SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Yeniyurt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

nguroy ' Alıntı:
Daha öncede söyledim . Çeşit başlıklar altında defalarca tartışıldı. Aktif karakterli bir hesaba devamlı ve düzenli olarak pasif kayıt yapılması TDHP ve muhsebe prensiplerine aykırıdır. Arızı olarak bu işlem yapılabilir amcak devamlılık arzedemez. Nasıl 102 hesap alacak bakiye 300 hesap borç bakiye veremez ise bu da onun gibi birşeydir.
Bu gelir farkı ödeme anında 602/679 hesaplar alacaklandırılarak kayıt edilmelidir.



Üstad, bu bir "gelir veya kar" mıdır? Çok ayrıntılı düşünmeye gerek yok ki;

602 Hesap Gelir Tablosunda "BRÜT SATIŞLAR" ana başlığının altında değil mi? "SATIŞLAR" .. Adı üstünde. Sadece 602 HS'ın tanımında "mali yardımlar, sübvansiyonlar v.s " gibi kavramlar bulunması yüzünden buraya yönelmek bence uygun değil.

Sizin yönteminizin gelir tablosuna yansıması nasıl olur? "brüt satış karı veya zararı" kısmını etkiler. Oysa ki burada sadece sizin sattığınız emteaların, verdiğiniz hizmetlerin karşılığı olarak elde ettiğiniz gelirler ve bu asal gelirleriniz için katlandığınız edinim maliyetleri farkı gözükür/gözükmelidir.

Durum ana faaliyet konusu ile mi ilgilidir? Yanıt : EVET. Ama bu ilgi ticari faaliyet sebebiyle mi gerçekleşmiştir? Bir ticari işlem sonucu mu gerçekleşmiştir? Yanıt: HAYIR. E o zaman 602 hesap zaten mantıksızdır.

679 konusuna ise hiç girmeyelim. Bu konuda tek argüman olarak, bu işlemin bir "gelir yaratma" amacı değil, "gider azaltma" amacı taşıdığını söylemem yeterlidir. Üstad, burada sizin belirttiğiniz gibi bir "gelir farkı" yoktur. Bu durumda da ilgili maliyet hesabını alacaklandırmak daha doğru olur.

Saygılarımla
 
Ynt: SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

En mantıklı kayıt

770 ESAS İŞÇİLİK X
770 SİG.İŞV.HİS. (İNDİRİMLİ) X
136 DİĞ. ÇEŞİTLİ ALACAK (% 5 İNDİRİM) X
361 SGK PRİM X
360 ÖD.VER. FON X
335 PERS. BORÇ X


zamanında ödenirse

361 x
136 x
102 x


geç ödenirse


361 x
770 x
136 x
102 x
 
Ynt: SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

İzmir SGK Başmüfettişine bu soruyu yönelttim.. Kendisi Maliye kökenli olduğundan; ister dedi 770 in alacağına yazın, ister 602 yi kullanın dedi. Uygulamaya yönelik net olmayan bir bilgi söz konusu olmadığından; her iki kayıtta doğrudur dedi..
 
Ynt: SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

Bana göre herkes kendi mantığına göre yorumluyor ve ona göre kayıt yapıyor.
Aynı durum AGİ de de geçerli.
AGİ başlığındada herkes farklı farklı kayıtlar yapmış, burda da öyle olmuş maalesef.

Aslında bu tür farklılıkların yaşanmaması için, farklı farklı kayıtlar olmaması için, uygulama birliğinin sağlanması için kanun koyucunun bu tür sübvansüyonlar, indirimler, agiler vb. gibi kolaylıklar yada başka başka kanun yada tebliğler oluşturduğu vakit ilgili maddenin hemen altında örnek bir yevmiye kaydıda yayınlasa işte agi için yevmiye kaydı bu olmalıdır, yada %5 lik sgk indirimi için şu şekilde yevmiye kaydı atılmalıdır gibi. o zaman herkes daha net olmaz mı, arkadaşlar ne dersiniz?

nasılki bankaya para yatırınca çok net bir şekilde 102 Bankalar(B) 100 Kasa(A) diyebiliyorsak

agi de de,
%5 lik sgk indirimindede aynı netliği yakalayabilmeliyiz.
ama biz maalesef bu netliği yakalayamamış, bence bu kayıt şöyle olmalı, kanımca şu kayıt böyle olmalı diye yorumlar yapıyoruz.

bu yüzden kanun koyucu "bence bu kayıt şöyle olmalı, kanımca böyle olmalı, bana göre böyle olmalı gibi" yorumlara yer bırakmamalı diye düşünüyorum.

