Şirket Bünyesinde Üretilen Makinenin Muhasebede yeri?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kevin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Şirket Bünyesinde Üretilen Makinenin Muhasebede yeri?

Merhaba,
153 hesabı nereden çıkardın? Çıkar veya çıkmaz o ayrı konu ama, ben 153 hesaptan hiç bahsetmedimki.

Merhaba,

Sayın başkan mesele stoklarında mevcut bir malı kendisi kullanırsa veya tüketirse ne yapmalıyı konuşmuyormuyuz.

Saygılarımla,

UZMAN ' Alıntı:
Merhaba,

Sayın başkan mesele stoklarında mevcut bir malı kendisi kullanırsa veya tüketirse ne yapmalıyı konuşmuyormuyuz.

Saygılarımla,

Merhaba,
Stoktan veya piyasadan temin edilen mal ve hizmetlerin 258 hesapta takip edilmesi ve bitiminde 253 (veya ilgili) duran varlık hesabına kaydını konuşuyoruz.

arkadaşlar konuyu o kadar komik duruma getirmişsiniz ki anlaşılması zor bir hale gelmiş. geçen gün bir cevap yazmıştım. bu gün bir bakayım dedim yangın çıkmış mallar yanmış araya arabalar girmiş , raflardan deterjan kullanılmış vb.
sn uzman, saygısızlık yapmak istemem. lütfen beni yanlış anlamayın ama kaç yıllık mali müşavir olduğunuzu ve fiilen kaç yıldır bu mesleği yaptığınızı merak ettim. bir kaç yazı ve cevabınız ile de başka sayfalarda karşılaştım. ancak bu yazılardan sanki yakın zamanda belge aldığınızı ve fazla pratiğe yönelik çalışmanızın olmadığını ama çok okuyarak yorumlar yaparak cevap veren bir kişiliğiniz var gibi geldi bana.
ancak muhasebede bazı konular çok basittir. bunları yorumlamaya kalkarsanız şu anda olduğu gibi çıkmaz yerlerde kalırsınız.
bir firma kendi adına bir makina üretirse neden kendi kendine karlı satış yapsın. bu çok basit bir mantıktır. ilişkili şirkete, ortağına
vb kişiye satarsa emsal bedel uygulanır. sizin gerçekten bunu mantığınız alıyormu. gerçek hayata çevirelim bu işi.
dışarıdan ha bir tekerleği, direksiyonu, motoru ayrı ayrı alır monte eder kullanırsın ha arabayı bütün halinde kullanırsın. maliyet ne ise firma için gerçek gider odur.

saygılarımla

Merhaba,

Sayın Kalyon,

Gerçekten saygı boyutlarını aşan bir yazı yazmışsınız,

Peki şu vereceğim örneğin kayıtlarını bildiğiniz gibi yapın. Ona göre değerlendirelim. Hem konu toparlanmış olur.

torna tezgahı üreten bir işletmesiniz o ay 25 adet torna tezgahı ürettiniz. Ürettiğiniz tezgahlardan birini yeni üretimlerde kullanmak üzere atelyenize aldınız.

bu yirmibeş makina için

150 hesaptan 100.000 malzeme sarfiyatı
730 hesaptan 70.000 üretim gideri
720 hesaptan 60.000 işçilik gideri

harcaması tesbit edilmiştir. Kayıtları yaparsanız ne demek istediğim anlaşılacaktır.

Saygılarımla,

sn uzman, dediğim gibi saygısızlık yapmak istedim. sadece dediğim gibi merak ettim.
çok heyecanlısınız ve basit konuları zorlaştırıyorsunuz.
sorduğunuz soru çok basit.

25 makinanın maliyetini yazmışsınız.
1/25 ini tesis makina cihazlara alırsınız. yıl içerisinde amortisman ayırırsınız.
24/25 ini de mamullere kaydedersiniz. satılmak üzere beklerler.
gördünüz mü bu kadar basit.

saygılarımla

Merhaba,

Sayın Kalyon,

Kayıtları yazarsanız. Değerlendirmek daha kolay olacaktır. Görmek istediğim imalat kayıtlarının hangi aşamasında sabit kıymetlere atacaksınız.

Burda mesele insanları sıkıştırmak değil. Konunun net olarak çözüme bağlanması.

Kayıtları yaparsanız konu aydınlanacaktır.

