Sgk Çıkış Kodu Hk.

BSEdanismanlik

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Ağu 2011
Mesajlar
343
Konum
İstanbul
Merhaba,

Bir işçimizi başka bir ile -çalıştığı ilin ihalesinin geçici süreyle askıya alınmasından dolayı- geçici olarak nakletmek istedik (nakil edilecek il 1 saatlik yol ve araç verilecekti). Sözleşmesinde nakil kabul ettiğine dair ibare ve sözleşmede imzası olmasına rağmen geçici nakli istemedi ve noterden bize sözleşmesini feshettiğine dair yazı gönderdi.

Avukatımız da herhangi ödeme yapılmasının gerekli olmadığını söylüyor. Dolayısıyla kişiye maaş ve diğer alacakları dışında herhangi bir tazminat ödenmeyecek.

Burada sormak istediğim şimdi bu kişinin işten çıkış kodu ne olacak?
 
çalışan noterden size sözleşmesini feshettiğine dair yazı gönderdiğine göre ve sözleşmesindeki şartlar da göz önüne alınarak istifa olarak yapabilirsiniz. (çalışan ihbar süresine uymadan işten ayrıldığı için ihbar tazminatı isteme hakkınız vardır.)
 
İşçi iş akdini fesh ettiğine dair yazı göndermiş ise "belirli süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi" yani istifa olarak çıkış yapmalısınız 03 kodu ile.

Eğer işçi kendisi fesh etmeseydi, sözleşmesine olmasına ve baştan kabul etmesine rağmen işverenin verdiği işi yapmadığı için 29 kod yani "işverenin iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranış" nedeni ile yapardınız çıkışını.

Her 2 durumda da tazminat ödemenize gerek yok. Ancak işçi noterden fesh ettiğine dair evrak yolladığına göre istifa yapmanız daha yerinde olacaktır.
 
iş sözleşmesinde,
çalışma koşullarının değiştirilebilecğine dair hükmün olması/bulunmasına bağlı olarak işveren rahat/keyfince hareket edemez,zaten bu olay dava konusu olacak ve durum etraflıca araştırılacak,incelenecek,
nihayetinde bir karar verilecek,şimdiden de bu karar kesin işci veya işverenin lehine çıkar diyemem.
İşci kendince bu durumu,çalışma koşullarında esaslı değişiklik olarak düşünmüş ve buna bağlı olarak M.24/II-f bendinin son cümlesine istinaden iş sözleşmesini feshetmiştir,işcinin bu irade bildiriminden sonra işverenin çıkış olarak kod.03-29 veya 22 kullanmasının fazlaca bir önemi yok ama tabiki işverende kendince bir çıkış yolu bulacakve savunma yapacakayrı konu.
İşcinin bu iradesi karşısında avukat şimdilik doğru söylemiş.
 

Benzer konular

Üst