Sigorta Şirketleri Gelir Kaydı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan türkan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
22 Kas 2006
Mesajlar
26
Merhaba arkadaşlar bir sorum olacak.
bir sigorta şirketi muhasebesi açılacak. Bu firmanın gelir kayıtlarını kdv mükellefiyeti olmadığından sadece gelir hesabı olarak
600 hesabında komisyon gelirleri olarak mı kayıt etmek gerekir
 
Merhaba Turkan,
Sigorta şirketinden kastınız acenteliktir diye tahmin ediyorum. Acenteler asıl sigorta şirketi adına poliçe düzenleyen ve düzenledikleri poliçelerden komisyon elde eden işletmelerdir. Dolayısı ile acentelerin gelirleri istihsalden yani yaptıkları poliçelerden değil bu poliçeler karşılığı almış oldukları komisyonlardan oluşur. Tek düzen hesap planında bu komisyonlar 600 hesapta değil 643 Alınan komisyonlar hesabında takip edilmelidir.
 
Selamlar
Komisyon geliri ana faaliyet konusu ve geliri olduğundan 600 hesapta takip edilmelidir.
Şayet komisyon iptali söz konusu ise,bu durumda da iptal komisyon tutarı için 610 kullanılmalıdır.(600'ün borcuna kayıt yapılmamalıdır)
Ayrıca ana sigorta şirketlerinin düzenlediği komisyon gider belgelerinde hem istihsal primi (üretim komisyonu) hemde iptal komisyonlar aynı anda gösterilip,dip yekünde kalan komisyon tutarı görülebilir.Bu durumda sadece dip yekündeki kalan komisyonu 600'e almakta hatalı olacaktır.retim komisyonları 600'e,iptaller yine 610'a alınmalıdır.Ayrıca bu şekilde yapıldığında mizan değerlendirmesi üzerinden ,bir şirketten ne kadar üretim komisyonu elde edildiği,ne kadarda iptal komisyon düşüldüğü ayrıntılı görünecek olması firmanın belirleyeceği politika açısından da önemlidir.
Saygılar
 
Son düzenleme:
Sayın Arkadaşlar,

Acentelerin yaptığı iş esas itibariyle poliçe alıp satmaktır. Eskiden A ve B tipi acenteler vardı artık bu kalktı. Poliçeler Sigorta Şirketi nezdinde (internet üzerinden acenteye tahsis edilen şifre vs ) tanzim ediliyor. Ancak Poliçe alım/satım işlemi devam ediyor. Bu nedenle 600 hesaplara poliçe satışları ( cinslerine göre ayırım da yapabilirsiniz Elementer/Kasko/Seyahat....) gibi 153 hesaplara da alışlarını kaydetmelisiniz. Çünkü poliçe tahsilatları da acenteler tarafından yapılmakta ve poliçe tanzim edilenlerin C/H kayıtları da acentelerce tutulmaktadır. (Nakit / Havale / KK - KK uygulaması ise biraz karmaşıktır. ) Her ay sonunda toplam tanzim edilen poliçe tutarına isabet eden Komisyon tutarı ise (İstihsal Raporlarına göre ) 643 hesaba kaydedilmelidir. Komisyonlar için çoğu sigorta şirketi tarafından "Dekont" tanzim edilmektedir.
 
Sigorta acentelerinin muhasebe işlemlerinde genellikle ana acenteden gelen komisyon dekontları ve yapılan harcamalar girilip kar zarar oluşturulmaktadır. Fakat acentenin kestiği poliçeler sonucunda poliçe tutarı kadar müşteriden alacaklanılır, ana acenteye borçlanılır. Acentelerin sadece yukarıda yazdığım belgeleri değil kesmiş olduğu tüm poliçeleri kayıtlara ve bunların tahsilatı için oluşan tüm belgelerini kayıtlara alması gerekmektedir. Çünkü kesilen poliçeler için nakit tahsilat, kredi kartı tahsilatı ve mail order yoluyla ana acentenin hesabına borç ödemesi gibi işlemler oluşmaktadır. Sadece gelen komisyon ve gider faturalarını girmek tüm kayıtların eksik olmasına sebep olacaktır.
 
Üst