NİSANLI ' Alıntı:600 hs altında detaylandırabilirsiniz.
İrem35 ' Alıntı:NİSANLI ' Alıntı:600 hs altında detaylandırabilirsiniz.
600 nolu hesap, ancak; şirketin ana faaliyet konusu taşınmaz kiralama olursa olur...
onun haricinde ana faliyeti ile alakalı olmadığı için taşınmaz kiralaması 649 nolu hesapta izlenmeli.
Merhaba arkadaşlar.Şirketin aktifine kayılı işyeri bir başka kurumlar vergisi mükellefine kiraya verilmiş ve faturası kesilmiştir.Düzenli olarak elde edilecek olan bu gelirin hangi hesap da takip edilmesi uygundur.Teşekkürler..
602 Hesabın açıklamasını okusaydınız bunun yanlış olduğunu anlardınız.Bu hesap devletten alınan , teşvikler, vergi aideleri vb gelirler için kullanılır.
Kira gelirleri için 649 hesap gayet uygundur.
Merhaba, konunun üzerinden çok zaman geçmiş ama benimde tam bu konuyla ilgili bir sorum olacaktı.
İnşaat yap-sat işi yapan bir mükellefimiz var. Son yaptığı inşaatta daireleri sattı ancak işyerini SGK'ya ait KANSER ERKEN TEŞHİS,TARAMA VE EĞİTİM MERKEZİ'ne kiraya verdi. İşyeri bi süre sonra satılacak (6 ay 1 yıl içinde), satılıncaya kadar elde ettiği bu kira gelirlerini ben 649 hesaba attım. Kira geliri çok yüksek bir rakam olduğundan şirketin yıl sonu kar'ı nı baya artırıcak. Mükellefimizde bu yüzden kira gelirlerinden %25 yıpranma vb. gider düşülüyor diye benden gider düşmemi istiyor. Elde ettiğimiz bu kira gelirinden gider düşebilirmiyiz düşersekte nasıl düşeriz?
Sayın Serkan Bey;
Şimdi İlgili Yer 152 Hesapta yer almakta dır. Doğrumudur. 152 Hesapta yer aldığından dolayı Burayı kiraya veremezsiniz. Vermiş iseniz Bunu şirketin aktifine almanız gerekmektedir (252 Hs.) ve Kira gelirlerinin 649 hs. olması gerekmektedir. Aktife altıktan sonra Yıpranma payı ayırabilirsiniz. Amortisman süresi kadar tabi %25 gibi bir konu mevzu değil.