SGDP Hakkında Bilgi Talebi;

Üyelik
1 Şub 2006
Mesajlar
49
Konum
istanbul
SSK emeklisi şahıs,gerçek usule tabii şahıs firması açarsa ve işyerinde SSK lı işçi çalışıyorsa yine de Bağkur a SGDP ödemelimidir? 1479 sayılı kanun,5510 sayılı kanun ve benzer kanunları tüm gün taradım ama bu konuda bir yorum bulamadım.Konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşların kanun dayanağı ile bana bilgi vermesini rica ediyorum.
 
Ynt: SGDP Hakkında Bilgi Talebi;

Merhaba ;

02.08.2003 tarihinde R.G de yayınlanan 4956 Sayılı

Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun ve Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi, Yürürlükten Kaldırılması ve Bu Kanunlara Geçici Maddeler Eklenmesi Hakkında Kanun'un

Madde 0044:

1479 sayılı Kanunun ek 20 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aşağıdaki fıkra üçüncü fıkra olarak maddeye eklenmiştir.


"Bu Kanuna göre yaşlılık aylığı bağlananlardan, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefiyeti devam edenlerden, sosyal yardım zammı dahil tahakkuk eden aylıklarından, aylığın bağlandığı veya tekrar çalışmaya başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil % 10 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir.

Diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre yaşlılık ve malûllük aylığı bağlananlardan, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar çalışmaya başladıkları ayı takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil bu Kanunun 50 nci maddesine göre belirlenen 12 nci gelir basamağının % 10'u oranında sosyal güvenlik destek primi öderler. Sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden bu Kanunun yayım tarihinden önce aylık bağlananlar Kanunun yayımını, daha sonra tekrar gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ise mükellefiyetin başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde Kuruma yazılı bildirimde bulunmak zorundadırlar. Bu süre içinde Kuruma yazılı bildirimde bulunmayanlar ile Kurumca tespit edilemeyenlerden sosyal güvenlik destek primi, 53 üncü maddeye göre hesaplanarak tahsil edilir."
 
Ynt: SGDP Hakkında Bilgi Talebi;

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.Ben şu noktada takıldım aslında.Prim borçlusu konumunda olan işyeri sahibinin bir Mali Müşavir arkadaşı sen SGDP ödemeyeceksin çünkü SSK lı işçi çalıştırıyorsun demiş.Bunun bir dayanağı var mı?
 
Ynt: SGDP Hakkında Bilgi Talebi;

Merhaba ;

Bu soruyu kanunun ilgili maddesini de göstererek söyleyen arkadaşa sormak gerek diye düşünüyorum.
 

Benzer konular

Üst