Bu arada

kalyon ' Alıntı:
sn uzman, dediğim gibi saygısızlık yapmak istedim.

Bunu yazım hatası olarak algılıyorum. Hatta eminim.

Ama sanırım birinin birinden Özür dilemesi gerekiyor artık.

Ne dersiniz.............

Saygılarımla,

bedelsiz fatura konusunda da yazdığım gibi allah yardımcınız olsun bu mesleği yapmaya devam edecekseniz.

iyi çalışmalar, çalışmalarınızda başarılar.

Merhaba,
Sanırım bu konuda herkes söyleyeceğini söyledi. Bu aşamadan sonra konu kişiselleşmeye başladı. Lütfen konuyla ilgili yeni bir görüşünüz varsa sadece onu yazınız. Konuyu kişiselleştirerek sen-ben olayına döndürecek mesaj yazmayınız.

sn uzman, dediğim gibi saygısızlık yapmak istedim.

Elbette bu bir yazım hatası. Lütfen bu tür hatalara takılmayalım. Sayın kalyon'u tanımasamda, daha önceki yazılarından böyle bir saygısızlık yapacak biri olmadığını biliyorum.

Bu konuyu baştan beri izledim. Bence de konu kişisel bir atışma haline gelmeye başladı.
Objetif ve bilimsel sınırlar içersinde kalmaya özen göstermez isek. Bu forumun kimseye bir yararı olmaz ne olduğu belirsiz bir karmaşa meydanı olmasını engelleyemeyiz.
Burada yazan arkadaşlar meslek mensubu olsun olmasın, herkes birşey öğrenmek, yardımlaşmak için burda.
O yüzden çook dikkatli olalım.
Hepimiz için.

sn nguroy, sn tamer başkan ve özellikle sn uzman,
kırıcı olduğumun farkına varmadan sanırım biraz ileriye gittim. bu nedenle kırıcı olduysam kusura bakmayın.
ben bu tür forumlara çok önem veriyorum.
yeni meslektaşlarımız, meslekten olmayıp da bir konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler yada eski meslektaşlardan olup burada bir tereddütünü tartışmak isteyen arkadaşlar için forumlar çok özel yerlerdir.
başka forumlarda da ara ara boş olduğum zamanlarda cevaplar yazıyorum. bazen yurtdışındaki mesleki forumlara da katılıyorum. tabi ki seyirci olarak. mevzuatları farklı.
ancak yurtdışında bu kadar rastlamadım ama türkiye'de arkadaşlar bu forumlarda cevap yazmayı görev ediniyorlar, ama konularında hiç tecrübe yaşamamış olsalar dahi cevap veriyorlar. tabi bu da bu foruma güvenenleri olumlu ya da olumsuz etkiliyor.
burası özellikle yaşanan tecrübelerden yola çıkılarak oluşturulacak bir mesleki forum olmalıdır. aksi taktirde zaten mevzuatlara bakanlar sordukları cevapları kısa süreli bir araştırma neticesinde bulabilir.
sn uzman ile bu tartışma kişiselleşmiş bir tartışma şekline girdi.
bu kadar uzattığım içinde şimdi kendime kızıyorum. ama bu yazılardan etkilenerek işlem yapacak arkadaşlar için de üzülüyorum.
çünki başta da dediğim gibi sn uzman görüşlerinde inatçı, burada cevap yazmayı görev edinmiş ama pratik tecrübesi fazla olmayan bir kişilik olarak gözümde canlandı. yanlış düşünüyorsam özür dilerim.
ben de belki öyleyim ama ben her zaman dayanaklara göre cevap veririm. başka bir sayfada tebliğ sundum, bu sefer de sn uzman tartışmanın yönünü değiştirdi. sanki başka konu tartışıyor muşuz gibi tartışmayı başka yöne çekti.
neyse,
tekrar tekrar söylüyorum, bu forumlar yönlendirme amacı taşır. eğer yanlış yönlendirirseniz alttan gelenler ya da sizin bilginize ihtiyacı olanlar zarar görür.

hepinize iyi çalışmalar.
saygılarımla

Merhaba,

Sayın kalyon,

Biz burada olayları yorumluyoruz. Kişileri değil. Hala pratiği yok falan diye yazıyorsunuz.

Konu kişiselleşmesin diye ısrarla olaya doğru çekmeye çalışırken sizi. Siz hala olayları değil kişileri yorumluyorsunuz. Hadi sinirlendi, hadi düzelecek derken. Sakin olduğunuz belli olan şu son yazınızda bile bana pratiği eksik falan gibisinden yorumlarla cevap hakkı doğurdunuz.

