SGK Adres Değişikliği

Üyelik
6 Ağu 2008
Mesajlar
59
Adres değişikliğinde (aynı il- farklı ilçeye-farklı ssk müdürlüğüne) işyeri numarası alırken tekrar dosya hazırlamamız gerekiyor mu?Ben yeni düzenlemeleri okuduktan sonra gerekmiyor gibi anladım ama?Yine aynı eskisi gibi gereken evraklar hazırlanacaksa işcinin işe başlayacağı tarihe karar tarihi mi? tescil tarihi mi? yazılacak?Sırasıyla başvuracağımız kurumlar ssk,ticaret odası,yeni ve eski vergi dairesi?ve bölge çalışmaya dilekçe vermek mi olacak?
 
Ynt: sgk adres değişikliği

Sadece dilekçe ile bildireceksin, gerekli ekleriyle.İşyeri numarası değişmiyor artık, bölge değişince.
 
Ynt: SGK Adres Değişikliği

dilekçe verme süresi değişikliğin olduğu tarihten itibaren 1 ay mıydı?
 
Ynt: SGK Adres Değişikliği

serkan3545 ' Alıntı:
dilekçe verme süresi değişikliğin olduğu tarihten itibaren 1 ay mıydı?



İKİNCİ BÖLÜM
İşyeri Tescilinde Meydana Gelen Değişiklikler
İşyerinin nakli, devri, intikali
MADDE 35 ?
(2) İşyerinin aynı il içinde başka bir ünitenin görev bölgesine nakledilmesi hâlinde işyeri bildirgesi verilmez, ancak, nakil tarihini takip eden 10 gün içinde durum, işverence eski ve yeni üniteye bir yazı ile bildirilir. Yeni ünite, nakil bilgilerine dayanarak yeni bir işyeri sicil numarası verir. Eski ünitedeki işyeri dosyasındaki tescile esas bilgi ve belgelerin birer örneği yeni ünitede açılan dosyaya konulur.
 
Ynt: SGK Adres Değişikliği

İşyerinin aynı il içinde başka bir sosyal güvenlik merkezinin görev bölgesine nakledilmesi hâlinde işyeri bildirgesi verilmez. Ancak, nakil tarihini takip eden 10 gün içinde durum, işverence eski ve yeni üniteye bir yazı ile bildirilmelidir. Yeni ünite, nakil bilgilerine dayanarak işverene işyeri sicil numarasını bildirmelidir. Eski ünitede bulunan işyeri dosyasındaki tescile esas bilgi ve belgelerin birer örneği yeni ünitedeki dosyasına konulması gereklidir.
Örneğin, Üsküdar'da kurulu olan ve Kadıköy SGM'ye bağlı bir işyerini Beşiktaş'a taşıyan bir işverenin nakil tarihini takip eden 10 gün içinde hem Kadıköy SGM'ye ve hem de Beşiktaş SGM'ye bir dilekçe ile başvurularak adres değişikliği bildirilecektir. Ancak Beşiktaş SGM tarafından işverene yeni bir sicil numarasının verilmesi gerekecektir. İşveren eski işyeri numarasından işçilerin nakil tarihi itibariyle işten ayrılış bildirgesini verecek ve yeni işyeri numarasından da yine işe giriş bildirgesi verecektir. Bu işlemler de 5510 sayılı Kanun'a aykırı olacaktır. Çünkü kanun hükmüne göre sadece yazı verilmesi yeterlidir.
4/(a) bendine tabi sigortalılardan naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka ünitede tescil edilmiş diğer bir işyerinde çalışmak üzere işten ayrılanlar için veya işyerinin aynı il içinde başka bir ünitenin görev bölgesine nakledilmesi halinde eski işyeri numarası üzerinden yasal süresi dışında verilen sigortalı işten ayrılış bildirgesi de süresinde verilmiş sayılır.
SGK yönetimi işyerlerinin basit bir şekilde sadece şube/ilçe kodu değişikliğini yaparak aynı işyeri sicil numarasının kullanılmasını sağlamak yerine, işleri daha da karmaşıklaştırarak yeni bir işyeri numarası verdiği görülmektedir. Bu da gereksiz bürokrasi ve külfet oluşturmaktadır. Örneğin 500 sigortalı çalıştıran bir işyerinin Pendik adresinden Kadıköy adresine taşınması halinde 500 adet işten ayrılış bildirgesi, 500 adet işe giriş bildirgesinin verilmesi işverenlere zulüm yapılmasından öte bir anlam ve işlev sağlamamaktadır. Burada tek sorun SGK'nın çıkardığı kanunlara uymaması veya uymak istemesine rağmen gerekli bilgisayar programı yazılımlarını yaptıramamasıdır. Eğer bu program değişikliğini yaptırabilmiş olsa, ne işçinin kafası karışacak ne de işverene eziyet edilecektir.
Resul Kurt'un internet sitesinde İbrahim Işıklı'ya ait bir yazı örneği buldum.19.05.2010 tarihli bir yazı.
Şimdi bu duruma göre İstanbul içerisinde farklı Sosyal güvenlik merkezi ne nakil olacak bir gelir vergisi mükellefi için sadece dilekçe mi vereceğim yoksa 4a ya tabi çalışanlar için işten çıkış ve işe giriş bildirgelerini de ilave olarak verecek miyim?
Bu makale ile kafamda soru işaretleri arttı?
 
