden ve yolcular bu hizmetlerden yurt dışında yararlandığından, bu hizmetler Türkiye'de ayrıca katma değer vergisine tabi tutulmayacaktır. Ancak, tur organizasyonuna katılanlara yurt içinde verilen hizmetlerin katma değe r vergisine tabi olacağı açıktır.

Bu nedenle tur faaliyetiyle ilgili olarak yurt dışından satın alınan hizmet bedellerinin Vergi Usul Kanunu çerçevesinde belgelenmesi koşuluyla bu hizmetlere ait masraf ve belgelerde gösterilen tutarlara katma değer vergisi uygulanmayacaktır.

Seyahat acentası tarafından müşterilere kesilecek faturada hizmet karşılığını teşkil eden tüm bedel gösterilecek; ancak, katma değer vergisi yurt dışında verilen hizmet bedelleri düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanacaktır.

Diğer taraftan, yurt dışına yapılan yolcu taşımacılığına ait bedelin ayrıca fatura edilmesi veya kesilecek faturada taşımacılık karşılığını teşkil eden bedelin ayrıca gösterilmiş olması halinde bedelin Katma Değer Vergisi Kanununun 14. maddesi uyarınca katma değer vergisinden müstesna olacağı açıktır.

ÖRNEK:

(A) seyahat acentasının Nisan/1992 döneminde düzenlediği tur faaliyetleri nedeniyle elde ettiği bedellerin toplamı 500.000.000 TL.dır. Firmanın bu seyahat sırasında müşterileri için yurt dışından satın aldığı konaklama, yeme-içme, rehberlik v.s. gibi hizmetlere ait giderler Vergi Usul Kanununa uygun belgelerle tevsik edilmiştir. Bu tür giderler toplamı 150.000.000 TL., taşımacılığa ait bilet bedelleri toplamı ise 200.000.000 TL.dır. Seyahat acentasının vergiye tabi matrahı

150.000.000 + 200.000.000 = 350.000.000 TL. katma değer vergisine tabi olmayan bedel.

500.000.000 - 350.000.000 = 150.000.000 TL. katma değer vergisi matrahı olacak, vergi bu bedel üzerinden hesaplanacaktır.

Ynt: Seyahat Acentası Kdv Beyannamesi,

Sayın Arkadaşlar,

Fakat konuyu tam anlatamadığımı düşünerek bir kaç açıklama daha yapmak istiyorum.

Seyahat acentası Türk menşeili ve Türk turistleri yurtdışına götürüp konaklatıp getirmekle uğraşıyor. Bunun faturası Türk turistlere kesiliyor ve Tl olarak fatura edilip TL olarak tahsil edilebiliyor. Fatura 40 seri nolu Kdv Tebliğine uygun olarak kesiliyor. Yani Fatura aşağıdaki tebliğ ile açıklanan

"Türkiye'de yerleşik seyahat acentalarınca organize edilerek yurt dışına düzenlenen turlara katılanlara, yurt dışında verilen yeme-içme, konaklama, ulaştırma, rehberlik, gezi, sağlık v.b. hizmetler yurt dışında verildiğinden ve yolcular bu hizmetlerden yurt dışında yararlandığından, bu hizmetler Türkiye'de ayrıca katma değer vergisine tabi tutulmayacaktır. Ancak, tur organizasyonuna katılanlara yurt içinde verilen hizmetlerin katma değe r vergisine tabi olacağı açıktır." belirtildiği şekilde kesiliyor.
Sadece komisyon bedeli ve yurtiçi hizmeti varsa kdv hesaplanıyor bunun dışında kdv hesaplanmıyor.

Bu bilgiler ışığında;

Bu konu benim anlatmak istediğim husus hizmet ihracından farklı olarak ve yüklenilen kdv iadesi hakkı olmayan ama Yurtdışı hizmetleri dolayısı ile kdv istisnası getirilen bir noktada. Belirtilen 11/1-a yüklenilen kdv yönünde iade hakkı doğuran istisnaları kapsadığı için hal böyle olunca düşüncem Kısmi istisna ve Diğer şıkkı oluyor. Yanılıyorsam düzeltin.

Saygılarımla,

Serhan GENÇ

Konuları karıştırmışın.Aslında basit bakarsan çözersin.

Outginglerde fatura keserken acenta karı kdv lidir.
İncominglerde hizmet ihracı istisnası vardır. Bunun da gerçekleşmesi için gereken koşullar tamam olmalıdır.
KDV iadesi de söz konusu değildir.

Nizam Bey ,

Aydınlatmanız için teşekkür ediyorum. Peki bu durumda Kdv siz Matrahın beyannamede hangi satıra yazılacağı konusunda ne dersiniz? Çünkü herkes başka birşey söylüyor. Bu konuda da yardımcı olursazın sevinirim.

