Şirket Ortağı - Bağ-Kur luluğu

Yeniyurt

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
401
bir vatandaş 1985 yılına kadar 7 yıl bağ-kur a prim ödeyip işyerini kapatmış ve bağkur unu da kapattırmış. daha sonra SSK ya tabi olarak bir işe giriş yapıyor. bir kaç yıl çalıştıktan sonra. Şirket ortağı oluyor. Şirket ortağı olduktan sonra Bağ-Kur a gitmemiş ve bu güne kadar kendi şirketinde dönem dönem sigortalı olarak çalışmış ve SSK ya pirim ödenmiş. bu kişinin emekliliği ne 3 yıl kadar kaldı. Tekrar SSK ya tabi bir işe girip sigortalı olduğunda SSK dan emekli olurken sorun yaşarmı? ara daki boşluk lar için Bağ-kur pirim ister mi? yada SSK ya yatan primleri yok sayıp şirket ortaklığı süresinde kişiye borç mu çıkartır. Sağlıklı bir bilgi veremedim. Ya da bu gibi durumlarda Mahkeme kararları hangi yönde karar vermekte. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Ynt: Şirket ortağı -Bağ-kur luluğu

sorun çıkacağı kesin tabi ki.
bağkur,kendine tabi olması gereken dönemler için borç çıkartacaktır.
sizinde bildiğiniz gibi, herkesin şu anda ki mevcut yasalara göre tabi olması gereken sgkurumları bellidir.şirket ortakları bağkurlu olmalıdır.istisnalar hariç...
 
Ynt: Şirket ortağı -Bağ-kur luluğu

Şahsi görüşüm şirket ortağı olduğu tarihte bağkurlu olması gerekirken olmamış ve dönem dönem ssk ödemişse şirkete girdiği tarih itibariyle tekrar bağkur başlangıcı yapmalı.Primleri borçlanmalı..Fazladan (yanlış olarak) ödediği sskları iptal ettirerek ödediği ssk primleri'ni kesintileri düşerek iade almalı...Bağkura bulaşmamak için şirket ortağı olmadan önce sigortalı olun..Sigortanız devam ederken şirket ortağı olun...O zaman ssk'nız devam edebilir..Saygılar..
 
Ynt: Şirket ortağı -Bağ-kur luluğu

SOSYAL SİGORTALAR KURUMU
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Sigorta İşl.ve Primler D.Başkanlığı


Sayı : B.13.1.SSK.0.08.00.00/V111-031/101228
Konu : Şirket Ortakları

A N K A R A 09 /02 /1993

GENELGE
16-60 EK


Şirket ortağı olup aynı zamanda bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işverenin yanında çalışan kimselerin tabi olacakları sosyal güvenlik kuruluşunun tesbiti konusunda ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi ve bu kimselerin her iki sosyal güvenlik kuruluşundan hangisi ile ilgilendirilmesi gerektiğine açıklık getirilmesi amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eşgüdümünde Kurumumuz ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğü yetkililerinin katılımı ile yapılan toplantılar sonucunda uygulamanın aşağıda belirtildiği şekilde yürütülmesine karar verilmiştir.
1- Bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işverenin emrinde çalışmaları dolayısıyla 506 sayılı Kanunun 2'nci maddesine göre sigortalı olanlar, sigortalılıkları sürerken çalıştıkları işyerine veya başka bir şirkete ortak anonim şirkette ise kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi ortak oldukları takdirde 506 Sayılı Kanuna tabi sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur'a tabi tutulmayacaklardır.
Ancak; kollektif şirket ve adi şirket ortaklarının, aynı şirkette bir hizmet akdine dayanarak çalışmaları yasal olarak olanaklı görülmediğinden, bu durumda olanların Bağ-Kur ile ilgilendirilmeleri gerekecektir.
2-Şirket ortağı ya da anonim şirketlerde kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi olmaları dolayısıyla 1479 Sayılı Bağ-Kur Kanununa göre Bağ-Kur sigortalısı olanlar sigortalılıkları sürerken bir hizmet akdine dayanarak çalışmaya başladıkları takdirde, bugüne kadar uygulana geldiği üzere Bağ-Kur sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar 506 sayılı Kanuna tabi tutulmayacaklardır.
3-506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu veya 1479 Sayılı Bağ-Kur Kanununa göre sigortalılığı devam etmekte iken diğer sosyal güvenlik kuruluşu kapsamına giren bir işte çalışmaya başlayanların, önceki sigortalılığının kesintiye uğraması durumunda ise, kesinti tarihinden itibaren son çalışmalarının gerektirdiği Sosyal Güvenlik Kuruluşu ile ilgilendirilmeleri sağlanacaktır.
 
