Şirket Kurmadan Önce Alınan Malların Kaydı

Üyelik
16 May 2021
Mesajlar
1
Konum
İstanbul
merhaba,şirket kurmadan 2-3 yıl önce almış olduğum bazı levha malzemeler var.Boşta durdukları için şimdi ürüne çevirip satmak istiyorum.Faturası veya fişi yok kaybettim kaç yıl oldu çünkü.Şimdi bir şahıs şirketim var ve bu malzemeyi kullanarak ürünler yapıp satmak istiyorum.Faturalandırma olarak nasıl olması lazım? Kendi kendime fatura keserek bu levhaları gider mi yapmam lazım? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre başlanılacak iş veya faaliyet ile ilgili olarak mükellefiyet tesis ettirilmeden önce yapılan mal ve hizmet alımlarına ait belgelerin, işe başlanılmasını takiben 10 gün içerisinde yasal defterlere kaydedilmesi mümkün bulunduğundan, mükellefiyet tesisinden önce yapılan mal ve hizmet alımları nedeniyle ödenen katma değer vergisi genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılabilir.

Konu ile ilgili olarak; Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 29/12/2011 tarihli ve B.07.1.GİB.4.45.15.01-GVK-40-3-121 sayılı özelgesi özetle şu şekildedir:

Mükellefiyet tesis ettirilmeden önce faaliyetinize ilişkin olarak satın alınan emtia ve demirbaş faturaları ile diğer harcama faturalarının işe başlanılmasını müteakip mezkûr 219. maddede yer alan süreler içerisinde yasal defterlere kaydedilmesi halinde, bu tutarların gelir vergisi açısından gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması, bu harcamalara ilişkin Katma Değer Vergisi’nin ise KDV Kanununun 29. maddesi çerçevesinde indirim konusu yapılması mümkündür.”

Yine konu ile ilgili olarak İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 06/06/2013 tarihli ve 11395140-105[313-2012/VUK-1- . . .]-825 sayılı” özelgesi ise şu şekildedir:

Buna göre, Katma Değer Vergisi Kanunu’nda vergi indirim hakkından yararlanılabilmesi için faaliyetle ilgili mal ve hizmet alımlarının mükellefiyet tesis ettirilmesinden önce veya sonra yapılması gibi bir düzenleme bulunmadığından, mükellefiyet tesisinden önce satın alınan mal ve hizmetler ile diğer giderlere ait olan belgelerin, işe başlanılmasını müteakip Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca öngörülen sürede yasal defterlere kaydedilmesi ve vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmaması şartıyla, söz konusu belgelerde yer alan Katma Değer Vergisi tutarlarının genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilmesi mümkün bulunmaktadır.”
 
Aradan 2-3 yıl gibi uzun bir süre geçtiği için Gider Pusulası ile şahsınızdan şirketinize alım şeklinde girişini sağlayabilirsiniz. Gider pusulasındaki stopajı muhtasar ile ödersiniz.

Gider pusulanız yok ise, kırtasiyeden alıp noterde onaylatabilirsiniz.
 
Üst