Sigorta Acentesi

herkese kolay gelsin ;

sigorta acentesi bi mükellefim var. kdv den muaf. daha önce işyerine kayıt ettiği aracını satacak. ve bu araç vergi dairesine de bildirilmiş. bu mükellefin kendi kestiği fatura defteri yok. lazım olmadığı için bastırtmaya gerek duymadık. komisyon gelirlerine ait belgeleri bölge gönderiyor ona göre bizde deftere gelir olarak işliyoruz. aracın alışı bildirdiğimiz gibi sattığı zamanda satış senediyle vergi dairesine bildirecem. buraya kadar sorun yok :)

sormak isteğim benim bu mükellefe araç satışı için fatura bastırtmama gerek varmı? biz basit üsül defter tutmuyoruz basit üsül defter tutan bi arkadaşım araç satışları için fatura kesmeye gerek olmadığını söyemişti (nakliyeciler için). bunuda aynı şekilde düşünebilirmiyim? ama sonuçta deftere kayıtlı bi demirbaşı satacak alışla satış arasında kar/zarar olacaktır, deftere noter satışına göre kayıt yapmam ne kadar doğru olur?

yorumlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Ynt: sigorta acentesi

Konu ile ilgili maliye bakanlığın açıklaması var ve der ki demirbaş satışı yapılacaksa sigorta acenteleri fatura bastırmak zorundadır. Bilginize

Ynt: Sigorta Acentesi

Su70 ' Alıntı:
Konu ile ilgili maliye bakanlığın açıklaması var ve der ki demirbaş satışı yapılacaksa sigorta acenteleri fatura bastırmak zorundadır. Bilginize
+
Araç faturasının kesildiği aya ilişkin kdv beyannamesi vereceksiniz, Kdv kodunu açtırıp beyannameyi verdikten sonra tekrar kapattıracaksınız.

Sigorta acenteler kdv beyannamesinden muaftırlar , kdv beyannamesi verilmemesi gerekiyor

Kdv' den muaf değil diyen olmadı zaten.Demirbaş, taşıt gibi satışlardan dolayı bu işlemlere ilişkin kdv' nin devlete ödenebilmesi için, sadece ilgili faturanın kesildiği aya ilişkin olmak üzere, kdv beyannamesi verilir.Bu demirbaş, taşıt faturalarındaki kdv, ödenecek kdv olarak tahakkuk ettirilir.!

Su70 ' Alıntı:
Sigorta acenteler kdv beyannamesinden muaftırlar , kdv beyannamesi verilmemesi gerekiyor
ZİNDAN ' Alıntı:
Kdv kodunu açtırıp beyannameyi verdikten sonra tekrar kapattıracaksınız.

Kesinlikle görüşünüze katılmıyorum. Ben aracı alırıken kdv yi indirim konusu yapmadım ki demirbaş satışında hesaplanan kdv ödeyeyim. Kdv beyannamesi verilmemesi gerektiğini düşünüyorum

110 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Resmi Gazete Sayısı 26933
Resmi Gazete Tarihi 11/07/2008
Kapsam
KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ SERİ NO: 110
2. SİGORTA ARACILARININ KDV UYGULAMASI KARŞISINDAKİ DURUMU

KDV Kanununun (17/4-e) maddesinde 5766 sayılı Kanunun (12/a) maddesi ile değişiklik yapılarak sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin hizmetler KDV'den istisna edilmiştir.

5684 sayılı Sigortacılık Kanununun "Tanımlar" başlıklı 2 nci maddesinde, sigorta acenteleri ve brokerleri aracı olarak tanımlanmıştır.

Buna göre, sözleşme yapma ve prim tahsil etme yetkisi bulunan veya bulunmayan sigorta acenteleri ile sigorta brokerlerinin sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri karşılığı aldığı komisyon bedelleri üzerinden KDV hesaplanmayacaktır.