Ynt: Şirket ortağı -Bağ-kur luluğu

Arkadaşlar yazılan genelgeyi okudum ama kafama takılan bir sorun var,yardımcı olursanız sevinirim.Şu an şirket ortağı olupta aynı şirkette sigortalı olan biri var..(şirkete ortak girmeden önce sigortalı olduğu için sigortası bu şirketten devam ediyor) yakın zamanda kendi adına şahıs firması açtı..Benim görüşüm sigortadan çıkıp firmayı açtığı tarih itibariyle bağkurlu olması gerektiği yönündedir.Bağkura danıştık ama tatminkar bir cevap alamadık.Biri,sigortası devam eder ama ödediği primler yanar,biri sigortalı olabilir diyor.Genelgeden de tam bir sonuç çıkaramadım..Bu kişinin sigortası şirketinden devam eder mi?Yoksa bağkurlu olmak zorunda mıdır?Teşekkürler..
 
Ynt: Şirket Ortağı - Bağ-Kur luluğu

Arkadaşlar yukarıdaki soruma herhangi bir yorumunuz olabilir mi?Teşekkürler..
 
Ynt: Şirket Ortağı - Bağ-Kur luluğu

Şirketteki sigortalılığı devam ediyorsa (işten çıkmamışsa) ssk devam eder. ssk çıktı ise bağkurluluk başlar.
 
Ynt: Şirket Ortağı - Bağ-Kur luluğu

Arkadaşlar piyasada uygulanan şu şekilde, şirket ortakları bağkurlu olmamak için başka yerlerde sigortalı oluyorlar, daha sonra şirket kurulduktan sonra, kendi şirketlerinde ssk lı olarak devam ediyorlar, sistem bu şekilde işliyor.

Fakat yukarıda belirtilen genelgedeki şu ibare

"Bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işverenin emrinde çalışmaları dolayısıyla 506 sayılı Kanunun 2'nci maddesine göre sigortalı olanlar, sigortalılıkları sürerken çalıştıkları işyerine veya başka bir şirkete ortak anonim şirkette ise kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi ortak oldukları takdirde 506 Sayılı Kanuna tabi sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur'a tabi tutulmayacaklardır."

kafaları karıştırmaktadır. Şirket ortağı kendi firmasında nasıl hizmet akdi yapabilirki?
 
Ynt: Şirket Ortağı - Bağ-Kur luluğu

nane ' Alıntı:
Şirketteki sigortalılığı devam ediyorsa (işten çıkmamışsa) ssk devam eder. ssk çıktı ise bağkurluluk başlar.
aynen.. gelir vergisi mükellefleri için bile bu uygulamaya bağkur ses çıkarmıyor.. zaten kurumlar birleşek bu yüzden olabilir
 
Ynt: Şirket Ortağı - Bağ-Kur luluğu

Şirket ortağı iken ssk lı olarak çalışan bir kişinin ilki önce hangi kuruma kayıtlı ise o kurum sigortalısı olarak devam etmesi gerekmektedir deniliyor, bununla ilgili birkaç özellik var şöyle ki; eğer ssklı ilen 1 gün bile kesintiye uğrar ise (iş görememezlik, tatil gibi kesintiler hariç) bağkur sigortalısı olması gerekir deniliyor.
 

Benzer konular

Üst