Şirket Kurulumu - Vergi Beyanı Hakkında Birkaç Bilgi Alabilir Miyim ?

Üyelik
3 May 2012
Mesajlar
18
Konum
İstanbul
Merhaba Sevgili Muhasebeci ve Müşavir arkadaşlar,

Kısa zaman içinde bir şirket kurulumumuz söz konusu. Teknopark şirketi kuracağız. Ancak yapılacak muhasebe işlemleri konusunda biraz bilgi eksikliğimiz söz konusu.

Rica etsem aşağıdaki sorularıma yanıt verebilirseniz çok memnun olurum.

1. Kurulacak şirket LTD mi AŞ mi olmalı. Şirket içerik sağlayan ingilizce bir blog. Bilişim şirketi olarak düşünüyoruz. AŞ mi uygundur yoksa LTD mi ?

2. Açılacak olan ticari banka hesabında olması gereken sermaye tutarı nedir ? LTD ve AŞ için ? Bu tutar şirket kurulumundan sonra çekilebilir mi ?

3. Şirket kadrosu 1 kurucu ve 1 çalışandan oluşacak. Geri kalan yazarlar yurtiçi ve yurtdışından yazarlar. Tek işciye maaş+SSK ödemesi yapılacak. Ama şirket sahibinin durumu nasıl olacak ? Bağkur mu yapılması gerekiyor ? Şirket sahibinin maaş mı belirtmesi gerekiyor ? Yoksa istediği gibi şirket hesabından para çekebilir mi ?

4. LTD şirketi olması durumunda açılışta gidecek masraf ne kadardır ?

5. Yurtdışındaki yazarlara Paypal üzerinden yapılacak ödemelerde KDV ödenmesi gerekiyor diye birşey okudum. Bu ne kadar doğru ? Ödenen tutara KDV eklediğimizde bu KDV bize geri ödeniyor mu ?

6. Şirket yurtdışından gelir elde ettiği için KDV ödemeyecek diye biliyorum. Ayrıca teknopark sirketi oldugu içinde KDV ödemesi gerekmiyor zaten. Ama %20 Kurumlar vergisi vermesi gerekiyor. Bunun dışında 3 ayda bir beyan edilmesi gereken geçici vergi nedir ? Bu geçici vergi %20 olup yıl sonundaki kurumlar vergisinin 4 defa 3 aya bölünmüş hali midir ?

7. Stopaj vergisi nedir ? Sadece kiradan dolayı mı stopaj ödememiz gerekir ?

8. Şirketin ay sonunda banka hesabına gelen paradan şirket sahibi istediği kadar para çekip harcama yapabilir mi ?

Örnekle açıklamak gerekirse ;
Mesela ;

Şirketin aylık geliri : 30 bin Türk Lirası
Şirketin aylık gideri : 15 bin Türk Lirası

Bu 15 bin TL giderin 5 bini yurtdışı gideri. 5 bin TL için %18 KDV ödememiz gerekiyor sanırım.
30 bin-15 bin = 15 bin TL net gelirden de %20 Kurumlar vergisi ödeniyor diyelim.

Bu durumda 3 ay sonunda ödememiz gereken geçici vergi , her bir ay için :

(5 bin TL * 18% ) + (15 bin TL *20% ) = 900 TL + 3000 = 3900 TL + ( Kiradan Gelen Stopaj vergisi ) . Bu hesaplama doğrumudur ?

Bu 3900 TL geçici vergi yıl içinde 4 defa ödenir ve o yılki vergi beyanı yapılmış mı olur ?

Bu konuda yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Saygılarımla
 
Son düzenleme:
Bu bilgileri burada alamazsınız sayın IntEng.Birkaç cümle ile vergi ve ticaret Kanunlarından bahsedebilmemizi beklemiyorsunuz herhalde..Yüzyüze ve profesyonel danışmanlık hizmeti almanızı nacizane tavsiye ederim.
 
Açıkcası tabikide profesyonel bir mali müşavirle çalışacağım ancak daha öncesinde kafamdaki sorunları cevaplandırmak adına sizlerden bilgi rica ettim. İleride şirket kuracak kişiler için faydalı olur sanıyorum.



Bu bilgileri burada alamazsınız sayın IntEng.Birkaç cümle ile vergi ve ticaret Kanunlarından bahsedebilmemizi beklemiyorsunuz herhalde..Yüzyüze ve profesyonel danışmanlık hizmeti almanızı nacizane tavsiye ederim.
 
Bizde avukatlar gibi danışmanlık için ücret istenmez o yüzden yüz yüze görüşmeniz sizi daha iyi tatmin eder.
 

Benzer konular

Üst