Dolayısıyla, faaliyetleri tamamen bu istisna kapsamındaki işlemlerden oluşan, hiçbir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri bulunmayan sigorta aracıları bu istisna kapsamındaki işlemleri nedeniyle KDV beyannamesi vermeyeceklerdir.

Ayrıca, bu istisna kapsamındaki hizmetlerle ilgili olarak yüklenilen KDV, KDV Kanununun (30/a) maddesine göre indirim konusu yapılmayacak, işin niteliğine göre gider, maliyet veya kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır. İstisna kapsamına giren işlemlerle istisna kapsamına girmeyen işlemlerin birlikte yapılıyor olması halinde, istisna kapsamına giren işlemler nedeniyle yüklenilen KDV'nin aynı şekilde gider, maliyet veya kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacağı tabiidir.

Öte yandan, faaliyetleri KDV Kanununun (17/4-e) maddesi uyarınca KDV'den müstesna olan sigorta aracıları (sigorta acentesi ve brokerler) tarafından işletmelerine ait taşınır ve taşınmazların teslimi ve sigorta muamelelerine ilişkin olanlar dışındaki hizmetleri KDV'ye tabidir.

Bu nedenle, sözü edilen sigorta aracılarının istisna kapsamına girmeyen KDV'ye tabi arızi işlemlerinin bulunması halinde, bu işlemler sadece işlemin gerçekleştiği dönem için bir defaya mahsus olarak verilecek 1 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.

bence sondan ikinci paragraf yoruma çok açık.her iki yönden de anlaşılabilir.
mesela

Öte yandan, faaliyetleri KDV Kanununun (17/4-e) maddesi uyarınca KDV'den müstesna olan sigorta aracıları (sigorta acentesi ve brokerler) tarafından işletmelerine ait taşınır ve taşınmazların teslimi ve sigorta muamelelerine ilişkin olanlar dışındaki hizmetleri KDV'ye tabidir.

BURADA BELİRTİLDİĞİ GİBİ "SİGORTA MUAMELELRİNE İLİŞKİN OLANLARIN DIŞINDAKİ" DENİYOR.YANİ SİGORTA FAALİYETLERİNDE KULANILANLAR İÇİN VERİLMEZ MANASI ÇIKIYOR BENCE.DİKKATLE TEKRAR OKUSANIZ DİYORUM.

Sayın Cevat bey;
İlk öncelikle büyük harf kullanmayınız lütfen.Düzeltirseniz seviniriz.

İkincisi orada cümlenin kuruluşundan kaynaklanan bir anlam karmaşası olduğu doğru.Yorum yanlışlığı yapmayalım diye vergi dairesine sormuştum, vergi daireside verilmesi gerektiği yönünde bilgi vermişti.
Bu yeni tebliğin çıkışından sonra, belki de en iyisi yeni bir mukteza istemek.!
Kolay gelsin.

zindan bey haklısın .şimdi 444 0189 nolu gelir idaresi mükellef bilgilendirme servisini aradım.alınan demirbaş ve araçlarda kdv indirim konusu yapılmaz gider olarak kulanılır.satışlarda ise mutlaka kdv beyannamesini açtırıp vermek gerek dediler.saygılar.....

cevat kerem ' Alıntı:
zindan bey haklısın .şimdi 444 0189 nolu gelir idaresi mükellef bilgilendirme servisini aradım.alınan demirbaş ve araçlarda kdv indirim konusu yapılmaz gider olarak kulanılır.satışlarda ise mutlaka kdv beyannamesini açtırıp vermek gerek dediler.saygılar.....

Paylaştığın için ayrıca teşekkürler.

Bana mantıklı gelmiyor bu karar hem indirim konusu yapmayacam hem de hesaplanan kdv ödeyecem.
Bence 4440189 çağrı merkezinden de sağlıklı bilgi alınamiyor. Sayın Zindan 'a katılıyorum yalnız, en iyisi yeni bir mukteza istemek .