Siz değerli dostlar bu konuda ne düşünüyorlar acaba? Birde bu nasıl başarılabilir?
 
Ynt: SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

Arkadaşım söylediklerin güzel görünüyor ama bir gerçeği unutmayın. Devlet asla muhsabe ile ilgilenmez sadece vergi toplar, sgk ise ne kayıtla ilgilenir nede vergi ile o sadece pirme esas kazanç ve gün sayısı ile ilgilidir.
 
Ynt: SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

O zaman devlet demeyelim de defterleri incelemek isteyen isteyen kurumlar diyelim. orada yevmiye kayıtlarının doğruluğuna ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığına bakacaklar. ve yaptığınız kayıtlar hatalı derlerse ne olacak? (sgk ve agi kayıtları için diyorum ama diğer kayıtlarda olabilir tabi...)

nasıl kayıt atılması geretiği ile ilgili tebliğ var mı acaba?
bu kayıtlar hatalı diyen inceleme memurlarına ne diyeceğiz?
yok eğer tebliğ varsa bu farklı farklı kayıtlar niye?
 
Ynt: SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

Bazı konularda malesef kesin kurallar yok. O yüzden bu tartışmaların sonu gelmiyor.
 
Ynt: SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

602 nolu hesap en uygun olanı
602 nolu hesabın açıklaması şöyle,

602 Diğer Gelirler Hesabı: İşletmenin korunması, ihracatı teşvik ya da hükümet politikasına uyma zorunluluğu karşısında oluşan işletmenin faaliyet hasılatındaki düşüklüğü veya faaliyet zararını gidermek için, sermaye katkısı niteliğinde olmayan, mali yardımlar, devletin bazı malları vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerden istisna etmesi yoluyla yaptığı yardımlar ve satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili fiyat istikrar destekleme primi vb. hasılat kalemleri bu hesapta izlenir.
 
Ynt: SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

Bu konuyla ilgili bu kadar fazla ve farklı yorum olduğunu bilmiyordum. Fakat tüm yorumların sonucunda görüyorum ki aynı yere varılıyor.

Yukarıda 602 numaralı hesabın kullanılmasının gereksiz olduğunu belirtip ve bu görüşüne dayanak olarak %5'lik teşvikin satış karakterli bir işlem olmadığını söyleyenler olmuş. Ve alternatif olarak sundukları çözüm yolu ise "gider azaltma yöntemi" ile 770'in bakiyesini aşağı çekmek olmuş.

Bu konuda gözden kaçan nokta şu ki; her ne kadar teşvik olsa da işveren hissesi yine %19,5(veya 20). Bunu kabul edip kayıtlara o şekilde intikal ettirmenin yolu aranmalı.

Yukarıda söylenen yönteme göre işveren hissesi 19,5-5=12,5 olarak kaydediliyor ki bunun külliyen aykırı bir işlem olduğunu düşünüyorum.

Bugün; işverenlerin ödemekle yükümlü olup, işçiden kestiği fakat kuruma ödemediği SSK primlerinin bile mali mevzuat gereği ödeme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi gerekçesiyle gelir unsuru olduğu gibi yorumları varken (bizden bu miktarların kurumlar vergisi matrahına eklememiz istenmiştir vergi dairesi tarafından) ödenmekle yükümlü olunan 19,5'un 5'inin hazinece karşılanması haliyle diğer gelir statüsünde değerlendililebilecek bir işlemdir.