İlk defa kişisel bir konu hakkında yazacağım için forumdaşlardan özür dilerim. Ama cevap hakkımı kullanmak istiyorum.

Orta ikide kantin koluna seçildim. Matematik öğretmenimiz kantinin muhasebesini tutardı. Matematiğim çok iyi olduğundan kantinin defterini bana tutturmaya başladı. Amerikan usulu defterdi. Okulumuz ticaret lisesiyle aynı binada olduğu için akşam ticaret lisesine muhasebeci abiler gelirdi. Teneffüs aralarında merak ettiklerimi onlardan öğrenerek defteri ortaokul sonuna kadar iki yıl ben tuttum.. Yazları bile iki üç günde bir giderdim. Muhasebe çok hoşuma gittiği için ticaret lisesine devam ettim. Lise ikide stajımı benden başka elemanı olmayan bir muhasebe bürosunda yaptım. Benden başka elemanı olmadığı için sadece getir götür işlerini değil defterleride tutardım orda. 1993 yılına kadar o büroda çalıştım. Daha sonra Logo Yazılım batı karadeniz bölge temsilciliğinde Bilgisayar destekli muhasebe sistemleri kurma geliştirme analiz ve raporlama bölümünde LSU (Logo Sistem Uzmanı) olarak çalıştım. Özellikle bölgedeki Yağ fabrikaları, Isıcam Sanayi, Yem Sanayi, Maden ocakları gibi mamül üretim,Tavuk üretim çiflikleri, Seracılık gibi canlı varlık üretim tesislerine kurduğum maliyet ve yönetim muhasebesi raporlama ve analiz tekniklerinde yaptığım çalışmalar sayesinde 8 adet başarı sertifikası sahibiyim. 1997 yılında belgemi alınca tuğla fabrikası, maden işletmeleri ve akaryakıt istasyonlarından kurulu bir şirketle grubunda Bütçe ve Mali İşler Koordinatörlüğü görevine başladım. 2004 yılından beri kendi büromda çalışmaktayım.

Özellikle fabrikalara sistem kurduğum dönemde ticari faaliyetlerin muhasebe kurgusunu planlarken. Geliştirdim çok yönden bakış açısını. Bir yandan maliyeti net gösterirken diğer yandan vergi ve kar planlaması yönünde kurduğum sistemler sayesinde olaylara geniş açıdan bakma dürtüsü gelişti.

Hani demişiniz ya olayları başka yönlere çekiyorsun diye. Aslında yanıtları vermeden önce onları kurgulamış oluyorum. Eğer gerçekten yorumlarımı okursanız ne demek istediğim anlaşılacaktır. Bir kaç farklı yönden değerlendirerek verdiğim yanıtların gerekçelerini karşıt görüşler çıktıkça anlatıyor olmam sizde başka yönlere çekiyor havası vermiş olabilir.

Her olayı yorumlarım. Her yönden bu yüzden benimle tartışmak zordur. Sonu gelmez. Bir şeyi emin olmasam yazmam.Mantığıma çok güvenirim ve tecrübelerime. Özellikle maliyet ve yönetim muhasebesi hususunda kendime çok güvenirim.

Konusu gelmişken. UZMAN rumuzunu da açıklamak isterim. Biraz fazla iddialı bir rumuz çünkü. UZMAN aslında bir kalem. Matamatik öğretmenimin bana hediye ettiği bir kalem nerden baksanız 24 yıldır benimle beraber. Bu kalemi yalnızca bir konuda takılırsam kullanırım ve mesele hallolur.

Neyse Fazla uzatmayım. Şu anda 34 yaşındayım. 10 yaşında muhasebe defterine kalem vurmaya başladığıma göre 24 yıllık tecrübem var..............

Benim söylediklerimi dayanak olan genç arkadaşlara benimde söyleyecek bir kaç lafım var. Ben cevaplarımda neden ve sonuç ilişkilerini kurarak anlatırım. Yorumlarıma odaklanmanızı rica edicem. Uygularsınız uygulamazsınız. Ama Düşünme metodunu mutlaka kavramaya çalışın. Bir şeyi söylüyorsam altı boş değildir.

Umarım Merakınızı Giderebilmişimdir.

Saygılarımla

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...