Şirket Ortağı SSK lı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan texxim
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
sayın keremcem,sayın ibalcim,

01.03.2011 tarihinden önceki uygulamada geçerli olan sigortalılık statüsünün belirlenmesi
6111 sayılı yasa ile aşağıda açıklanan değişiklikler 01.03.2011 tari
-
hinde yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten önceki hizmet çakışmalarında önce
başlayan geçerli olur ilkesi hakimdi ve belirtilen tarihten önceki çakışan
süreler için hala bu ilke uygulanmaktadır. Önce 4/a kapsamındaki çalış
-
malar başlamış ise, sigortalı vergi mükellefi olarak bir işyeri açsa ya da bir
şirkete ortak olsa 4/a sigortalılık sonlanmadan 4/b kapsamına alınmıyordu.
Yine bağımsız olarak çalışan ve bu çalışması gereği 4/b kapsamına alınan
bir sigortalı, bir işverene bağımlı olarak hizmet akdi ile çalışmaya baş
-
lasa 4/b kapsamındaki sigortalılığı sonlanmadan 4/a kapsamında sigortalı
olamıyordu. Önce başlayan statüde olması gerektiği halde, bu kapsamda
tecilini yaptırmayıp, diğer kapsamda sigortalı olarak bildirilenler içinde
aynı uygulama geçerlidir.

Soruda sigorta başlangıcı Ocak 2011 olarak belirtilmiş.
dolayısı ile 6111 sayılı yasa ile hizmet çakışmalarında geçerli olan sigortalılık süreleri düzenlenmiştir.

Kaynak : İsmmmo Mali Çözüm Mayıs-Haziran 2011
Kaynakça bültende belirtilmiştir.

İyi Günler.
Haklısınız sn.demiral, ama bu alıntıladığınız açıklama;
x işyerinde 4a kapsamında çalışırken y şirketine ortak olan veya kendine ait bir işyeri açan için geçerlidir. Çalışmakta olduğu işyerine ortak olan çalışan için değil.
Üzerinde tartıştığımız soru ise:
müşterim olan bir şirketin ortağı şirkette sigortalı iken, 2011 yılında ortaklığı başlıyor ve 4a sigortalılığını durdurup 4b ye geçmemiş.

Tekrar sormak istiyorum,
bu imkan 611 sayılı kanunun hangi maddesinde ne şekilde tanınmıştır?

Son düzenleme:
bu ortak kendi şirketinde 4/A lı olarak devam edemeyeceği için,sorum şu bu zamana kadar ödenen 4/A primleri ne olacak,aynı zamanda ortak olduğundan beri
bağkur ödemesimi yapacak?

4a kapsamında ödenmiş olan pirmler, 4b kapsamında doğan prim borcuna mahsup edilir

x işyerinde 4a kapsamında çalışırken y şirketine ortak olan veya kendine ait bir işyeri açan için geçerlidir. Çalışmakta olduğu işyerine ortak olan çalışan için değil.

quote_icon.png
yusufalemdar Nickli Üyeden Alıntı
müşterim olan bir şirketin ortağı şirkette sigortalı iken, 2011 yılında ortaklığı başlıyor ve 4a sigortalılığını durdurup 4b ye geçmemiş.

1- Bir anonim şirkette 1.10. 2008 tarihinden önce işe giren bir teknik eleman, SSK’lı olarak çalışırken, 1.10.2008 tarihinde veya sonrasında çalıştığı şirkette hisse sahibi olup, yönetim kuruluna seçildiğini varsayalım. Bu sigortalının yönetim kuruluna seçildiği tarihten bir gün önce SSK’lı hali biter, yönetim kuruluna seçildiği anda BAĞ-KUR sigortalılık hali başlar. Yani, 4/a dan çıkış bildirgesinin ve 4/b den işe giriş bildirgesinin verilmesi gerekmektedir.
2- Bir limitet şirkette 1.10. 2008 tarihinden önce işe giren bir teknik eleman, SSK’lı olarak çalışırken, 1.10.2008 tarihinde veya sonrasında çalıştığı şirkette hisse sahibi olduğunu varsayalım. Bu sigortalının şirkete ortak olduğu anda BAĞ-KUR sigortalılık hali başlar. Yani, 4/a’ dan çıkış bildirgesinin ve 4/b den işe giriş bildirgesinin verilmesi gerekmektedir.
3- Bir anonim şirkette/limitet şirkette 1.10.2008 tarihinden sonra işe giren bir teknik eleman, SSK’lı (4/a kapsamında) çalışırken, çalıştığı anonim şirketinde, ortak ve yönetim kurulu üyesi/ çalıştığı limitet şirkette ortak olması halinde, 4/a dan çıkış ve 4/b den işe giriş bildirgesinin verilmesi gerekir.
4- Bir anonim şirkette/limitet şirkette 1.10.2008 tarihinden önce işe giren bir teknik eleman, 1.10.2008 tarihinden önce, çalıştığı anonim şirkette ortak ve yönetim kurulu üyesi/ çalıştığı limitet şirkette ortak olursa, SSK lı çalışması kesilmediği müddetçe, 4/a sigortalılık hali devam eder.

