Şirket Aktifine kayıtlı Tekne

Ant Z

Tanınmış Üye
Üyelik
30 May 2009
Mesajlar
1,907
Merhaba

Muhasebesini tuttuğumuz firma tekne alımı yapacaktır. Fakat aslında tutar firma tarafından değil firma sahibi tarafından ödenecektir.

1. Firmanın aktifinde teknenin tutarını karşılayacak tutar mevcut değildir.
2. Her ne kadar anasözleşmesinde turizm yazsada danıştay kararlarından okuduğum kadarıyla fiilen bu tekneden bir hasılat elde edilmiyorsa mtv sini ve tekne ye ait giderleri matrahtan indiremiyor muşuz.

Bu konu hakkında tecrübesi olan büyüklerimden yardım rica ediyorum

Birde yabancı bayraklı olması ne demektir ?

Teşekkür ederim

Saygılarımla
 
Ynt: Şirket Aktifine kayıtlı Tekne

Firmanın faaliyet konusunda "Turizm" var olduğuna göre ve eğer bu faaliyeti yürütüyorsa tekne ve harcamaları gider olabilir.
Yabancı bayraklı olması demek Türkiye'deki mtv yüksekliğinden kaçmak için vergi almayan veya daha düşük vergi alan bir ülkenin sistemine kaydettirmek demek.
 
Ynt: Şirket Aktifine kayıtlı Tekne

Değerli Arkadaslar zaman ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederim

Aşağıdaki sekılde bır metin buldum. Sanırım Aktife aldıktan sonra özel işleri için kullanıldığı kanaati uyandırırsa giderlerinin hepsini kkeg yapmam gerekli

Saygılarımla

Düzenleme işletmenin asıl faaliyet konusu ile ilgili olmayan araçları kapsamaktadır. İşletmenin asıl faaliyet konusu, şirket sözleşmesine göre değil, fiilen yapılan faaliyetlere göre belirlenir. Örneğin, bir şirket, şirket sözleşmesinde turizm faaliyeti sayılmış olsa bile fiilen bu faaliyeti yürütmediği bir durumda, aktifine dahil yata ilişkin giderleri ve amortismanları indirim konusu yapamaz. Ayrıca, bu yatın devamlılık arz etmeyecek tarzda ticari işlerde kullanılması durumunda bile, bu durum yatın şirketin esas faaliyeti ile ilgili olduğu anlamına gelmez (180 Seri No.lu GV Genel Tebliği).
 
Ynt: Şirket Aktifine kayıtlı Tekne

Danıştay tekne ile ilgili hasılat olup olmadığına bakıyormuş ( arizi olmayan) yoksa giderlerde kkeg oluyor sanırım
 
Ynt: Şirket Aktifine kayıtlı Tekne

Ebrulimm ' Alıntı:
GVK. 41. md. ticari kazancın tespitinde indirilemeycek giderleri sıralamıştır.Buna göre;

Kiralama yoluyla edinilen veya işletmede kayıtlı olan yat, kotra, tekne, sürat teknesi gibi motorlu deniz, uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarından işletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olmayanların giderleri ile amortismanları indirim konusu yapılamaz.

Zaten bu metinde esas faaliyet konusu dışındakiler için denmektedir.
 
Ynt: Şirket Aktifine kayıtlı Tekne

Doğru söylüyorsunuz Ayrıca ana sözleşmede yazsa bile fiilen o iş yapılmıyorsa indirim konusu yapılamamaktadır denmektedir.

Amatör ve Ticari olarak 2 ye ayrılıyor muş, Amatör olarak aldığımızda firma üzerine kayıt edebiliyor muyuz ? Ama ticari olarak alınırsada senede 5-6 fatura kesilmesi gerekmekteymiş. Daha önce bu işlemi gerçekleştiren arkadaşlar var mıdır ?

Teşekkür ederim

Saygılarımla
 
Üst