fonradar

Sigortalının Başka Yerde Çalışması

Üyelik
16 Ağu 2013
Mesajlar
2
Konum
İSTANBUL
Merhaba;

Kurumsal bir şirketin kendi adresinde personelimiz çalışacak ve bunun karşılığında fatura keseceğiz. Personellerimiz şirket merkezinde sigortalı gözükmektedir. Sgk ve maliye açısından ne yapmamız gerekiyor ?


Teşekkürler
 
Son düzenleme:
Merhaba;


"..... bunun karşılığında fatura keseceğiz."

Anlaşılan o ki yeni bir iş almışsınız,bu işi de taşere etmeyip kendi(işverenliği)niz kendi işcileri ile yapmak istiyor(umarım doğru anlamışımdır!)

İş Kanunu yönünden:
Şayet böyle ve bu iş, İş Yasası nın(4857) 2 nci maddesine uyan ve buna göre de, bu İŞ de ,asıl işveren-alt işveren ilişkisi var ise, yine anılan Kanun un, M.3/2nci fıkrası gereği, sgk na bildirimini yapmakla yükümlüsünüz.
Bu işlem sonucunda, Kurum(sgk)tarafından, bu işe ilişkin yeni numara tahsis edilir,siz de bu işi taşere etmeyip, kendiniz(yani tüzel kişiliğiniz) yapacağından dolayı, bu iş de çalışacak olan (kendi) işcileriniz de, alınacak/yani kurum tarafından verilecek bu numara üzerinden işlem görür.
Alt işverenlik ilişkisi konusunda ayrıntılı bilgi "alt işverenlik yönetmeliği"nde mevcuttur.

Olayımızla ilgili muhtemel diğer husus;adı geçen işciler yönünden, bu durum(yani bu değişiklik) nedeniyle,bu işciler içinden (ola ki) itiraz olabilir!../tabi olmayadabilir)olur ise, anılan Yasanın 22 nci maddesine göre işlem yapmanız gerekir/gerekebilir.
 
Sayın kadircalbey,

Benim anladığım kadarıyla, KDV tebliği "3.2.5. İŞGÜCÜ TEMİN HİZMETLERİ" başlığında yapılan açıklamalar kapsamında olacak ve bu çerçevede keseceğiniz faturalar KDV tevkifatına tabi olacak. Başkaca bir yükümlülüğünüz yok.

Saygılar,
Kevork
 
Sn.Ksimkesyan

"Başkaca bir yükümlülüğünüz yok"derken anlamalara dair,iş kanunu yönünden benim iletim-anlatımımda,size göre bir sorun varmı?
 
Kurumsal bir şirket ile sözleşme karşılığı iş yapıp fatura keseceğiz ve personellerimiz orda çalışacak.

SGK ya alt firma olarak işe başlama tarihinden en geç bir gün önce dosya açtıracağız sözleşme ve (normal SGK açılış evrakları) ile başvuru yapacağız.

Maliye ye bir bildirim yapmıyoruz, fatura tevkifatlı olacak doğru mu ?

İlk defa böyle bir iş yapacağız cevaplar için teşekkürler.
 
Bana göre İş Kanunu yönünden belirttiğim hususlara riayet ediniz,tereddütleriniz var ise ilgili uzmanlardan kısa zamanda,uzun vade de çsgb lığından veya diğer kurumlardan görüş sorabilirsiniz,isterseniz önce sözlü olarak bu durumu yani bu iş ilişkisini hemen sgk ile sözlü olarak görüşünüz,sonucu da burada kısa sürede paylaşınız.
(paylaşım adına yanlışımız var ise öğrenmiş, dolayısıyle hatalı bilgi de vermemiş oluruz)

sn.Ksimkesyan bir önceki iletime henüz cevap vermemiş,(sanırım görmedi)daha sonra yine hep beraber değerlendirelim
 
Bu tür olaylarda önemli olan,taraflar arasındaki iş ilişkisinin eser sözleşmesi niteliğinde olup,olmadığıdır,bu nedenle ben bu hukuki iş ilişkisinin eser sözleşmesi kapsamında olmadığını düşünmekteyim.
Buna göre de, eser sözleşmesi niteliğinde olmayan bu işin, asıl işin tamamı mı?,yoksa bir bölümü mü,yada o işyerinin yardımcı işlerinden bir iş mi (sanmıyorum yardımcı iş olsun)olup/olmadığına bakılmalıdır.
 
Son düzenleme:
Sayın aydemir,

Başkaca bir yükümlülük yok derken kurumun ayrıca bir SGK işlemi yapması gerekmiyor anlamında söyledim. Konu işgücü temini ise eğer.

Saygılar,
Kevork
 

Benzer konular

Üst