Eski deyimlerle ifade edilmiştir.

İyi Günler.

Sayın yusufaldemir,

Bu durumda sigortalı olarak devam edebilir,kişinin sigortalılık süreci bittiği andan itibaren bağkur'lu olması gerekir.

İyi Günler.

sayın keremcem,

6111 SAYILI KANUN[TABLE="width: 670"]
[TR]
[TD="width: 76"][/TD]
[TD="width: 594"]BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU VE DİĞER BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Torba yasanın yürürlüğe girmesiyle vergi mükelleflerinin ve şirket ortaklarının dilerlerse
bağkurlarını iptal edip sigortalı olarak bir yerde hizmet sözleşmesi ile çalışabilmesi imkanını getirmiştir. Aynı
şekilde hizmet akdi ile bir yerde sigortalı olarak çalışan vergi mükellefi veya şirket ortağının hangi kuruma
önce girip girmediğine bakılmasızın sigortalı olarak çalışmasına imkan tanınmıştır.

İyi Günler.

01.03.2011 tarihinden önceki uygulamada geçerli olan sigortalılık statüsünün belirlenmesi
-
-
-

dolayısı ile 6111 sayılı yasa ile hizmet çakışmalarında geçerli olan sigortalılık süreleri düzenlenmiştir.

İyi Günler.

Sayın yusufaldemir,

Bu durumda sigortalı olarak devam edebilir,kişinin sigortalılık süreci bittiği andan itibaren bağkur'lu olması gerekir.

İyi Günler.

sayın keremcem,

6111 SAYILI KANUN[TABLE="width: 670"]
[TR]
[TD][/TD]
[TD="width: 594"]BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU VE DİĞER BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Torba yasanın yürürlüğe girmesiyle vergi mükelleflerinin ve şirket ortaklarının dilerlerse
bağkurlarını iptal edip sigortalı olarak bir yerde hizmet sözleşmesi ile çalışabilmesi imkanını getirmiştir. Aynı
şekilde hizmet akdi ile bir yerde sigortalı olarak çalışan vergi mükellefi veya şirket ortağının hangi kuruma
önce girip girmediğine bakılmasızın sigortalı olarak çalışmasına imkan tanınmıştır.

İyi Günler.

-
-
-

İyi Günler.

quote_icon.png
yusufalemdar Nickli Üyeden Alıntı

1- Bir anonim şirkette 1.10. 2008 tarihinden önce işe giren bir teknik eleman, SSK’lı olarak çalışırken, 1.10.2008 tarihinde veya sonrasında çalıştığı şirkette hisse sahibi olup, yönetim kuruluna seçildiğini varsayalım. Bu sigortalının yönetim kuruluna seçildiği tarihten bir gün önce SSK’lı hali biter, yönetim kuruluna seçildiği anda BAĞ-KUR sigortalılık hali başlar. Yani, 4/a dan çıkış bildirgesinin ve 4/b den işe giriş bildirgesinin verilmesi gerekmektedir.
2- Bir limitet şirkette 1.10. 2008 tarihinden önce işe giren bir teknik eleman, SSK’lı olarak çalışırken, 1.10.2008 tarihinde veya sonrasında çalıştığı şirkette hisse sahibi olduğunu varsayalım. Bu sigortalının şirkete ortak olduğu anda BAĞ-KUR sigortalılık hali başlar. Yani, 4/a’ dan çıkış bildirgesinin ve 4/b den işe giriş bildirgesinin verilmesi gerekmektedir.
3- Bir anonim şirkette/limitet şirkette 1.10.2008 tarihinden sonra işe giren bir teknik eleman, SSK’lı (4/a kapsamında) çalışırken, çalıştığı anonim şirketinde, ortak ve yönetim kurulu üyesi/ çalıştığı limitet şirkette ortak olması halinde, 4/a dan çıkış ve 4/b den işe giriş bildirgesinin verilmesi gerekir.
4- Bir anonim şirkette/limitet şirkette 1.10.2008 tarihinden önce işe giren bir teknik eleman, 1.10.2008 tarihinden önce, çalıştığı anonim şirkette ortak ve yönetim kurulu üyesi/ çalıştığı limitet şirkette ortak olursa, SSK lı çalışması kesilmediği müddetçe, 4/a sigortalılık hali devam eder.

