fonradar

Sigortalı İşten Çıkarma Sorusu

Üyelik
28 Ocak 2015
Mesajlar
1
Konum
istanbul
Evler işyeri, ev hanımları işveren oldu, böyle sorunlar çoktur sanırım:

2013 Şubatta işe girişini yaptığım evde çalışan bayanın Mart sonu işten ayrılması sonrası işten çıkışını yapmayı ihmal ettim. Şimdiye kadar bir soru/sorun gelmedi ama yakın zamanda SGK ile ilgili sorunları olan arkadaşlarım oldu. O duruma gelmeden çözmek istiyorum.

Geçmiş tarihli işten çıkarma işlemi herhangi bir şekilde yapılabiliyor mu? Yoksa bu zamana kadar olan SGK primlerini ödemek ve çıkışı bu aya ait yapmak durumunda mıyım.

Eğer geçmişe ait çıkış yapılabiliyorsa, nasıl yapılır. e-bildirge sitesi üzerinden yapılabilir mi? SGK'ya dilekçe ile mi yapılabilir?

Her tür yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Zeynep
 
Çıkış işlemini dilekçe ile yapmanız gerekiyor. Yanlış hatırlamıyorsam çıkış bildirgesinden dolayı ceza kesilmiyor. Ancak Mart ayı ile ilgili aylık bildirge verildimi o dönemde o önemli. Eğer verilmediyse elden aylık bildirge vermeniz gerekiyor Mart ayı için. Bunun cezası var.
 
Merhaba;
Eğer Marttan sonra E bildirge vermediysen bir dilekçe ekinde istifa dilekçesi ve bu kişi başka bir yerde işe başlamış ise kişinin SGK Dökümünü ekleyin. Unutmayın SGK böyle işlemlerde sehven hata olup olmadığını yada prim kaçırılıp kaçırılmadığının dayanağını sorgular. Eğer başka yerde çalışmıyor yada ayrıldıktan sonra başka yerde başlayana kadar ki SGK primini ödemek zorunda kalabilirsiniz. Şimdilik fark edilmeyip ceza gelmez ama 5 sene içinde zaman aşımına uğramadan SGK İşe Giriş Çıkışları Aylık Prim Hizmet Belgesi ile otokontrol edip faizi ile cezalandıracaktır.
Kolay Gelsin.
 
İşten çıkış işleminin e-sigorta üzerindeki "işe giriş/çıkış" kısmından yapılması gerekir. 10 günden daha eski tarih olacağı için ipc kesilir. 3 aydan daha eski bir tarih için işlem yapmak istediğinizden incelemeye sevk edilebilirsiniz. Eğer sgk mart sonu çıkış işleminin hatalı olduğuna hükmeder ise sizden verilmeyen aylar için bildirge ister. Bu bildirgeler ile tahakkuk eden prim geçikme faizi ile ödemek durumunda kalırsınız. Birde süresinde verilmeyen bildirgeler için ipc kesilir.
 
Üst