Şirket Aktifine Kayıtlı Dairelerin Satışı Ve Belge Düzeni

Üyelik
4 Tem 2005
Mesajlar
2
Konum
MERSİN / TARSUS
Merhaba Arkadaşlar, Şirketimin aktifine kayıtlı 1998 yılında inşaatı yapılıp bitmiş 10 adet daire var. Bu dairelerinin aktifteki toplam değeri 70.000,00 tl ve bu dairelerin tamamında şirket ortakları oturuyor. Bu yıl her ortak oturduğu dairenin tapusunu üzerine alacak yani ortaklara dairelerin devri yapılacak, Ama sıkıntım dairelerin şuan ki tapuda ki belediye rayiç değeri daire başına 50.000,00 daha aşağı gösteremiyoruz.
Sorum şu ki bu daireleri bu şekilde satarsam çok büyük karlarla karşı karşıya kalacak şirket, satış değeriyle maliyet arasında büyük uçurum var. Bu konuda acil yardımlarınızı bekliyorum nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Bina maliyetini nasıl yükseltebilirim?
 
1-Ortaklar bu dairelerde kira vermeden mi oturuyor bunca senedir?

2-Dairelerin bir tanesi aktifte 7.000.-TL'ye kayıtlı, nasıl bu kadar düşü olabilir. 2004 yılında enflasyon düzeltmesi yapılmadı mı?

3-Bırakın emlak vergisi değerini, emsallare uygun fiyat üzerinden ortaklara satmanız gerekir. Aksi takdirde transfer fiyatlandırması yolu ile örtülü kazanç dağıtımı yapmış olacaksınız.

4-Ortakların konut olarak kullanacakları en baştan belli olan ve şirketin faaliyet konusu ile ilgisi olmayan bu taşınmazların ne işi var şirket aktifinde.

5-Bu kadar yanlış bir doğru çıkmayacağı gibi, o dairelerin maliyet bedeli falan da yükselmez.
 
Üst