SGK tahakkuk kaydında asgari geçim indirimi hk.

mrb arkadaşlar öncelikle şöyle söyliyim ben şuan biriyle iddaya girmişim bu konu hakkında iddaanın konusu da sgk tahakkuk kaydında asgari geçim indirimin hangi hesapta olması belki komik gelebilir ama bunu bi açıklığa kavuşturmak istiyoruz. ben şahsım olarak asgari geçim indrimini 360 hesabına atıp borçlandırıyorum. ama arkadaşım bu kanıda değil onun tercihi ise 136 hesabı yani diğer çeşitli alacaklar hesabı. sizce hangisi:)) şimdiden teşekkür ederim...

Ynt: sgk tahakkuk kaydında asgari geçim indirimi hk.

Selamlar
Arkadaşınızın yaptığı kayıt doğrudur.Tahakkuk aşamasında 360 hesabını borçlandıramazsınız.Saygılar

Ynt: SGK tahakkuk kaydında asgari geçim indirimi hk.

çok teşekkür ettim iddaayıda kaybettik ama sağlık olsun :))

ama kafamı karıştıran açıkçası kabullenemediğim bi şey var şimdi asgari geçim indirimi dediğimiz şey vergiden mahsup edilmiyomu ? ediliyo. vergi indirimi ile alakalı bi şey olduğu için 360 hesabını borçlandırmak bence daha mantıklı bu konuyla alakalı fikri olan arkadaşlar varsa beni aydınlatırsa çok memnun kalırım...

bende 360'ı borçlandırıyorum
335 de alacaklanıyor
136 niye borçlandırılır ?
daha sonra 360 dan mahsup yaparak mı? kapatıyorlar

360 ı borçlandırarak ve madde içinde mahsubunu yaparak daha tahakkuk aşamasında mahsubunu yaptım ve vergiden de düştüm demiş oluyorsunuz.Agi'ler esas itibariyle ücretle beraber ödendikçe mahsubu yapılır.Ödenmeyen agiler vergiden de düşülemez.Ama maalesef (kendi düşüncem) bazı firmalar agi'leri gerçekte ödemedikleri halde vergiden düşmektedirler.Ücretlerin tahakkukunda amaç giderlerin,alacakların ve ödenecek vergilerin ne kadar olcağını göstermektir.İşçilere ödenen veya ödenecek olan agi,sizin vergi alacağınız olacaktır.Tekdüzende de genelde vergi alacakları 136 hesabında gösterilir.Ödenecek vergiyi 360 ta alacaklı olduğunuz vergiyide 136 hesabında takip etmek bana göre en doğru kayıt olacaktır.Kendi yaptığım maddeyi kaba tutarlarla şöyle örneklendirebilirim.

770 1.000
136 60
335 ücretler 600
335 agi 60
360 200
361 200
tahakkuk
---------------------------
360 200
770 18,55
136 60
100 158,55
stopaj ödeme
-----------------------

ayrıca bir sitede şöyle de bir madde yapıldığını okudum.ücret tahakkukunu agi tutarları hariç yapıyor yani;

770 1000
335 600
360 200
361 200
-----------------
agi'yi ayrıca şöyle gösteriyor

193 agi 60
335 60
------------------------
ödeme kaydında

360 200
335 60
100 200
193 60
------------------------------- burada 193 tartışılabilir.Ama bu şekilde örneklendirme de yapılmış.

Ayrıca aşağıdaki sayfada da daha evvel olay tartışılmış

http://forum.alomaliye.com/index.php?topic=15658.0

Bu sayfada çoğu arkadaşlar 360'ı borçlandırarak kayıt yaptıklarını söylemişler.360'ı borçlandırmak şahsi düşünceme göre doğru değil.Ama bu işin kesin bir örnek maddesi de yok.Ben 136 da takip etmeyi tercih ediyorum.

Saygılar.