Ynt: SGK Adres Değişikliği

Ne yazıkki Sgk kanunda yazanı uygulayamıyor, sistemleri buna uygun değilmiş.İşe giriş ve çıkışları halaa istiyorlar.!
Bölge değişince işyeri bildirgesi ile birlikte, işten çıkış ve işe girişleri de yapacaksınız.
Kolay gelsin.
 
Ynt: SGK Adres Değişikliği

ben 10 günlük süre olayı var diye hatırlıyorum ama değişikliğide 10 günü baz alarak yapmıştım
 
Ynt: SGK Adres Değişikliği

Ayni bolge olursa 10 gun, farkli bir bolge olursa 15 gun zaman dilimi olmali
 
Ynt: SGK Adres Değişikliği

10 günlük süre içerisinde bildirim yapılacak.Benim tereddüte düştüğüm konu işten ayrılış bildirgesi ve işe giriş bildirgeleri konusunda.Yeni sosyal güvenlik merkezi yeni bir sicil numarası vereceğinden işe girişleri ne zaman yapacağım.Ben şimdi her iki sgm ye dilekçeyle adres değişikliğini bildirdim.Örneğin 22.02.2011 tarihinde dilekçeyle 20.02.2011 de adresimiz buradan buraya nakil oldu dedim.işten çıkışları 20.02.2011 tarihli olarak da verdim.21.02.2011 tarihli yeni adresten işe girişleri vermem gerekmiyor mu? Yeni sicil numaram bana verilmeden ayrıca yeni e-bildirge şifresi almadan işe girişleri nasıl yapacağım.Acaba yeni sgm ye işyeri bildirgesi vererek mi yapmamız gerekiyor.
 
Ynt: SGK Adres Değişikliği

İşyerinin aynı il içinde başka bir ünitenin görev bölgesine nakledilmesi hâlinde işyeri bildirgesi verilmez. Ancak, nakil tarihini takip eden 10 gün içinde durum, işverence eski ve yeni üniteye bir yazı ile bildirilir. Yeni ünite, nakil bilgilerine dayanarak işverene işyeri sicil numarasını bildirir. Eski ünitede bulunan işyeri dosyasındaki tescile esas bilgi ve belgelerin birer örneği yeni ünitedeki dosyasına konulur.

İlk işyerindeki çalışmasına ait sigortalı işe giriş bildirgesi Kuruma verilerek, tescil işlemi yapılmış olan sigortalının, naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka ünitede tescil edilmiş diğer işyerinde çalışmaya başlaması veya işyerinin aynı il içinde başka bir ünitenin görev bölgesine nakledilmesi hâlinde yeni işyeri numarası üzerinden yapılan sigortalı işe giriş bildirgesinin yasal süresi dışında Kuruma yapılan bildirimler de süresinde yapılmış sayılır.
 

Benzer konular

Üst