Birde Hizmet ihracı tam istisna kapsamında değerlendirildiğinden koşulları yerine getirildiğinde kdv istisnası olduğu malumdur.
Ek:
Kdv İade ve Mahsuplarına ilişkin Tablo
(Güncelleme: 26/04/2010)

İade Hakkı Doğuran İşlem Teminatsız ve Raporsuz Nakit İade Sınırı Kendi Borçlarına Mahsup Sınırı Mal veya Hizmet Satın Aldığı Mükelleflerin Vergi Borçlarına Mahsup İmkanı YMM Tasdik Raporu ile İade Alma Hakkı YMM Tasdik Raporu İle İade Sınırı (Tam Tasdik Sözleşmesi İmzalamayanlar için) Teyit Yapılan Belgeler

11 / 1 - a Mal İhracı 4.000.YTL 84 No.lu Tebliğ Sınırsız ( SSK-ithalat nedeniyle doğan vergi borcu ) 28, 84, 86,107 No.lu Tebliğ Yok Var 1, 23,31 No.lu YMM Tebliği 306.000.YTL 37 No.lu YMMM Tebliği G.B. Teyidi Teminat Mektubu
11 / 1 - a Hizmet İhracı 4.000.YTL 84 No.lu Tebliğ Sınırsız ( SSK-ithalat nedeniyle doğan vergi borcu ) 28,84,86,107 No.lu Tebliğ Yok Var 1, 23,31 No.lu YMM Tebliği 306.000.YTL 37 No.lu YMMM Tebliği DAB Teyidi Teminat Mektubu

Teşekkürler,
Serhan Genç

Sayın serhan genç
size özel mesaj gönderemiyorum nedenini bulamadım

Sayın arkadaşlar,

Konu önemine binaen her platformda tartışıldı ve bu konunun uzmanları ile yaptığımız görüşmeler doğrultusunda bir cevaba ulaştık. Bu neyazıkki 302 nolu satır değildi. İlgili cevabı maliyeden öğrendim. İlgili tebliğ içinde belirtilmiş olması gözümden kaçmış. Tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Selamlar,

Sayın Dinlesor Özel mesajlarınız ulaşıyor hemde aynı konuda birden fazla şekilde gelmektedir. Bir sorun yok.

S.Genç

Neymiş cevap . Gizli bilgimi. ? Bu konunun uzmanları da kimlermiş? Bunları bir açıklarsanız sevinirim.

serhangenç ' Alıntı:
Konu önemine binaen her platformda tartışıldı ve bu konunun uzmanları ile yaptığımız görüşmeler doğrultusunda bir cevaba ulaştık. Bu neyazıkki 302 nolu satır değildi. İlgili cevabı maliyeden öğrendim.

S.Genç

önce sorup, bide böyle demiyorlar mı? hakikatende ilginç..

Sn. İrem,

Konuya ilişkin bir cevap vermek yerine herhalde böyle eleştirisel cevaplar kolayınıza geliyor. Ben cevabımda forum kurallarına aykırı bir hareket göremediğim gibi sizin gibi mevzuat dışı da konuşmuyorum.

Siz mevzuata ilişkin sorulara cevap vermek yerine nelerle uğraştağınızı göstermiş oldunuz. Sizi tanımış olduk.

Ama Nizam Beyin yaklaştığı pencereye de şöyle cevap verebilirim. Zaten tebliğ içinde yazdığını ifade etmişim. Ayrıntı verirmisiniz dense elbette verirdim. Bu konu ile ilgili birhaftadır bilgi almaya çalışken kimsenin ilgilenmediği veya net ifadelerle tartıştığım konuya uygun olmayan cevaplar verildiğinde bende böyle bir cevap yazmamda hiçbir mahsur olmadığını düşünüyorum.

Nitekim Nizam beyin bana konuları karıştırmışsın biraz araştırırsan bulursun dediği yanıta ayniyle mukabele etmiş olmaya sazanlık yapanlar da bu vesile ile ortaya çıkmış oldu.

Sonuç olarak benim forum üyelerinin ilgisini çekmeyen bir konu olduğunu düşündüğüm bir konuda forum kurallarına uygun seviyeli ve yerinde bir cevap vermediğimi kimse iddia edemez. Kendin sor kendin cevapla gibi bir duruma düşürecek değiliz şahsımızı. Ama nedense birden ilgili ilgisiz herkes tarafından kıymetli oldu ve soruya cevap vermek yerine nelerle uğraştığımız ve forumu meşgul ettiğimiz ortaya çıktı.

Bu ana kadar tüm ifadelerimde Sayın arkadaşlar ifadesini kullanmayı etik ilkelere göre sorularımı ayrıntılı ve açık yüreklilikle dile getirmeye çalışmama rağmen işte bu konu bazılarının ne kadar provakatör hareket ettikleri ve başka işlerle uğraştıklarının açık ve net örneğidir. Özet olarak bunun takipçisi olacağımı söyleyebilirim.

Serhan Genç,

Sizi