Eski deyimlerle ifade edilmiştir.

İyi Günler.

Teşekkürler sn.demiral,
peki bir de son mesajınızda ifade ettiğiniz durumların ,
ilk yanıtınızda belirttiğiniz , 4a durumu kesilinceye kadar devam eder kısmıyla örtüştüğü noktayı da açıklayabilirmisiniz?

Bahsedilen durumların tamamında, işçi 2008 den önce işe girmiştir,
2008 den önce girdiği işyerinde 2008 den sonra ortak olanın 4a lı olamayacağı , 2008 den önce ortak olanın 4 a lılığı kesilmediği sürece sorun olmayacağı belirtiliyorken;
sigortalılık başlangıç ve ortaklık başlangıç tarihleri
ocak 2011 sigortalı başlangıcı,nisan 2011 şirket ortaklığı.
olan kişi nasıl sorunsuz 4 a lı olarak devam edebilir?

sayın keremcem,

ben arada çalıştığı yerdeki ortaklık kısmını kaçırdığım için bu bilgileri verdim zaten siz belirtince olması gereken uygulamaları belirttim.

zaten benim verdiğim en son mesajımdan önceki tüm bilgiler farklı bir yerde ortaklıkla ilgili.

İyi Günler.

ben şimdi bu kişiyi işten çıkış bildirgesini verip bağkura başvuru yapmasını önereceğim,ssk da görecek bunun kendi şirketinde 4A lı olmaması gerekirken
olduğunu,sizce ne olacak bu durumda. ssk iptal edermi günlerini bu ortağın, yeni müşterim olduğu için ya sen naptın,nasıl danışmanlık yaptın bana demesin,
zaten bende yeni büro açtım.Bir ters durum olmasın.

daha önce konuşulmuştu bu konu forumda.

bağkur kaydını yaptırın (tic. sicil gazatesi, işe giriş bildirgesi ile) geç bildirimden ipc gelecek,
bağkura hizmet çakışmaları için dilekçe verin (matbu olarak onlarda var)
bağkur sgkya yazı yazacak iptal isteyecek
sgk iptali verecek
sgk tahakkuku hesaplayıp bağkura para gönderecek
bağkur borcunu kesecek
bağkur işçi primlerini işçiye, işveren primlerini işverene ödeyecek.

daha önce konuşulmuştu bu konu forumda.

bağkur kaydını yaptırın (tic. sicil gazatesi, işe giriş bildirgesi ile) geç bildirimden ipc gelecek,
bağkura hizmet çakışmaları için dilekçe verin (matbu olarak onlarda var)
bağkur sgkya yazı yazacak iptal isteyecek
sgk iptali verecek
sgk tahakkuku hesaplayıp bağkura para gönderecek
bağkur borcunu kesecek
bağkur işçi primlerini işçiye, işveren primlerini işverene ödeyecek.

işçiye olan iade bağkur borcunu sayılır peki işverene nasıl ödeme yapacak?
işveren iptal bildirge mi verecek, geçmişe iptal bildirge verince ceza yemesin?

işçiye olan iade bağkur borcunu sayılır peki işverene nasıl ödeme yapacak?
işveren iptal bildirge mi verecek, geçmişe iptal bildirge verince ceza yemesin?

İşveren sadece kişinin iptalini isteyecek bildirgelerden.
cezası yok diye biliyorum.
işverene ödeme şirket tarafından yazılan dilekçe ile şirket banka hesabına ödenmektedir.