fonradar

Sigorta Poliçeleri Ba-Bs de Bildirilecek mi ?

Üyelik
14 Kas 2009
Mesajlar
48
arkadaşlar sigorta poliçeleri ba da bildirilecekmi.axa sigortanın yapmış olduğu işyeri sigorta poliçesini ba formunda bildirecekmiyim
 
Ynt: Sigorta poliçeleri ba-bs de bildirelecekmi

Geçen günlerde aynı konuyu açmışsınız cevabıda verilmiş orada. Tekrar neden açtınız?
Sigorta poliçeleri hasar vb. ödemeler dışında ba ya dahil edilmeyecektir.
 
Geçen günlerde aynı konuyu açmışsınız cevabıda verilmiş orada. Tekrar neden açtınız?
Sigorta poliçeleri hasar vb. ödemeler dışında ba ya dahil edilmeyecektir.

Merhaba SONER bey ,
Peki aşağıdaki yazı için ne diyeceksiniz.
BA FORMUNDA (MAL VE H
ĐZMET ALIMLARINA ĐLĐSKĐN BĐLDĐRĐM FORMU(FORM BA) SĐGORTA POLĐÇELERĐ ĐLE SU, ELEKTRĐK, DOĞALGAZ, TELEFONVE BENZERĐ FATURALARA DA YER VERĐLMESĐ GEREKMEKTEDĐR
396 Sıra No.lı VUK Genel Tebliği’nin 1.2.1. numaralı kısmında asağıdaki açıklamaya yerverilmistir:Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan hertürlü mal ve/veya hizmet alıs ve satısları, bunlara iliskin belgenin türüne (Fatura, irsaliyelifatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarınabağlı ödeme kaydedici cihaz fisi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi)
bakılmaksızın
Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir
.”Aynı tebliğin 1.2. numaralı bölümünde ayrıca kur farkı, vade farkı, fiyat farkı, alıs iadesi vesatıs iadesi faturalarının da Ba-Bs formlarına dahil edileceği açıklanmıstır.Müsavirliğimize iletilen bir çok sorudan özellikle sigorta poliçeleri ile su, elektrik, doğalgaz,telefon ve benzeri faturaların Ba formuna dahil edilip edilmeyeceği konularında tereddütleryasandığı anlasılmıstır.Yukarıda yer verilen tebliğ düzenlemesine istinaden; bir ay içinde herhangi bir kurumdanalınan bir hizmete dair toplamda 5.000 TL ve üzerinde düzenlenen sigorta poliçeleri ileelektrik, doğalgaz, su, telefon ve benzeri faturalar Ba formuna dahil edilecektir. Bu belgelerinBa formuna dahil edilmesinde belgelerin üzerindeki düzenleme tarihleri esas alınacaktır.
DENGE DENET
ĐM YEMĐNLĐ
MALĐ SAVĐRLĐK A.S.
 
396 sayılı VUK tebliğinin 1.2.5 Bendine sigorta şirketlerinin kestikleri poliçeleri Bs formu ile bildirmelerine gerek olmadığı belirtilmiştir. Ba ve Bs bildirim formlarındaki asıl amaç karşılıklı çapraz kontrolün sağlanmasıdır. Bu nedenle alınan poliçelerinde Ba formunda bildirilmemesi gerekir. Ayrıca bir çok YMM ve sigorta şirketi de bu görüştedir.
 
Sigorta şirketi, döviz bürosu gibi bazı sektörler btrans adı verilen bir sistemle bu bilgileri her ay maliyeye aktardıkları için Bs dışında tutulmuşlardır.
 
Selamlar, aynı tebliğin 1.2.6.bendinde yetkili müesseseler için en alttaki cümlede yetkili müessese olmayıp döviz alışı ya da satışı yapan bilanço usulüne göre defter tutan mükelleflerin bildirim zorunluluğu yoktur denilerek açıklayıcı olmuşlar fakat sigorta şirketleri için olan 1.2.5.bendinde böyle bir ibare yok ne yazık ki.

1.2.6. Döviz alış-satışı yapan mükellefler ile yetkili müessese izin belgeli ve altın borsasına üye olup kıymetli maden alış-satışı ile uğraşan mükellefler belirli miktarın üzerindeki alış-satış bilgilerini Bakanlığımıza bildirmek zorunda olduklarından, bu işlemlerini ayrıca Ba ve Bs bildirim formlarıyla bildirmelerine gerek bulunmamaktadır.
Ancak, bu kurumlar, diğer belgelere dayalı olarak yaptıkları mal ve hizmet alım/satımlarını genel esaslar çerçevesinde Ba-Bs formları ile bildirmek zorundadırlar.
[B]Diğer taraftan, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin, döviz büroları ve yetkili diğer kuruluşlardan yapmış oldukları döviz alış-satışlarını Ba ve Bs bildirim formlarına dahil etmelerine gerek bulunmamaktadır.[/B]
 
Merhaba;

Şirketimizde bulunan araca zorunlu trafik poliçesi yaptırdık.

Ödenecek prim:524,68 tl'dir.
Ödeme planı:27.10.2015 vadeli 524,68 tl'dir.
Sigorta başlangıç tarihi:27.10.2015 bitiş tarihi:27.10.2016 gün 366

Muhasebe kaydını öğrenebilir miyim?
 
Vergi iletişim merkezinden, sigorta poliçelerinin BA formunda bildirileceğini, bildirim yapılırken poliçe üstündeki gider vergileri düşülerek net prim tutarının bildirileceğini söylediler.Referans olarak da VUK 396'yı verdiler.Ben telefonda bana okunan cümleyi VUK 396 da göremedim.Nerede yazıyor yardımcı olabilir misiniz?

Kolay gelsin...
 
İlgili tebliğde kimlerin bildirim yapması gerektiği açık açık yazmakta. Ayrıca bazı özel durumların Ba/Bs sadece yazılmaması gerektiği belirtilmekte. Yazılması gerekmeyenler nedeni ile boş Ba/bs verilmeyecek denilmemektedir.
 
Üst