Acizane bizim yaptığımız kayıt aşağıda ki gibidir;


---------------31/03/2010---------------
770 İşçi Ücreti 729,00
770 İşv.His. 142,15
770 İşsizlik 14,58
193 AGİ 54,68
181 Teşvik 36,45
602 Teşvik 36,45
360 GV 92,94
360 DV 4,38
361 SGK Prim 244,21
361 İşsizlik Prim 21,87
335 Net maaş 577,01
--------------- Tahakkuk -----------------


---------------30/04/2010---------------
361 SGK Prim 244,21
361 İşsizlik Prim 21,87
795 Damga V 13,75
181 Teşvik 36,45
100 Ödeme 243,38
---------------Ödeme--------------------



Şeklindedir. Bu kayıtta hem işveren hissesinin tamamı gider unsuru olarak yazılmış hemde %5'lik prim teşvikinden sağlanan fayda gelir unsuru olarak hesaplara aktarılmıştır.
 
Ynt: SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

Merhaba,
Başka bir konuyu ararken bu konuya rastladım. Uygulama başlayalı epeyce oldu ve o zaman muhasebe kaydı ile ilgili bir araştırma yaparak kendimizce doğru geleni uyguladık ve aynı şekilde devam ettik. Bütün yazılanları okuduktan sonra bir kaç şeye değinmek istiyorum.
Bizim uyguladığımız yöntem; öncelikle hiçbir indirim yokmuş gibi tahakkuk işleminin yapılması gerekiyor.(Forumda üzerinde pek durulmayan bir konu var. %5 indirimden faydalanma koşulu öncelikle ödemenin yapılmasına bağlı. Tahakkuk, ilgili ayın sonunda yapılırken, ödeme, takip eden ayın sonunda yapılıyor. Yani tahakkuk ile ödemenin yapıldığı tarih arasında 1 aylık zaman var-uygulamada her iki işlemde bazen birlikte yapılsa da kaydi olarak böyle olmuyor biliyorsunuz- ve ödemenin zamanında yapılabileceği kesin değil. Her ne kadar herkes zamanında primlerini ödeyip indirimden yararlanmayı düşünse bile gelecekle ilgili planlar bazen gerçekleştirilemeyebiliyor biliyorsunuz.)

Yani öncelikle hiçbir şey yokmuş gibi tahakkuk (Hizmet işletmesi olarak)diğer vergileri ihmal ederek basitçe yazıyorum;

740 100
740 20
361 35
335 85

Takip eden ayın sonunda eğer ödeme yapılabilmiş ise ;

361 34
102 34
Eğer ödeme zamanında yapılamamış ise ödeme yapıldığı tarihte
361 35
102 35
Ödeme zamanında yapıldığı takdirde de Başka bir kayıtda (bu kaydın yapıldığı tarih diğer arkadaşların yazdığı gibi tahakkukla aynı günde değil ödemenin yapıldığı günle aynı tarihte olmalıdır.Çünkü yukarda yazdığım gibi indirime ancak ödemeyi yaparsak hak kazanabiliriz.)
361 1
649 1

Bazı arkadaşlar burada 602 nolu hesabın kullanılmasının doğru olacağını yazmışlar olabilir tabii ama 602 nolu hesabın üst grup hesabı olan 60 nolu hesaba baktığımızda hesabın adının BRÜT SATIŞLAR olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla burada kullanılacak diğer gelirlerin daha çok işletmenin esas faaliyetini ilgilendiren konularla ilgili olması gerekir diye düşünüyorum.tabii farklı görüşler olabilir ben burada 649 hesabın kullanılmasının daha doğru olacağı kanaatindeyim.

İlgili gider hesabından ters kayıt yapılarak düzeltme yapılması - istanbul odasının görüşü de bu yöndedir- bence TDHP işleyişi ile çelişki oluşturmaktadır.

