Seyahat acentesinin uçak bileti yansıtma faturası hakkında

Üyelik
15 Ağu 2011
Mesajlar
25
Konum
istanbul
Merhaba,

Firmamız seyahat acentası aracılığıyla, uçak biletleri (e-bilet şeklinde) almıştır. Elektronik bilet üzerinde düzenleyen olarak seyahat acentasının ünvanı, yolcu adı olarak da olması gerektiği gibi bizim personelimizin adı-soyadı görülmektedir. Bu e-biletler 334 nolu VUK G.T. uyarınca fatura yerine geçmektedir.

Seyahat acentamız bu biletler karşılığında komisyon faturası haricinde bize ayrıca bir fatura yansıtmayacağını belirtmekte, bu e-biletleri muhasebe kayıtlarınıza almamızı ve bu biletlere karşılık tarafına ödeme yapmamızı talep etmektedir. Çünkü seyahat acentası bilet tutarlarını kendi kredi kartıyla ödemiştir.

Ancak, bu e-biletleri önce kendi kayıtlarına alarak (740 Hizmet Üretim maliyeti hs), daha sonra bu e-bilet tutarlarını ve de komisyon faturasını bize fatura ile yansıtması gerekmez midir?

Çünkü biz bu faturaları 7 li hesaplara gider olarak kaydedip, KDV varsa indirim konusu yaparak ödemeyi seyahat acentamıza yapacağımız için 320 seyahat acentamızın carisine kaydedeceğiz ve de BA formunda beyan edeceğiz. Ancak bu durumda seyahat acentası kayıtlara girmeyeceğini belirttiği için dolayısıyla Form BS de beyan etmemiş olacaktır.

Yansıtma faturası olmadan bu e-biletleri seyahat acentası cari hesabına kaydedip, ödemeyi yine seyahat acentasına yapabilir miyiz yoksa seyahat acentamız bu e-biletler için bize yansıtma faturası düzenlemek zorunda mıdır?

Teşekkürler,
 
Ynt: seyahat acentesinin uçak bileti yansıtma faturası hakkında

Merhaba;
Yapılan işlemlerde birkaç yanlış görüyorum. Şöyleki;
"Seyahat acentamız bu biletler karşılığında komisyon faturası haricinde bize ayrıca bir fatura yansıtmayacağını belirtmekte, bu e-biletleri muhasebe kayıtlarınıza almamızı ve bu biletlere karşılık tarafına ödeme yapmamızı talep etmektedir. Çünkü seyahat acentası bilet tutarlarını kendi kredi kartıyla ödemiştir."
Demişiniz.
Öncelikle bu yanlış; Seyahat acentası herhalde IATA yetkili acenta değil. Bilet bedelleri elktronik bilet dahi olsa acenta tarafından fatura edilir ve bilet bedeli altın " hizmet bedeli " gösterilir. Kendi kredi kartıyla ödeme işi de biraz tuhaf. Çünkü bilet bedeli müşteri kredi kartıyla tahsil edilir. Havayolu siteminden öyle çıkar. gerçi onun ödemesi sizi ilgilendirmez. Siz kesilen fatuyı ödersiniz.

"
Ancak, bu e-biletleri önce kendi kayıtlarına alarak (740 Hizmet Üretim maliyeti hs), daha sonra bu e-bilet tutarlarını ve de komisyon faturasını bize fatura ile yansıtması gerekmez midir? "

Evet aynen öyle olmalıdır. Ancak seyahat acentası bilet bedelini 740 hesaba almaz doğrudan havayolu hesabıyla müşteri hesabını karşılaştırır çünkü bu bilet bedeli acentanın maliyeti değildir. Sadece hizmet bedeli olan kısmı
da 600 hesapta iç hat bilet hizmet bedeli olarak gösterebilir. Ya da komisyon olarak.
Siz acentanın kestiği tüm faturayı 320 hesabına alacak vereceksiniz.
 
Ynt: Seyahat acentesinin uçak bileti yansıtma faturası hakkında

Merhaba,

Çalıştığımız seyahat acentası ile görüştük, belirttiğimiz e-biletlere istinaden tarafımıza yansıtma faturası düzenledi ve de ayrıca komisyon faturası da düzenledi.

Teşekkürler,
 

Benzer konular

Üst