fonradar

Sgk Gelir Vergisi & Agi̇

Üyelik
16 Mar 2015
Mesajlar
3
Konum
istanbul
Merhabalar,
Site yönetim ofisinde çalışan 7 eleman mevcut bunların sgk da temizlik görevlisi adı altında gösterildi.Sorum şu biz bu 7 kişi için gelir vergisi ve damga vergisi ödeyecek miyiz? herhangi bir muafiyet söz konusu mudur?
 
Site yönetim ofisinde çalışanlar ticari mahiyette ise gelir vergisi ve damga vergisi ödeyecektir.
 
Daha doğrusu gelir vergisi istisnası MESKENLERE mahsusdur. Site içersinde işyerleri varsa çalışanların ücretlerinden GV kesintisi yapılmak zorundadır.

İşyeri değil direk yönetimin bünyesinde olan personeller var ayrıca taşeronda da 16 personel var. Şuan gerçekten karmaşa içerisindeyim bildirgeler yaklaşıyor. kesin net bilgiyi nasıl temin edebilirim. bana yardımcı olursanız çok memnun olurum.
 
Site temizliği için İşçileri temizlik şirketi mi gönderiyor anlamadım sorunuzu kısa ve öz yazarsanız aydınlatıcı olur
 
Site temizliği için İşçileri temizlik şirketi mi gönderiyor anlamadım sorunuzu kısa ve öz yazarsanız aydınlatıcı olur


bünyemizde çalışan elemanlar var temizlik kolu altında gösterildi ama muhasebe ,teknik ve temizlik elemanı 7 kişi var bunların sgk primlerini biz yatıracağız. ama internette okuduğum bazı bilgilere göre temizlik elemanları ve kapıcılar vergi den muaf oluyorlarmış o konu kafamı karıştırıyor.ayrıca herhangi bir ticarethane değil fatura kesmiyoruz.
 
SİTE YÖNETİCİLİĞİNE BAĞLI ÇALIŞANLARIN ÜCRETLERİNDE İSTİSNA

Site yöneticiliğine bağlı olarak çalışanlara yapılan ücret ödemelerinin, Gelir Vergisi Kanunu'nun 23. maddesinin 6 numaralı bendine göre, Gelir Vergisinden istisna edilebilmesi için:

a-Özel fertler tarafından çalıştırılan hizmet erbabının evlerde, bahçelerde, apartmanlarda müstakil meskenlerde, ferdileşmiş yapı kooperatifi şeklinde yapılmış sitelerde, kurum veya kuruluşların malik oldukları lojmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde çalışması,

b-Çalışan kişilerin, orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık ve kalorifercilik gibi hizmetlerde çalışması,

c-Apartmanlarda, müstakil meskenlerde, ferdileşmiş yapı kooperatifi şeklinde yapılmış sitelerde, kurum veya kuruluşların malik oldukları lojmanlarda çalışan ve (b) bendinde belirtilen kişilerin ücret ödemelerinin malikleri tarafından ödenmesi

gerekmektedir.

Bu açıklamalara göre; meskenlerde (apartmanlarda ), sitelerde ve yapı kooperatiflerin kat mülkiyeti yönetim kuruluşuna devredilmiş apartman yöneticiliği tarafından çalıştırılan; temizlikçi, bahçıvan, kapıcı ve kalorifercilere ödenen ücretlerin, gelir vergisinden istisna edilmesi, bunların dışında çalışan şoför, elektrikçi, büro personeli, muhasebeci, bekçi, işçi ve idare müdürü, avukat, v.b. diğer personele ödenen ücretlerin ise, Gelir Vergisi Kanunu'nun 61. maddesine göre ücret olarak gelir vergisine tabi tutulması gerekir.
 
Merhaba,

Şimdi bende bu konuda bir araştırma yapıyordum. Benim sorum şu 2000 konutluk büyük bir sitede işe başladım. Site bünyesinde bordrolu olarak temizlikçi, bahçıvan, teknik ve idari personeller var. Bu personellerden temizlik personelleri kapıcı statüsünde gösterilerek damga ve gelir vergilerinden muafiyet sağlanmış. hiçbir personel sitede lojmanda kalmıyor, bu uygulama doğrumudur. Kanundaki kapıcı ile temizlik personeli kavramını nasıl ayırt edebiliriz.

Teşekkürler
 
Üst