Saygılarımla
 
Ynt: SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

Sn. Ercan;
Katkınız için teşekkürler.
Ancak şunu belirteyim. Bu konuda zamanında çok uzun tartışmalar oldu. Ben en baştan beri sizin şimdi anlattığınız şekilde olması gerektini savundum.
Söyledikleriniz aynen doğrudur. Gelir hesabı 649 veya 679 olabilir. Bu çok önemli değildir. Ancak yanlış olan gider hesaplarına düzenli olarak alacak kayıt yapmaktır.
Temel şart primin zamanında ödenmesidir. Öncelikte tam tahakkuk yapılack, daha sonra ödeme gerçekleştiği zaman indirim gelir olacaktır. :)
 
Ynt: SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

Bu bir gelir değil. Bir kolaylık. Primi hazine sizin yerinize ödüyor. Böylece işverenin üzerindeki SGK yükü azaltılıyor.

Oysa 602 Gelir Hesabı. Siz bu hesabı hangi evraka göre kullanacaksınız. Bu bir gelir değil ki. Bir indirim. AGİ kaydını 602 veya 679'dan mı yapıyorsunuz? Yani Asgari Geçim İndirimi Firma için bir gelir mi?

Ödeme konusunda ise şu var: Burada %5 indirim hangi aşamada uygulanıyor? Ödeme aşamasında mı? Yoksa tahakkuk aşamasında mı?

Her halükârda bence 136 üzerinden gitmek daha uygun olacaktır. Çünkü bu işlem gelir tablosundan yapılırsa firma vergi ödeme durumuyla karşılaşır. Bu bir gelir olarak gözükeceğinden teşviğin bir manası kalmaz ve vergisi tahakkuk ettirilmiş olur. Zaten uygulanmadığından işveren tarafından ödenecek olan bir SGK kesintisini vergi olarak işverenin önüne koymanın ne manası var? O zaman işçi hakkı da kısıtlanmış olmaz mı? işçi hakkı işveren ticari bir hak haline dönüştürülmüş olur. Bu işlem de gerek özün önceliği gerekse hazine desteği veya teşvik ile bağdaşmaz. Burada amaç işveren açısından maliyetleri düşürmek değil mi?

Ayrca bu şekilde ters hesap da kullanılmamış olur.

Tahakkuk kaydı
.............................. .........................................
770 ESAS İŞÇİLİK X
770 SİG.İŞV.HİS. (İNDİRİMLİ) X
136 DİĞ. ÇEŞİTLİ ALACAK (% 5 İNDİRİM) X
361 SGK PRİM X
360 ÖD.VER. FON X
335 PERS. BORÇ X
.............................. .........................................
zamanında ödenirse
.............................. .........................................
361 x
136 x
102 x
.............................. .........................................

geç ödenirse
.............................. .........................................
361 x
770 x
136 x
102 x

.............................. .........................................
--------------------------------------------------------------------------------
 
Ynt: SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

Bir kendi yazdığım mesajı okuyorum bir Ercan 07 nin mesajını birde operator05 in mesajını. Hepsi de mantıklı geliyor :)
 
Ynt: SGK % 5 Prim Desteği - muhasebe kaydı hk.

Emre KEKEÇ ' Alıntı:
Acizane bizim yaptığımız kayıt aşağıda ki gibidir;


---------------31/03/2010---------------
770 İşçi Ücreti 729,00
770 İşv.His. 142,15
770 İşsizlik 14,58
193 AGİ 54,68
181 Teşvik 36,45
602 Teşvik 36,45
360 GV 92,94
360 DV 4,38
361 SGK Prim 244,21
361 İşsizlik Prim 21,87
335 Net maaş 577,01
--------------- Tahakkuk -----------------


---------------30/04/2010---------------
361 SGK Prim 244,21
361 İşsizlik Prim 21,87
795 Damga V 13,75
181 Teşvik 36,45
100 Ödeme 243,38
---------------Ödeme--------------------



Şeklindedir. Bu kayıtta hem işveren hissesinin tamamı gider unsuru olarak yazılmış hemde %5'lik prim teşvikinden sağlanan fayda gelir unsuru olarak hesaplara aktarılmıştır.



Bende aynen bu şekilde kayıt yapıyorum. Tek fark 193 Agiyi 136 ya işliyorum. En mantıklısı bu geldi banada...
 
Üst