Sigorta Tali Acentasında Kdv

a.yeşim

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Kas 2006
Mesajlar
197
Herkese Merhaba;

Sigorta Tali Acenta müşterimiz var aynı zamanda Trafik Takip İşide yapmakta, A Acentası, tali acentamızın yapmış olduğu komisyonlar için Ay sonunda "Sigorta Komisyon Gider Belgesi" düzenlemekte. Bu işlem doğrumudur? Yoksa bizim ay sonunda A Acentasına komisyon faturasımı düzenlememiz gerekir? Eğer Fatura Düzenlememiz Gerekir ise Bu Faturada KDV söz konusumudur?

iyi çalışmalar.
 
Ynt: Sigorta Tali Acentasında Kdv

Sigorta işlemleri vede komisyonu KDV den muafdır..Yaptığınız işlem doğrudur..Fakat trafik takip işleri KDVye tabidir..Kolay gelsin..
 
Ynt: Sigorta Tali Acentasında Kdv

Trafik Takip işinden dolayı kdv beyannamesi verip ödeme de yapıyoruz.

Sorumu Sorduktan sonra şöyle bir mukteza örneği buldum.


" T.C.

İSTANBUL VALİLİĞİ

Defterdarlık Usul Gelir Müdürlüğü



11/01/2005*229

Sayı :B.07.4.DEF.0.34.20./ VUK-1/229-11110

Konu : Tali acentalardan alınan hizmetin

ne şekilde belgelendirileceği hk.





??????????????..





İlgi : ?????..tarihli dilekçeniz.



Dilekçenizde, acentelerin sigorta şirketinden aldığı komisyon bedelinin komisyon gider belgesi ile acente tarafından gelir yazıldığını belirterek, acentelerin tali acenteden almış olduğu hizmet karşılığında ödediği komisyonlar için ne tür belge düzenlenmesi gerektiği hususu sorulmaktadır.



Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37?nci maddesinde; ?Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.? hükmü yer almaktadır.



Ticari kazançlar, esas itibariyle sermaye emek karışımı bir kaynağa bağlı olarak doğarlar. Bu kaynağa bağlı olarak devamlı bir organizasyona dayanan her türlü faaliyet ticari faaliyettir.



Diğer taraftan; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229?ncu maddesinde, ?Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.? şeklinde tanımlanmış ve 232?nci maddesinde, ?Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler;



1-Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

2-Serbest meslek erbabına;

3-Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

4-Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

5-Vergiden muaf esnafa;



Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlarda fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.



Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 480.-Yeni Türk Lirasını(480.000.000.-lira) geçmesi veya bedeli 480.-Yeni Türk Lirasından (480.000.000.-TL) az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.? denilmektedir.



Ayrıca; 243 sıra no?lu Vergi Usul kanunu Genel Tebliğinin (B) bölümünün 4?ncü maddesinde, ?Sigorta acente ve prodüktörleri tarafından sigorta şirketlerine sağlanan hizmetler nedeniyle ödenen komisyon bedelleri ile sigorta şirketleri tarafından düzenlenecek ?Sigorta Komisyon Gider Belgesi?ne istinaden kayıtlara alınacaktır.



Acenteler ve prodüktörler bu bedeller için ayrıca fatura düzenlemeyecekler ve bu bedelleri sigorta şirketleri tarafından kendilerine verilecek sigorta komisyon gider belgesine istinaden hasılat kaydedeceklerdir.? hükmü yer almaktadır.



(!) Bu hükümlere göre; sigorta komisyon gider belgesi sigorta şirketleri tarafından düzenlenen bir belge olduğundan, acentenin tali acentelere yaptığı komisyon ödemeleri karşılığında sigorta komisyon gider belgesi düzenlemesi mümkün olmayıp, tali acentelerin almış olduğu komisyon bedelleri karşılığında fatura düzenlemesi gerekmektedir.



Bilgi edinilmesini rica ederim."

bu durumda ?
 
Ynt: Sigorta Tali Acentasında Kdv

Trafik takip İşi ayrı bir iş koludur, kdv tabidir, ft kullanılmalıdır.
 
Ynt: Sigorta Tali Acentasında Kdv

sorumun trafik takip işi ile ilgisi yoktur. bu işi anti parantez belirtme ihtiyacı hissettim. Trafik takip işinden dolayı fatura düzenlemekteyiz. aylık KDV Beyannamamesi vermekteyiz.


Benim sorum
A Acentası, tali acentamızın yapmış olduğu komisyonlar için Ay sonunda "Sigorta Komisyon Gider Belgesi" düzenlemekte. Bu işlem doğrumudur? Yoksa bizim ay sonunda A Acentasına komisyon faturasımı düzenlememiz gerekir? Eğer Fatura Düzenlememiz Gerekir ise Bu Faturada KDV söz konusumudur?
ile ilgilidir.
 
Ynt: Sigorta Tali Acentasında Kdv

sayın zindan;
Teşekkür ederim.
iyi çalışmalar...
 
SİGORTA TALİ ACENTELİK

İYİ GÜNLER
ben aksaray ilinde sigortacılık yapmayı düşünüyorum.sigortacı olan bir arkadaş verecek ama kendiside başka bir sigortacını tali acentesi bende bu tali acentenin acentesi olacağım yani 3.şahıs durumundayım.beni acentesi olarak göstermesimi lazım yoksa şubesimi yapması lazım.şube olmam için ne şart gerekir.bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
 
Üst