fonradar

Sipariş Fişi

Üyelik
6 Eki 2012
Mesajlar
18
Konum
izmir
merhaba arkadaşlar,çalıştığım firma bazen alım yaparken sipariş formu hazırlıyor yada fiyat teklifi alıyor.Fatura gelince sipariş formunu be fiyat teklifini faturaya zımbalıyoruz.Denetim açısında bunun herhangi bir mahsuru varmıdır.Denetçi ceza kesebilirmi.
 
Bahsettiğiniz formlar ile faturalar arasında herhangi bir fiyat farkı varsa tabi ki sıkıntı olur.
Birde dikkat etmeniz gereken husus teklifleri alan yada veren (İmza eden) kişilerin bordrolarınızda görünür olmasına özellikle dikkat ediniz.
 
Bahsettiğiniz formlar ile faturalar arasında herhangi bir fiyat farkı varsa tabi ki sıkıntı olur.
Birde dikkat etmeniz gereken husus teklifleri alan yada veren (İmza eden) kişilerin bordrolarınızda görünür olmasına özellikle dikkat ediniz.

Sayın prisoner,

Teklifleri (sipariş formlarını) imzalayan kişiler bordroda gösterilen şirket çalışanlarından ziyade şirketi borçlandırma yetkisine sahip yani imza yetkisine sahip kişilerin imzalaması gerekir. İmza yetkisi tanınmamış bir çalışanın imzalamış olduğu belgeler geçerli bir hükme sahip değildir şirketi borçlandırma yetkisi olmayan işçinin imzaladığı belge/ler imzalayan işçiyi disiplin kuruluna sevk etmeye kadar gidilebilir.

İyi Günler.
 
Sayın Demiral,

Çok çok kurumsal şirketler hariç, işlerin yürümesi için bu tür imza yetkilerinin firma personeline dağıtıldığı ender görülecek bir durumdur.

Şimdi tutup da orta ölçekli bir firma depo sorumlusuna sen sipariş veriyorsun yada teklif alıyorsun diyerek imza yetkisi yada borçlandırma yetkisi vermez.

Dediğiniz gibi olması gerek o ayrı konu.

Sipariş formlarını imza eden kişilerin bordroda olan kişiler derken de ; Kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu ülkemizde herhangi bir denetleme yada incelemede şirket resmi evraklarının üzerinde adı soyadı imzası bulunması, kişinin firmada çalıştığına delil teşkil etmektedir. Bu nedenle bunu açıklama gereksinimini duydum.

iyi çalışmalar
 
Sayın prisoner,

Dediğiniz gibi oluyor fakat ben olmaması gerektiğini belirttim olması gerekeni yazdım.
Orta ölçekli firma örneği vermişsiniz bu örneğinize şöyle cevap verebilirim belirttiğiniz depo sorumlusu kontrolleri yapar sonra imza yetkisi bulunan kişiye onaylattırır yani hiç bir şekilde imza yetkisi şirketi borçlandırma yetkisine haiz olmayan bir işçi bu işlemleri yapmamalı ve/veya yaptırılmamalıdır.

Sipariş formunun imza yetkisine haiz olmayanın imzalaması ile şirket çalışanı olmayan bir kişinin imzalaması arasında hiçbir fark yok sonuçta her ikiside imzaya temsil ve ilzam'a yetkili kılınmamışlardır ( Diğeri şirket çalışanı ne alaka diyebilirsiniz fakat hukuki bağlamda (galat-ı meşhur) bir temsil ve ilzam söz konusu olamaz)

İyi Günler.
 
Üst